17 dec. 2022 | 23:03

Greşeala pe care o fac gospodinele când frământă aluatul de cozonac. Aşa nu va mai creşte cum trebuie

Utile
Greşeala pe care o fac gospodinele când frământă aluatul de cozonac. Aşa nu va mai creşte cum trebuie
Reguli de aur pentru un cozonac perfect

Sărbătorile de iarnă sunt asociate cu mirosul de cozonac abia scos din cuptor, parfumat și pufos. Desertul fabulos se regăsește pe mesele românilor de Crăciun, fiind savurat de toată familia până la ultima felie. Totuși, pentru ca rețeta să fie perfectă, trebuie urmate anumite reguli culinare pe care doar gospodinele cu experiență le știu.

Unde greșești când faci cozonac

Un cozonac reușit are câteva secrete prețioase. Iată ce trebuie să știi despre frământatul aluatului. Asta explică de ce nu creștea cum trebuie. Odată ce afli unde ai greșit, nu are cum să dai greș data viitoare.

Cu toate că nu este un desert complicat, cozonacul are nevoie de atenție la detalii și multă răbdare. Doar așa va ieși ca la carte. Un aluat crescut, pufos și bine copt trebuie să fie frământat suficient. În plus, toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei, pentru ca aluatul să dospească.

Sfaturi prețioase de la marii bucătari

Deși ai respectat rețeta tradițională, se întâmplă ca aluatul pentru cozonac să nu crească. Unde ai greșit? Bucătarii susțin că poate avea legătură cu ingredientele folosite. Contează foarte mult cantitatea de ulei sau unt din compoziție. Dacă ai exagerat, atunci se explică de ce nu arată deloc bine coca.

Una dintre greșelile mari pe care le fac unele gospodine este să adauge prea mult ulei sau unt în aluat. Dacă acesta din urmă nu este mai gras (cu peste 80% procent de grăsime), aluatul nu o să mai crească, iar tu te-ai chinuit degeaba. Și zahărul în exces împiedică dospirea, făcând coca densă și greoaie. Așadar, atunci când frămânți cozonacul, nu te abate de la gramajul rețetei și cântărește cu multă atenți toate ingredientele. Altfel, rezultatul nu te va încânta deloc.

Motivele pentru care aluatul nu crește

De ce aluatul nu dospește așa cum trebuie? Motivele sunt diverse. Cât timp o lași să crească, coca ar trebui să își dubleze volumul. Dacă nu se întâmplă acest lucru, cauza poate fi:

Ingredientele reci

Făina musai să fie la temperatura camerei, la fel și ouăle, pe care le vei scoate din frigider cu câteva ore înainte de a frământa cozonacul. Cerne făina într-un lighean încăpător, iar dacă ai ținut-o într-un loc răcoros (cămară), este bine să o pui lângă calorifer încă de seara.

Prea multă drojdie

Este ingredientul care face aluatul să crească, dar poate acționa invers dacă este folosită în exces. Cantitatea corectă este de 50 de grame drojdie proaspătă sau 14 grame drojdie uscată la 1 kilograme de făină. Pe de altă parte, prea puțină drojdie nu va determina coca să se umfle, iar prea multă va da cozonacului un gust acrișor.

Nu lași aluatul suficient timp la dospit

Aluatul pentru cozonac trebuie să stea cel puțin o oră acoperit cu un prosop. La fel de importantă este temperatura din bucătărie (22-23 de grade Celsius). După ce și-au dublat volumul și ai adăugat umplutura, mai lasă cozonacii să crească în tăvi cam o oră, înainte de a-i băga în cuptor.

Parteneri
Cum arată locul de veci al lui Gigi Becali. Gazonul dintre morminte, provenit de la FCSB
Redactia.ro
Preparatul biblic care e la mare căutare în zilele noastre. Această mâncare simplă, dar plină de savoare, a devenit o vedetă culinară
Click.ro
Ce spun ucrainenii despre încheierea războiului. Sondajul care contrazice ce se știa până acum
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Cum a fost surprins Alex Bodi cu Necati Arabaci
EVZ.ro
Mesajul transmis de iubita lui Babasha, după scandalul imaginilor controversate, din intimitate, cu artistul. Ce spune femeia care îl va face tată / FOTO
Spynews
Înmormântarea lui Gigi Becali. Cum arată locul de veci unde va fi depus trupul patronului FCSB
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
ATENȚIE la SCOS BANII din BANCOMAT! Greșeala majoră care TE LASĂ FĂRĂ EI
Mediaflux
”Am luat o pauză”. Vlad Gherman și Oana Moșneagu trec printr-o situație dificilă! Actorul a făcut declarații | FOTO
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum va fi vremea în perioada 21 noiembrie - 16 decembrie 2024. Se anunță temperaturi scăzute
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro