01 apr. 2024 | 17:24

Cel mai bun cozonac cu fistic. Rețeta simplă și rapidă. Va ieși exact ca în patiseriile din Italia

Diverse
Cel mai bun cozonac cu fistic. Rețeta simplă și rapidă. Va ieși exact ca în patiseriile din Italia
Cum se face

Cozonacul este delicios și nelipsit de pe masa de Paște, dar cei care au gustat și alte variații ale acestui desert vor spune că fisticul schimbă tot. Dacă ai mâncat vreodată Panettone cu fistic și ți-a plăcut, atunci poți să recreezi rețeta chiar la tine acasă. Cum să faci cel mai bun cozonac cu fistic pentru a îți impresiona prietenii și familia cu un desert absolut delicios.

Desertul delicios pe care să îl faci de Paște

Cozonacul cu fistic este cea mai nouă modă care i-a cucerit pe români. Fie că are o glazură plină de fistic sau un interior cu cremă senzațională, acest desert poate fi făcut la tine acasă cu puțin efort.

Vezi și: Cozonac rapid, fără frământare. Creşte în doar jumătate de oră, uită de reţetele migăloase

Este o muncă ce necesită răbdare, devotament și câteva ingrediente care pot fi destul de scumpe. Totuși, eforturile merită pentru că rezultatul va fi cel mai bun cozonac pe care l-ai mâncat vreodată.

Cel mai bun cozonac cu fistic

Pentru această rețetă ai nevoie de:

Pentru aluat:

  • 70g drojdie proaspătă
  • 17g zahăr
  • 1kg făină pentru cozonac 
  • 350ml lapte călduț
  • 12g sare
  • 10 ouă
  • 5ml esență de vanilie
  • 100g ghimbir confiat sau portocală
  • 300 g unt fierbinte

Pentru cremă

  • 6 gălbenușuri
  • 6 linguri de zahăr
  • 2 plicuri de zahăr vanilat
  • o păstaie de vanilie
  • 2 linguri de amidon
  • 2 linguri de făină
  •  600ml lapte
  • 400g cremă de fistic
  • 200g unt

Amestecă drojdia proaspătă cu o lingură de zahăr, o lingură de făină și 50 de ml de lapte călduț. Amestecă și lasă drojdia să se activeze.

Vezi și: Funcţia pe care trebuie să o setezi la cuptorul electric pentru cozonaci perfecţi. Aşa vor creşte mari şi pufoşi, fără să se ardă

În bolul unui mixer, pune 4 ouă întregi, 6 gălbenușuri, esență de vanilie și 1 kilogram de făină. Apoi, adaugă 160 de grame de zahăr, sare, 300 ml lapte călduț, 100 g ghimbir sau portocală confiată și drojdia activată.

Lasă mixerul să frământe cam 20 de minute, timp în care adaugi treptat untul topit și fierbinte. După ce ai obținut un aluat elastic, acoperă vasul și lasă aluatul la dospit pentru o oră și jumătate.

Când aluatul a crescut, împarte-l în două părți egale. Întinde fiecare bucată în câte două și împletește-l astfel încât să obții doi cozonaci. Pune-i în forme, lasă-i să dospească cam 40 de minute și coace-i la 180 de grade pentru 50 de minute.

Într-un castron, amestecă 6 gălbenușuri, 6 linguri de zahăr, 2 plicuri de zahăr vanilat, o păstaie de vanilie, 2 linguri de amidon, 2 linguri de făină, 600 ml de lapte, 400g de cremă de fistic și 200g de unt moale, care se adaugă la final.

Vezi și: Top 5 greşeli în prepararea cozonacului. Ingredientul care nu îl lasă să crească pufos, puţine gospodine ţin cont de asta

Crema se bate cu telul la bain-marie până se îngroașă, apoi se adaugă untul cubulețe, la temperatura camerei. Crema poate sta la frigider până vei umple cozonacii.

Pune crema într-un poș și umple cozonacii pe partea de jos, făcând cam 3-4 găuri. 

Apoi, fă o glazură din 200g ciocolată albă și 4 linguri de ulei, acoperind cozonacii. Poți presăra deasupra fistic mărunțit pentru un plus de culoare.

Parteneri
Cine este românca aleasă cea mai frumoasă femeie din Italia. Luisa va reprezenta țara de adopție în concursul internațional
Redactia.ro
Lacomii care își umplu farfuriile cu vârf la All Inclusive, obligați să mănânce tot sau primesc amendă
Click.ro
Povestea unei românce condamnată la moarte de medicii din Bacău și salvată în Turcia. „Acolo nu s-a rostit cuvântul «moarte»”
Digi24
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
Wow, ce rochie! Românca Romina Gingașu, soția miliardarului Piero Ferrari, apariție de senzație într-o ținută Dolce & Gabbana / FOTO
Unica.ro
Românii nu se mai pot pensiona. Care sunt noile condiții
EVZ.ro
Simona de la Insula Iubriii, mesaj tranșant pentru ispita Anamaria. Consideră ca ar fi fost interesată de Claudiu și după terminarea competiției: “Nu sunt pansamentul nimănui”
Spynews
Asasinat prin otrăvire. S-a aflat adevărul despre PUTIN: Îi plăcea să...
Capital.ro
Imagini fabuloase din casa Andreei Raicu! Vedeta locuiește doar cu Honey și a investit o avere în vila de lux. Terasa, mare cât un teren de baschet, e amenajată ca în Bali
Avantaje
MILIOANE DE PENSIONARI află adevărul! CNPP raportează o SCĂDERE DRAMATICĂ
Mediaflux
Simona de la Insula Iubriii, mesaj tranșant pentru ispita Anamaria. Consideră ca ar fi fost interesată de Claudiu și după terminarea competiției: “Nu sunt pansamentul nimănui”
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Ce a transmis influencerul Adrian Elicopter de luptă după ce a fost acuzat că a fost prins beat la volan și că a fugit de Poliție
Antena 1
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Shtiu.ro