Cozonacul simplu sau cu umplutură este nelipsit de pe mesele românilor Crăciun, Revelion sau Paști. Dacă până anul acesta nu te-ai încumetat să faci cozonac de casă, dar îți dorești, ai ales rețeta perfectă de cozonac pufos cu cacao, nuci, stafide și rahat.
Rețeta de mai jos este rețeta tradițională de cozonaci, testată cu succes de nenumărate ori. Nu trebuie decât să respecți pașii de preparare descriși mai jos și vei obține cei mai gustoși cozonaci pe care i-ai gustat vreodată.
Procesul de preparare al cozonacilor nu este dificil, ai nevoie de răbdare pentru frământarea temeinică a aluatului de cozonaci și timpul de așteptare pentru dospirea cozonacilor. Ca o recomandare generală, atunci când vrei să gătești ceva, mai ales pentru prima oară, întotdeauna este bine să citești și să înțelegi rețeta și modul de preparare, de la început până la sfârșit, abia după aceea te apuci de treabă.
Uite câteva sfaturi de preparare și de alegerea corectă a ingredientelor pentru cozonacul perfect:
1. Toate ingredientele se folosesc la temperatura ambientală. Se scot pe masa de lucru înainte cu câteva ore sau chiar cu o seară înainte. Toate etapele de preparare a cozonacului se fac la cald, ferit de curenți reci.
2. Toate ingredientele se cântăresc pe cântarul de bucătărie. Nu se cântăresc ” din ochi”!
3. Aluatul dospește mai rapid într-un vas acoperit cu folie de plastic sau băgat într-o pungă de plastic. De preferat ca vasul să fie de inox pentru că inoxul este un bun conductor de căldură.
4. În funcție de gradul de hidratare a făinii, cantitatea acesteia poate varia cu +/- 50 de grame. Dacă este prea moale, se suplimentează treptat cu făină.
5. Cantitatea de zahăr poate fi scăzută până la 250 grame per un kilogram de făină. Este important de a respecta cantitatea de zahăr și drojdie a rețetei, dacă folosiți mai mult zahăr, cozonacii nu vor mai fi pufoși. Motivul este că zahărul și drojdia sunt ingrediente cu proprietăți higroscopice, adică au un grad mărit de absorbție și reținere a apei/umidității.
6. O făina de calitate pentru cozonac este cea cu conținut ridicat de proteine, minim 10 g proteine/ 100grame, tip 000.
7. Făina se cerne de 2-3 ori de la o înălțime mai mare. Astfel cozonacul se va obține un cozonac bine crescut și pufos.
8. Pentru maia laptele trebuie să fie puțin cald, nu fierbinte.
9. Frământarea aluatului se face fie în robotul de bucătărie prevăzut cu cârlige de frământat, fie cu mâna. Dacă nu aveți robot, frământarea se va face pe blatul de bucătărie uns cu puțin ulei. Nu se pune făină pe blat, aceasta se încorporează în aluat și influențează rezultatul final. Frământarea manuală se
face cu mișcări puternice, prin trântirea, întinderea, împăturirea aluatului. Timpul de frământare variază, aluatul este gata atunci când nu se mai lipește, devine elastic
10.Grăsimea ( unt+ ulei) se încorporează la frământare, după ce aluatul este legat.
11. După umplere și împletire, cozonacul se lasă la dospit în tăvile pentru copt, tapetate cu hârtie de copt. Cozonacii se ung cu gălbenuș amestecat cu lapte, exact înainte de fi introduși în cuptor, nu înainte.
12. Temperatura de coacere a cozonacului este de 180 de grade, după 30 de minute, temperatura se reduce la 160 de grade. În timpul coacerii, dacă par că se rumenesc prea repede la suprafață.
cozonacii se acoperă cu o coală de hârtie de copt, fixată cu ajutorul unor scobitori. Ușa cuptorului nu se deschide în primele 20 de minute.
13. Înainte de a porționare, cozonacii se lasă la răcorit pe un grătar, rotindu-se la fiecare 10 minute, pe fiecare parte pentru a nu se deforma.
Pentru rețeta de mai jos sunt necesare două tăvi mari de cozonac, 30x15x7.
Vezi și Ingredientul secret care ajută cozonacul să crească. Este mai important decât drojdia
Ingrediente aluat de cozonac
Ingrediente umplutură pentru cozonac
Pentru uns
Aluat
1. Făina se cerne de 2-3 ori, de la înălțime mai mare. Făina se amestecă bine cu sarea. Sarea nu trebuie să intre în contact direct cu drojdia.
