România este o țară care surprinde de multe ori turiștii cu peisajele de vis, istoria și ospitalitatea oamenilor. În cazul de față, cel mai probabil veți fi surprins chiar și dumneavoastră când veți afla că în țară la noi există un sat în care se vorbește o limbă greu de înțeles.
Nu mulți știu de existența acestui sat. Localnicii de aici vorbesc o limbă specială, păstrată și folosită de peste 100 de ani, doar de comunitatea respectivă.
Cei din satul Mărgău din județul Cluj-Napoca vorbesc „limba de sticlă” sau „gumuțeasca”. Este utilizată doar de săteni de mai bine de 100 de ani și joacă un rol crucial în comunitatea lor și în istoria localității.
În urmă cu mulți ani, majoritatea celor care trăiau în acest sat erau geamgii și doreau să-și vândă marfa fără ca străinii să-i înțeleagă. Limba gumuțească a fost transmisă din generație în generație.
Chiar dacă mulți tineri nu au vrut să o învețe pentru că nu erau interesați, bunicii lor comunicau folosind „limba de sticlă”, așa că au învățat-o involuntar.
Gumuțeasca diferă destul de mult de limba română și este imposibil de înțeles pentru cei care nu o cunosc. Iată câteva expresii folosite de localnici:
„să gădineze” – înseamnă să-i dai de mâncare
„nu-i de apsă gădineala” – înseamnă că mâncarea nu este bună
„tălăuzești?” – înseamnă „vorbești gumuțeasca?” sau „înțelegi?”
„tălăuz” – înseamnă „sticlă”
„munuc, s-asface deapsă!” (Munuc! e un fel de „Băi!”) – înseamnă „Băi, e om bun!
Un sat din Ardeal a fost catalogat ca fiind cel mai bogat din România. Puțini au auzit despre el și știu ce viață luxoasă duc localnicii. Se află în Satu Mare și se numește Certeze.
Chiar dacă este considerat cel mai bogat sat din țară, duce lipsă de locuitori, dar de ce? Ei bine, majoritatea sunt plecați în străinătate, în căutarea unui trai mai bun, iar toți banii pe care îi câștigă sunt investiți în Certeze. Aici, casele luxoase și mașinile de sute de mii de euro sunt normale.
Până și presa germană a aflat de acest sat, fiind realizat un documentar.
„A plecat de tânăr, de jos, ca muncitor, iar acum, la 32 de ani, are o companie care angajează alți oșeni la Paris. Deși anul trecut a jurat că nu se vine în vacanță acasă cu Ferrari-ul pentru că și-a distrus pe drumurile noastre jantele „de 20.000 euro”, nu s-a ținut de promisiune.
Ofticoșii din sat au râs de el că are mașina veche, dar Patrick avea pregatită o mutare care să-i lase pe toți cu gura cascată: amenajarea unui complex sportiv în Certeze, în care să joace fotbal când se întoarce în concediu, cu prietenii”, a fost descrierea unui locuitor înstărit din Certeze.