16 dec. 2022 | 12:00

Ingredientul banal care se pune în cozonac pentru a ieşi pufos. Aşa procedează gospodinele din Moldova

Diverse
Ingredientul banal care se pune în cozonac pentru a ieşi pufos. Aşa procedează gospodinele din Moldova
Ingredientul banal care se pune în cozonac pentru a ieşi pufos

Cu toate că este un desert tradițional, ce nu lipsește de pe masa de Crăciun a românilor, mulți au mari emoții în momentul în care îl prepară, chiar și cele mai iscusite bucătărese. În rândurile de mai jos, dezvăluim care este ingredientul banal care se pune în cozonac pentu a ieși pufos. Secretul gospodinelor din Moldova.

Ingredientul ce se adaugă în aluatul de cozonac pentru a ieși pufos

Poate exista masă de Crăciun care să se încheie fără cel puțin o felie de cozonac? Desertul tradițional, savurat de generații întregi de români din toate colțurile țării, este adevărata provocare a gospodinelor.

Nu este deloc simplu de preparat, necesită timp, efort fizic și condiții speciale, orice pas greșit putând să compromită rezultatul final.

În condițiile în care vorbim despre o rețetă veche, aceasta a suferit unele modificări, bucătăresele din diferite zone ale țării descoperind mici trucuri ce garantează rezultate delicioase.

Dacă vrei să îți răsfeți familia și musafirii cu un cozonac făcut ca la mama acasă, vei avea nevoie de ingredientele din lista de mai jos:

Ingrediente aluat:

  • un kilogram de făină
  • opt gălbenușuri
  • 300 de grame de zahăr
  • 400 de mililitri de lapte
  • 50 de grame de drojdie proaspătă
  • două linguri de smântână acră cât mai grasă
  • coajă de lămâie
  • esențe
  • o sută de grame de unt topit
  • 100 de mililitri de ulei

Ingrediente umplutură:

  • un albuș de ou ce va fi bătut cu zahăr și amestecat cu nucă măcinată
  • mai multe bucăți de rahat
  • stafide

Mod de preparare

Pentru această rețetă folosită de gospodinele din Moldova, vei începe prin a cerne făina într-un vas. Apoi, se pune laptele la încălzit, se dizolvă în el zahărul și se adaugă coaja de lămâie.

Urmează maiaua, ce se prepară din drojdie, puțină făină și câteva linguri din laptele preparat. Ai grijă, însă, să nu fie fierbinte. Se adaugă o mână de făină și se lasă la un loc cald, aproximativ 15 minute, ca să crească.

Se adaugă laptele care trebuie să fie călduț și gălbenușurile frecate cu sare în timp ce se amestecă și se frământă cu mâna. Fără să ne oprim din frământat, încorporăm în aluat cele două linguri de smântănă – ingredientul ce va ajuta cozonacul să iasă pufos – și untul. Se încorporează toată făina. Se lasă aluatul la crescut, într-un loc cald, timp de aproximativ o oră și jumătate.

După ce vei întinde aluatul, vei pune compoziția pentru umplură și vei rula, vei așeza cozonacul în vasul special tapetat cu hârtie de copt și îl mai lași la crescut în jur de o jumătate de oră înainte de a-l pune la cuptor.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar AZI de Sfântul Ștefan pentru a-ti merge bine tot anul
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
Cum dau autoritățile apă la moară fanilor teoriei conspiraționiste Chemtrails
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Al Bano a spus ce s-a întâmplat în noaptea în care fiica lui, Ylenia Carrisi, a dispărut: „Acesta e dramaticul adevăr!”
Unica.ro
10 + 1 Sfaturi pentru curățenia de după Crăciun
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Decizie pentru șoferii cu permis categoria B. Regula se aplică în România și în Spațiul Schengen
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
ANUNȚ despre PENSIILE DIN IANUARIE! ÎNGRIJORĂRI pentru PENSIONARI
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro