În fiecare an, înainte de Ziua de Crăciun, mama și bunica pregăteau cozonac. A fost și încă este unul din cele mai așteptate momente ale iernii. E acel moment când aștepți să se umple casa de mirosul unui cozonac pufos și bun. Dar, deși majoritatea gospodinelor știu rețeta de cozonac, nu iau în considerare ingredientul secret care ajută cozonacul să crească. Cele mai experimentate gospodine spun că este mai important decât drojdia. Așa că, citește în continuare și află care este acest ingredient secret.
Încă de pe vremea când eram copii, ne aducem aminte de serile de dinaintea Crăciunului. Dar, în mod special, ne aducem aminte cu drag (și poftă), de serile când mama și bunica pregăteau aluatul de cozonac. Există și o vorbă, „Un cozonoca bun, e cel ca la mama acasă!”.
În general, prăjiturile sau un cozonac bun nu trebuie să vină de la brutăria locală, ci din bucătăria ta. Sigur, praful de copt sau bicarbonatul de sodiu joacă un rol în asigurarea faptului că prăjitura se ridică așa cum se așteaptă, dar nu este singura modalitate de a garanta succesul din cuptor.
Dacă cozonacul tău nu a crescut sau a avut o textură densă în loc de cea ușoară și pufoasă pe care ți-ai dorit-o, există factori de care trebuie să ții cont în timpul aventurilor tale de coacere ale unui cozonac. O coacere de succes necesită atenție la fiecare detaliu, iar respectarea unor recomandări va ajuta la creșterea cozonacului cu o miez fraged și aerisit. De fiecare dată!
Așadar vă propunem să vorbim de ingredientul secret care ajută cozonacul să crească. Este mai important decât drojdia, spun cele mai experimentate gospodine, care de altfel au și verificat acest aspect.
După cum știe toată lumea, ingredientele de bază pentru un cozonac pufos și auriu sunt făina, și aceasta trebuie să fie de calitate, de tip 000, drojdie, care ajută la creștere, ouă, cacaou și, bineînțeles, umplutura de nucă. Am uitat ceva? Se pare că da, și anume ingredientul secret care ajută cozonacul să crească.
Deși am putea crede că este drojdia, sau calitatea făinii, gospodinele experimentate spun că este vorba de alt ingredient. Gospodinele spun că, de fapt, cantitatea de zahăr pe care o punem în compoziție contează. Zahărul influențează timpul de dospire al alutatului de cozonac.
Cu cât avem mai mult zahăr, cu atât se va inhiba timpul de dospire, mai clar, nu ne va mai crește aluatul. Deși este extrem de folosit, zahărul este ingredientul secret care ajută cozonacul să crească. Așadar, deși ne-am dori să avem un cozonac extrem de dulce, zahărul nu ne va ajuta, nici la creșterea aluatului, dar nici la sănătate.