16 dec. 2022 | 12:00

Ingredientul banal care se pune în cozonac pentru a ieşi pufos. Aşa procedează gospodinele din Moldova

Diverse
Ingredientul banal care se pune în cozonac pentru a ieşi pufos. Aşa procedează gospodinele din Moldova
Ingredientul banal care se pune în cozonac pentru a ieşi pufos

Cu toate că este un desert tradițional, ce nu lipsește de pe masa de Crăciun a românilor, mulți au mari emoții în momentul în care îl prepară, chiar și cele mai iscusite bucătărese. În rândurile de mai jos, dezvăluim care este ingredientul banal care se pune în cozonac pentu a ieși pufos. Secretul gospodinelor din Moldova.

Ingredientul ce se adaugă în aluatul de cozonac pentru a ieși pufos

Poate exista masă de Crăciun care să se încheie fără cel puțin o felie de cozonac? Desertul tradițional, savurat de generații întregi de români din toate colțurile țării, este adevărata provocare a gospodinelor.

Nu este deloc simplu de preparat, necesită timp, efort fizic și condiții speciale, orice pas greșit putând să compromită rezultatul final.

În condițiile în care vorbim despre o rețetă veche, aceasta a suferit unele modificări, bucătăresele din diferite zone ale țării descoperind mici trucuri ce garantează rezultate delicioase.

Dacă vrei să îți răsfeți familia și musafirii cu un cozonac făcut ca la mama acasă, vei avea nevoie de ingredientele din lista de mai jos:

Ingrediente aluat:

  • un kilogram de făină
  • opt gălbenușuri
  • 300 de grame de zahăr
  • 400 de mililitri de lapte
  • 50 de grame de drojdie proaspătă
  • două linguri de smântână acră cât mai grasă
  • coajă de lămâie
  • esențe
  • o sută de grame de unt topit
  • 100 de mililitri de ulei

Ingrediente umplutură:

  • un albuș de ou ce va fi bătut cu zahăr și amestecat cu nucă măcinată
  • mai multe bucăți de rahat
  • stafide

Mod de preparare

Pentru această rețetă folosită de gospodinele din Moldova, vei începe prin a cerne făina într-un vas. Apoi, se pune laptele la încălzit, se dizolvă în el zahărul și se adaugă coaja de lămâie.

Urmează maiaua, ce se prepară din drojdie, puțină făină și câteva linguri din laptele preparat. Ai grijă, însă, să nu fie fierbinte. Se adaugă o mână de făină și se lasă la un loc cald, aproximativ 15 minute, ca să crească.

Se adaugă laptele care trebuie să fie călduț și gălbenușurile frecate cu sare în timp ce se amestecă și se frământă cu mâna. Fără să ne oprim din frământat, încorporăm în aluat cele două linguri de smântănă – ingredientul ce va ajuta cozonacul să iasă pufos – și untul. Se încorporează toată făina. Se lasă aluatul la crescut, într-un loc cald, timp de aproximativ o oră și jumătate.

După ce vei întinde aluatul, vei pune compoziția pentru umplură și vei rula, vei așeza cozonacul în vasul special tapetat cu hârtie de copt și îl mai lași la crescut în jur de o jumătate de oră înainte de a-l pune la cuptor.

Parteneri
Cum arată locul de veci al lui Gigi Becali. Gazonul dintre morminte, provenit de la FCSB
Redactia.ro
Preparatul biblic care e la mare căutare în zilele noastre. Această mâncare simplă, dar plină de savoare, a devenit o vedetă culinară
Click.ro
Ce spune Rusia despre atacul Ucrainei cu rachete americane ATACMS
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! Incredibil ce schimb de replici a avut loc între ele! 'Să vă fie rușine!'
Unica.ro
Clătite de post. Sunt mai bune decât cele tradiționale. Care e secretul
EVZ.ro
De ce nu a avut Natalia Mateuț succes în relațiile de iubire! Prezentatoarea TV își dorește să aibă o familie: ”Puteam să am deja un copil”
Spynews
Anunț pentru românii cărora le expiră buletinele. Decizia venită marți, 19 Noiembrie
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
ACORD de PACE în UCRAINA! Vladimir Putin, DISCUȚII cu Donald Trump (SURSE)
Mediaflux
Silviu Prigoană ar fi avut probleme financiare în ultima perioadă din viața lui! Ar fi cerut împrumut 30.000 euro: ”L-a sunat pe un prieten”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine a câștigat a treia amuletă din sezonul 14 Chefi la cuțite. Jurații, complici la o cerere în căsătorie
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro