23 dec. 2022 | 10:35

Cozonac pufos cu cacao, nuci, stafide și rahat. Ce trebuie să faci neapărat la 30 de minute după ce l-ai băgat în cuptor

Utile
Cozonac pufos cu cacao, nuci, stafide și rahat. Ce trebuie să faci neapărat la 30 de minute după ce l-ai băgat în cuptor
Cozonac pufos cu cacao, nuci, stafide și rahat

Cozonacul simplu sau cu umplutură este nelipsit de pe mesele românilor Crăciun, Revelion sau Paști. Dacă până anul acesta nu te-ai încumetat să faci cozonac de casă, dar îți dorești, ai ales rețeta perfectă de cozonac pufos cu cacao, nuci, stafide și rahat.

Rețeta de mai jos este rețeta tradițională de cozonaci, testată cu succes de nenumărate ori. Nu trebuie decât să respecți pașii de preparare descriși mai jos și vei obține cei mai gustoși cozonaci pe care i-ai gustat vreodată.

Procesul de preparare al cozonacilor nu este dificil, ai nevoie de răbdare pentru frământarea temeinică a aluatului de cozonaci și timpul de așteptare pentru dospirea cozonacilor. Ca o recomandare generală, atunci când vrei să gătești ceva, mai ales pentru prima oară, întotdeauna este bine să citești și să înțelegi rețeta și modul de preparare, de la început până la sfârșit, abia după aceea te apuci de treabă.

Cât timp se frământă aluatul? La ce temperatură se coace cozonacul?

Uite câteva sfaturi de preparare și de alegerea corectă a ingredientelor pentru cozonacul perfect:

1. Toate ingredientele se folosesc la temperatura ambientală. Se scot pe masa de lucru înainte cu câteva ore sau chiar cu o seară înainte. Toate etapele de preparare a cozonacului se fac la cald, ferit de curenți reci.
2. Toate ingredientele se cântăresc pe cântarul de bucătărie. Nu se cântăresc ” din ochi”!
3. Aluatul dospește mai rapid într-un vas acoperit cu folie de plastic sau băgat într-o pungă de plastic. De preferat ca vasul să fie de inox pentru că inoxul este un bun conductor de căldură.
4. În funcție de gradul de hidratare a făinii, cantitatea acesteia poate varia cu +/- 50 de grame. Dacă este prea moale, se suplimentează treptat cu făină.
5. Cantitatea de zahăr poate fi scăzută până la 250 grame per un kilogram de făină. Este important de a respecta cantitatea de zahăr și drojdie a rețetei, dacă folosiți mai mult zahăr, cozonacii nu vor mai fi pufoși. Motivul este că zahărul și drojdia sunt ingrediente cu proprietăți higroscopice, adică au un grad mărit de absorbție și reținere a apei/umidității.
6. O făina de calitate pentru cozonac este cea cu conținut ridicat de proteine, minim 10 g proteine/ 100grame, tip 000.
7. Făina se cerne de 2-3 ori de la o înălțime mai mare. Astfel cozonacul se va obține un cozonac bine crescut și pufos.
8. Pentru maia laptele trebuie să fie puțin cald, nu fierbinte.
9. Frământarea aluatului se face fie în robotul de bucătărie prevăzut cu cârlige de frământat, fie cu mâna. Dacă nu aveți robot, frământarea se va face pe blatul de bucătărie uns cu puțin ulei. Nu se pune făină pe blat, aceasta se încorporează în aluat și influențează rezultatul final. Frământarea manuală se
face cu mișcări puternice, prin trântirea, întinderea, împăturirea aluatului. Timpul de frământare variază, aluatul este gata atunci când nu se mai lipește, devine elastic
10.Grăsimea ( unt+ ulei) se încorporează la frământare, după ce aluatul este legat.
11. După umplere și împletire, cozonacul se lasă la dospit în tăvile pentru copt, tapetate cu hârtie de copt. Cozonacii se ung cu gălbenuș amestecat cu lapte, exact înainte de fi introduși în cuptor, nu înainte.
12. Temperatura de coacere a cozonacului este de 180 de grade, după 30 de minute, temperatura se reduce la 160 de grade. În timpul coacerii, dacă par că se rumenesc prea repede la suprafață.
cozonacii se acoperă cu o coală de hârtie de copt, fixată cu ajutorul unor scobitori. Ușa cuptorului nu se deschide în primele 20 de minute.
13. Înainte de a porționare, cozonacii se lasă la răcorit pe un grătar, rotindu-se la fiecare 10 minute, pe fiecare parte pentru a nu se deforma.
Pentru rețeta de mai jos sunt necesare două tăvi mari de cozonac, 30x15x7.

Vezi și Ingredientul secret care ajută cozonacul să crească. Este mai important decât drojdia

Ingrediente aluat de cozonac

  • 1,5 kilograme de făină tip 000
  • 500 mililitri lapte călduț
  • 75 grame drojdie proaspătă (21 grame drojdie uscată)
  • 375 grame zahăr tos
  • 10 gălbenușuri
  • 100 mililitri ulei
  • 100 grame unt topit
  • 4 plicuri zahăr vanilat
  • coajă rasă de la o lămâie+ o portocală
  • 300 mililitri smântână lichidă neîndulcită
  • 20 grame sare

Citește și Greşeala pe care o fac gospodinele când frământă aluatul de cozonac. Aşa nu va mai creşte cum trebuie

Ingrediente umplutură pentru cozonac

  • 200 grame rahat asortat
  • 200 grame nucă ușor prăjită
  • 150 grame zahăr tos
  • 10 albușuri
  • 75 grame cacao neagră
  • 200 grame stafide
  • rom sau esență de rom
  • coajă portocală

Pentru uns

  • 1 gălbenuș+ 30 mililitri lapte călduț

Mod de preparare cozonac pufos cu cacao, nuci, stafide și rahat

Aluat

1. Făina se cerne de 2-3 ori, de la înălțime mai mare. Făina se amestecă bine cu sarea. Sarea nu trebuie să intre în contact direct cu drojdia.
2. Într-un bol se pun drojdia împreună cu o linguriță de zahăr, puțin lapte călduț și o lingură de făină. Se omogenizează ingredientele și se lasă drojdia la cald, să se activeze.
3. Maiaua se toarnă în centrul făinii și se omogenizează ușor. Se dă bolul deoparte.
4. Se separă ouăle. Gălbenușurile se mixează cu zahărul până ce se deschid la culoare. Se adaugă coaja de citrice și zahărul vanilat. Se toarnă laptele și smântâna lichidă, se continuă mixarea până se omogenizează complet toate ingredientele.
5. Peste făină se toarnă amestecul lichid de ouă și se trece la frământat. În prima etapă se folosește o spatulă de silicon, urmând a frământa cu mâna.
6. După ce s-au încorporat ingredientele, se unge blatul de lucru cu puțin ulei și se răstoarnă aluatul pe masă. Nu se pune făină pe blat, aceasta se
încorporează în aluat în timpul frământării modificând cantitatea de făină din rețetă.
7. Se frământă energic cu mâinile, folosind și pumnul, aluatul se trântește , se întinde și se împăturește de mai multe ori. Aluatul este suficient frământat atunci când se desprinde ușor de pe mâini.
8. Grăsimea se încorporează treptat în aluat. Se topește untul, apoi se amestecă cu uleiul. Cu o lingură se toarnă pe aluat continuând frământarea până se încorporează toată cantitatea de grăsime.
9. Aluatul se pune la dospit în vasul de inox, uns cu puțin ulei. Vasul se acoperă cu folie de plastic și se lasă la un loc cald, ferit de curenți. Aluatul se lasă la dospit până își va dubla volumul. O metodă de dospire, mai rapidă, este dospirea în cuptorul pre încălzit la 40 de grade, cuptorul se oprește în momentul dospirii.

Umplutura cu cremă cacao, stafide, nuci și rahat

1. Într-un bol se mixează albușurile cu un praf de sare. Se încorporează zahărul treptat. Albușurile se bat spumă ca la bezea.
2. Stafidele se lasă la hidratat în rom sau apă amestecată cu esență de rom.
3. Nuca se prăjește ușor și se toacă grosier cu un cuțit.
4. Rahatul se taie cuburi în dimensiunea dorită.
5. Praful de cacao se amestecă cu miezul de nucă.
6. Praful de cacao cu nucă și coaja rasă de portocală se încorporează în spuma de albușuri, apoi se amestecă ușor până se formează crema pentru umplutură.

