23 apr. 2024 | 12:34

Cozonac de Paște, rețeta celebrului bucătar Bărbosu. Câte grade trebuie să fie în bucătărie pentru a creşte aluatul frumos

Sfaturi Culinare
Cozonac de Paște, rețeta celebrului bucătar Bărbosu. Câte grade trebuie să fie în bucătărie pentru a creşte aluatul frumos

Dacă vreți să pregătiți cozonac de Paște și să nu dați greș la prepararea acestui desert delicios, un bucătar cunoscut în România a dezvăluit cum trebuie să procedezi pentru a obține cel mai bun cozonac. Câte grade trebuie să fie în bucătărie pentru a creşte aluatul frumos?

Cozonac de Paște, rețeta celebrului bucătar Bărbosu

Cozonacul este un desert tradițional de Paște, extrem de popular în România. Aluatul moale și pufos, împreună cu umplutura gustoasă de nucă, rahat și cacao, fac din cozonac vedeta principală a mesei de Paște. Acesta poate fi umplut cu diverse ingrediente, precum stafide, nuci, ciocolată, fructe confiate, gem sau chiar unt de arahide.

Pentru ca cozonacii să iasă ca la carte, trebuie să țineți cont de mai multe trucuri când îi pregătiți! Modul de preparare poate să fie diferit, în funcție de preferințele gospodinelor, dar sunt câteva etape importante pe care nu trebuie să le ratați.

Câte grade trebuie să fie în bucătărie pentru a creşte aluatul

Bucătarul Ovidiu din Bacău, cunoscut drept și Bărbosu în social media, a dezvăluit cum face cozonacul de Paște. Într-un clip postat pe Facebook, el a precizat că aluatul cozonacului trebuie să fie bine dospit. Pentru acest lucru, locul unde stă aluatul la odihnit trebuie să fie bine încălzit.

Ideal ar fi între 23-25 de grade Celsius să fie în bucătărie, conform bucătarului. Dacă nu respectați acestă temperatură, aluatul nu va crește deloc. În plus, toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei. Acestea trebuie scoase de la rece cu câteva ore înainte de a a vă apuca să pregătiți cozonacii.

Un alt truc interesant este faptul că aluatul trebuie lăsat la dospit în jur de 90-100 de minute. La fiecare 30 de minute se mai ia puțin la frământat, dacă doriți ca cozonacul să se rupă fâșii.

Vezi și: Rețetă specială de cozonac pentru Paște. Cum trebuie să împletești aluatul, de fapt

Ingrediente pentru cozonac tradițional

Pentru aluat:

  • 1 kg făină
  • 50 g drojdie
  • 250 g zahăr
  • 500ml lapte de 3,5% grăsime
  • ulei
  • unt topit
  • 5 gălbenușuri
  • 1 linguriță rasă de sare
  • stafide
  • coajă rasă de lămâie, portocală
  • esență de rom sau vanilie
  • cacao.

Pentru umplutură:

  • 3 albușuri
  • 3 linguri de zahăr
  • 3 albușuri
  • 3 linguri de zahăr.

Mod de preparare:

Prima dată, făina se cerne într-un bol cât mai mare, pentru ca aluatul să fie mai pufos și să nu apară cocoloașe. Se va încălzi laptele în care se vor dizolva zahărul și vanilia. Apoi, se prepară maiaua din drojdie, puțină făină și câteva linguri din laptele care nu trebuie să fie fierbinte. Adaugă o mână de făină și lasă aluatul să crească, la loc cald, timp de 15 minute.

Între timp, se vor amesteca gălbenușurile cu sare, coaja de lămâie și portocala. Acestea se vor pune peste maia și restul de lapte călduț. Acum urmează partea cea mai grea din această rețetă. Vei amesteca și frământa cu mâna aluatul de cozonac. Acesta trebuie să fie elastic și nelipicios.

Aluatul se lasă la crescut cel puțin 30 de minute, într-un loc cald, de preferat în bucătărie. După ce a crescut, veți lua un cuțit și veți împărți coca în două, pentru a coace doi cozonaci. Se întind două părți egale de aluat. Acestea se vor acoperi cu cremă și apoi se vor rula.

Ultima dată se prepară crema pentru umplutura de cozonac! Se bat albușurile spumă cu zaharul, apoi se încorporează stafidele, nuca măcinată și pudra de cacao. Nu le puneți pe toate deodată, ci treptat. Dacă eliminați stafidele, adăugați doar coaja de portocală rasă înmuiată în rom, alături de nucă și cacao. Apoi rulați cozonacii și pune-i în tăvi. Se mai lasă la crescut încă 30-40 de minute, apoi se ung cu gălbenuș de ou amestecat cu puțin lapte. Se coc în tăvi tapetate cu hârtie de copt, unse cu unt, la 180 C, cam 40-45 minute! Când sunt gata, se scot și se lasă la răcit. Poftă bună!

Parteneri
Ce trebuie să faci în ziua de Paște ca să ai noroc tot anul. Obiceiul care îți aduce succes
Redactia.ro
Ce trebuie să pui în drob, să iasă suculent și să nu se usuce. Așa îți va ieși un preparat perfect
Click.ro
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital iar medicii i-au spus că mai are doar 12 luni de trăit
Digi24
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat macrou congelat. Ce s-a descoperit la analize
Digi24
Emily Ratajkowski, 'femeia cu cei mai frumoși sâni', apariție de senzație într-o rochie super decoltată / FOTO
Unica.ro
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
Spynews
S-a produs marea ÎMPĂCARE. Simona HALEP nu părea în stare: Securea e îngropată
Capital.ro
Locul din România în care va fi construit un viaduct spectaculos. Costurile se ridică la sute de milioane de lei
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
EXPLOZIE la o FABRICĂ de ARMAMENT din BERLIN! Alertă în GERMANIA
Mediaflux
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după ce au mâncat pește. Familia se pregătește să le înmormânteze, în ajunul Paștelui / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a rămas surprinsă de ce era în ea. A povestit totul
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro