Cozonacul este desertul preferat al românilor, iar de sărbători nu lipsește niciodată de pe masă. În această perioadă, gospodinele muncesc din zori pentru a găti cele mai gustoase bucate tradiționale. Puteți încerca următoarea rețetă, dacă nu ați pregătit deja cozonacul.
Există zeci poate sute rețete de cozonac, în funcție de zona țării, dar toate sunt extrem de gustoase. Cozonacul cu nucă este alegerea multor români atunci când vine vorba despre acest preparat. Puteți încerca următoarea rețetă:
Începem prin a cerne făina de 3 ori, facem o gaură în mijlocul vasului în care este pusă, dar fără a ajunge la fund. Pe foc vom pune zahărul și zahărul vanilat, la foc mic, astfel încât să se topească. Aveți grijă să nu dea laptele în fiert.
După, turnăm drojdia și presărăm puțină făină deasupra cât să acoperim. Separat, se amestecă gălbenușurile cu sare și se adaugă în același vas coaja de lămâie și apoi se adaugă această compoziție în vasul cu făină.
Turnăm peste restul de lapte și amestecăm până se omogenizează cu mâinile. Uleiul se toarnă în fir subțire, ne ungem cu acesta pe mâini și continuăm să amestecăm. Timpul ideal de frământare ar fi de jumătate de oră sau minim 15 minute. Acoperiți vasul și lăsați-l la dospit.
Pentru început, batem albușurile spumă cu zahărul, adăugăm nuca, praful de cacao și amestecăm foarte bine. Puteți adăuga miezul de nucă în bucăți mai mari sau tocat, depinde cum doriți să fie umplutura cozonacului. Dacă este tocat mărunt, aceasta va fi mai fină.
Aluatul trebuie lăsat la crescut în jur de două ore, minim 90 de minute. După, se împarte în două bile, care la rândul lor se împart din nou în două. Fiecare bilă se întinde pe un blat uns cu ulei și se adaugă umplutura.
Rulăm fiecare foaie, apoi se împletesc câte două, se pun în tăvi tapetate cu hârtie de copt și se lasă la crescut. Aluatul trebuie să-l ungem cu gălbenuș de ou înainte de a-l băga la cuptor. Lăsăm totul la foc mediu timp de 15 minute, apoi dăm la foc mic și lăsăm circa 60 de minute.