Citește și Ingredientul banal care se pune în cozonac pentru a ieşi pufos. Aşa procedează gospodinele din Moldova

Rulare și împletire cozonac.

1. Bucata de aluat se cântărește și se împarte la patru. Vor rezulta doi cozonaci împletiți.
2. Se întinde fiecare bucată de aluat cu mâinile și se unge fiecare parte cu crema cu cacao și nuci. Apoi, pe una din bucăți se presară stafide, pe a doua rahat.
3. Fiecare ruladă de aluat umplut se împletește, una cu stafide, una cu rahat. Notă: este mai ușor să împletiți ruladele de aluat, direct pe hârtia de copt, apoi transferați cu totul în tava de copt.
4. Cozonacul se pune în tava tapetată cu hârtie de copt și se lasă la dospit, acoperit cu folie de plastic.
5. Înainte de a fi introduși la cuptor, cozonacii se ung cu amestec de gălbenuș de ou și lapte. După ce au fost unși, cozonacii se decorează cu jumătăți de
nucă sau se lasă simpli.

Coacerea cozonacului

1. Cuptorul se preîncălzește la 180 de grade. Se pune o tavă cu apă sub formele de cozonac pentru a se rumeni mai frumos.
2. După a doua dospire, cozonacii se dau la cuptor pentru 30 de minute la 180 de grade, ventilație sus-jos. Nu se deschide ușa cuptorului în primele 20 de
minute.
3. După 30 de minute, se reduce temperatura la 160 de grade. Dacă s-au rumenit deasupra, cozonacii se acoperă cu o hârtie de copt, fixată cu scobitori până se coc în interior.

Vezi și Ingredientul care nu are ce să caute în cozonaci. Nu vor mai ieși pufoși, strică și gustul

Răcirea cozonacului

1. După ce au fost bine copți, cozonacii se lasă 10 minute la aerisit în formele de copt.
2. După 10 minute, se răstoarnă pe un grătar și se scot hârtiile de copt.
3. Pentru a nu se deforma, la fiecare 5 minute se întorc pe câte o latură până se răcesc complet.
4. Cozonacii se taie după răcirea completă, cu un cuțit de pâine, cu lama zimțată.

Parteneri
Cine sunt concurenții de la "Insula Iubirii". Surprize mari la Antena 1
Redactia.ro
”Acord total!”. Ianis Hagi s-ar fi înțeles cu noua echipă
Digisport.ro
Zodii care vor cunoaște succesul și fericirea după Luna plină din 24 aprilie. Reușitele vor fi la tot pasul
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4 ani i-a dat de gol pe autori
Digi24
Rusia, enervată de ajutorul militar american pentru Ucraina, spune că SUA vor fi „umilite la fel ca în Vietnam sau în Afganistan”
Digi24
Cum arată la interior vila din Las Vegas a Anamariei Prodan. 'Lămâi și mandarini ca ai mei nu are nimeni!'
Unica.ro
Tot mai mulți tineri, bolnavi de cancer. Care ar putea fi cauza
EVZ.ro
Adrian „Beleaua” Corduneanu a lămurit situația! De ce sicriul lui Costel Corduneanu a fost închis. Nu fratele interlopului va prelua șefia clanului
Spynews
S-a vândut o CELEBRĂ CLĂDIRE din România. A fost construită în urmă cu mai mult 80 DE ANI
Capital.ro
Compania de curierat care deschide un nou hub regional. Peste 150 de noi locuri de muncă!
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
ALERTĂ NUCLEARĂ în EUROPA! Avertismentul RUSIEI la doi pași de ROMÂNIA
Mediaflux
Cristina Cioran se pregătește de o nouă confruntare cu fostul iubit! Ce urmează să se întâmple mâine: „Un infractor dovedit, cu atâtea dosare...” / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Unde ar fi fost găsit soțul Mariei Roman, conform surselor Antena Stars. Bărbatul a fost dat dispărut pe 16 aprilie
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro