Cozonacul este emblematic pentru sărbătorile de Paște și Crăciun, însă acesta poate fi destul de greu de făcut dacă nu ai mai făcut până acum. Din fericire, ți-am pregătit rețeta de cozonac pentru Paște cu care nu dă greș nicio gospodină. Se face super simplu și nu trebuie nici măcar să frămânți la el.
Un cozonac reușit începe prin a scoate ingerdientele afară, la temperatura camerei. Cu o zi înainte de a începe prepararea, este recomandat să scoți ingredientele din frigider și să le lași în bucătărie, unde să se acomodeze la căldură. Temperatura din încăpere ar trebui să fie constantă și să eviți curenții de aer, adică fără ferestre sau uși deschise.
Vezi și: Cea mai căutată rețetă de cozonac fără aluat. E gata în 20 de minute, iese o bunătate
Atunci când lucrezi cu ingrediente lichide precum laptele, uleiul sau untul, este important să ai grijă să fie călduțe, nu fierbinți. Dacă sunt prea fierbinți, există riscul de a afecta procesul de dospire. De asemenea, asigură-te că vasul în care frămânți aluatul este călduț. Îl poți pregăti în prealabil clătindu-l cu apă fierbinte și apoi ștergându-l foarte bine pentru a fi perfect uscat.
Evită folosirea ouălor de rață, gâscă sau curcă în prepararea cozonacului, deoarece albușul dens și greu al acestora va afecta creșterea aluatului.
Alege întotdeauna ingrediente proaspete și de cea mai bună calitate, deoarece acest lucru va influența semnificativ gustul final al cozonacului. În plus, pentru a obține o textură fină și uniformă a aluatului, este recomandat să cerni făina înainte de a o utiliza.
Pentru umplutura cu nucă, curăță bine nucile ca să nu îți scape coji de nucă în cozonac. Pentru a îndepărta gustul amar al nucilor, poți să le opărești cu lapte clocotit înainte de a le folosi în umplutură.
Dacă ai puțină răbdare, vei obține un cozonac pufos și delicios.
Vei avea nevoie de:
În această rețetă, toate ingredientele pentru aluat trebuie amestecate împreună până sunt bine omogenizate.
Pasul următor este să lași aluatul la dospit până își dublează volumul. După ce a dospit, aluatul trebuie pus la frigider pentru cel puțin 12 ore.
Apoi, se ia aluatul și se împarte în două. Fiecare bucată se întinde bine, se presară zahăr, cacao, nucă și rahat, se rulează bine și se procedează la fel și cu cealaltă bucată de luată.
Se împletesc cele două rulouri și se pune cozonacul în formă.
Se mai lasă la dospit 30-40 de minute, acoperit cu un prosop curat și apoi se unge cu gălbenuș de ouă și se introduce la cuptorul precîncins la 170 de grade. După ce se scoate din cuptor, se mai lasă cam 30-40 de minute în tavă, după care îl poți servi.