2. Într-un bol se pun drojdia împreună cu o linguriță de zahăr, puțin lapte călduț și o lingură de făină. Se omogenizează ingredientele și se lasă drojdia la cald, să se activeze.
3. Maiaua se toarnă în centrul făinii și se omogenizează ușor. Se dă bolul deoparte.
4. Se separă ouăle. Gălbenușurile se mixează cu zahărul până ce se deschid la culoare. Se adaugă coaja de citrice și zahărul vanilat. Se toarnă laptele și smântâna lichidă, se continuă mixarea până se omogenizează complet toate ingredientele.
5. Peste făină se toarnă amestecul lichid de ouă și se trece la frământat. În prima etapă se folosește o spatulă de silicon, urmând a frământa cu mâna.
6. După ce s-au încorporat ingredientele, se unge blatul de lucru cu puțin ulei și se răstoarnă aluatul pe masă. Nu se pune făină pe blat, aceasta se
încorporează în aluat în timpul frământării modificând cantitatea de făină din rețetă.
7. Se frământă energic cu mâinile, folosind și pumnul, aluatul se trântește , se întinde și se împăturește de mai multe ori. Aluatul este suficient frământat atunci când se desprinde ușor de pe mâini.
8. Grăsimea se încorporează treptat în aluat. Se topește untul, apoi se amestecă cu uleiul. Cu o lingură se toarnă pe aluat continuând frământarea până se încorporează toată cantitatea de grăsime.
9. Aluatul se pune la dospit în vasul de inox, uns cu puțin ulei. Vasul se acoperă cu folie de plastic și se lasă la un loc cald, ferit de curenți. Aluatul se lasă la dospit până își va dubla volumul. O metodă de dospire, mai rapidă, este dospirea în cuptorul pre încălzit la 40 de grade, cuptorul se oprește în momentul dospirii.
Umplutura cu cremă cacao, stafide, nuci și rahat
1. Într-un bol se mixează albușurile cu un praf de sare. Se încorporează zahărul treptat. Albușurile se bat spumă ca la bezea.
2. Stafidele se lasă la hidratat în rom sau apă amestecată cu esență de rom.
3. Nuca se prăjește ușor și se toacă grosier cu un cuțit.
4. Rahatul se taie cuburi în dimensiunea dorită.
5. Praful de cacao se amestecă cu miezul de nucă.
6. Praful de cacao cu nucă și coaja rasă de portocală se încorporează în spuma de albușuri, apoi se amestecă ușor până se formează crema pentru umplutură.
Citește și Ingredientul banal care se pune în cozonac pentru a ieşi pufos. Aşa procedează gospodinele din Moldova
Rulare și împletire cozonac.
1. Bucata de aluat se cântărește și se împarte la patru. Vor rezulta doi cozonaci împletiți.
2. Se întinde fiecare bucată de aluat cu mâinile și se unge fiecare parte cu crema cu cacao și nuci. Apoi, pe una din bucăți se presară stafide, pe a doua rahat.
3. Fiecare ruladă de aluat umplut se împletește, una cu stafide, una cu rahat. Notă: este mai ușor să împletiți ruladele de aluat, direct pe hârtia de copt, apoi transferați cu totul în tava de copt.
4. Cozonacul se pune în tava tapetată cu hârtie de copt și se lasă la dospit, acoperit cu folie de plastic.
5. Înainte de a fi introduși la cuptor, cozonacii se ung cu amestec de gălbenuș de ou și lapte. După ce au fost unși, cozonacii se decorează cu jumătăți de
nucă sau se lasă simpli.
Coacerea cozonacului
1. Cuptorul se preîncălzește la 180 de grade. Se pune o tavă cu apă sub formele de cozonac pentru a se rumeni mai frumos.
2. După a doua dospire, cozonacii se dau la cuptor pentru 30 de minute la 180 de grade, ventilație sus-jos. Nu se deschide ușa cuptorului în primele 20 de
minute.
3. După 30 de minute, se reduce temperatura la 160 de grade. Dacă s-au rumenit deasupra, cozonacii se acoperă cu o hârtie de copt, fixată cu scobitori până se coc în interior.
Vezi și Ingredientul care nu are ce să caute în cozonaci. Nu vor mai ieși pufoși, strică și gustul
Răcirea cozonacului
1. După ce au fost bine copți, cozonacii se lasă 10 minute la aerisit în formele de copt.
2. După 10 minute, se răstoarnă pe un grătar și se scot hârtiile de copt.
3. Pentru a nu se deforma, la fiecare 5 minute se întorc pe câte o latură până se răcesc complet.
4. Cozonacii se taie după răcirea completă, cu un cuțit de pâine, cu lama zimțată.