20 dec. 2023 | 15:36

Cornulețe cu untură ca pe vremuri. Ce ingrediente foloseau bunicile ca să mențină fragede

Diverse
Cornulețe cu untură ca pe vremuri. Ce ingrediente foloseau bunicile ca să mențină fragede
Cornulețe cu untură ca pe vremuri. Ce ingrediente foloseau bunicile ca să mențină fragede

Se apropie sărbătorile și trebuie să ne apucăm serios de gătit, pentru a ne asigura că masa va fi îndestulată. Există o mulțime de preparate speciale, noi, dar cele vechi și clasice rămân preferatele multor români. Să nu uităm de corunețele cu untură, pe care bunica le făcea în copilărie. Secretul care le face să se sfărâme în gură.

Rețeta celor mai bune cornulețe cu untură

Sărbătorile de iarnă sunt un prilej de bucurie, de apropiere cu cei dragi. Înseamnă iubire, timp petrecut cu persoanele iubite, cadouri și foarte multă mâncare. Cu această ocazie, gospodinele pregătesc o mulțime de preparate speciale, din care întreaga familie se va înfrupta.

Vedetele acestei perioade sunt preparatele din porc, cozonacii, prăjiturile cu cremă, dar și deserturile vechi, pe care le mâncam în copilărie. Să nu uităm de cornulețele cu untură, pe care ni le pregăteau bunicile și care nu pot fi comparate cu nicio prăjitură plină de cremă de acum.

Iată cea mai tare rețetă de cornulețe, care se vor topi în gură. Untura le va face fragede și pline de aromă, amintindu-ne de vremurile de odinioară.

Ingrediente:

  • 250 untură
  • 250 g smântână
  • un pliculeţ de drojdie
  • făină cât cuprinde
  • un praf de sare
  • arome (vanilie, rom, lămâie) – câte jumătate de fiolă din fiecare
  • magiun, gem sau rahat pentru umplutură

Cum faci cele mai bune cornulețe

Untul și smântâna se amestecă energic într-un castron, până când se obține o pastă moale. În alt recipient, se combină drojdia uscată cu făina, iar apoi această amestec se adaugă treptat în compoziția cu unt și se omogenizează bine.

Se adaugă sarea și aromele dorite, apoi se frământă cu grijă. Aluatul obținut este lăsat la răcit timp de aproximativ jumătate de oră, după care este întins și tăiat în forme de triunghiuri sau dreptunghiuri.

Vezi și: Cozonac rapid, fără frământare. Creşte în doar jumătate de oră, uită de reţetele migăloase

Fiecare formă este umplută cu gem sau rahat, apoi se rulează și se așază într-o tavă. Tava nu necesită unsă, deoarece cornulețele conțin deja grăsime. Acestea sunt introduse în cuptor, la temperatura potrivită, timp de aproximativ 35 de minute sau până când devin ușor aurii.

Se presară cu pudră imediat după scoaterea din cuptor și, când se răcesc complet, castronul se acoperă cu o folie de aluminiu pentru a preveni absorbția umidității din aer și pentru a menține prospețimea cornulețelor.

Un mod sigur de a readuce în casă magia gustului din copilărie este să alegi rețeta autentică a bunicii pentru cornulețe cu untură. Aceste delicii sunt fragede, sfărâmicioase și acoperite cu un strat dulce de zahăr pudră, oferindu-ți o experiență culinară de neuitat.

Cornulețele cu untură nu numai că sunt o opțiune economică, dar reușesc să îmbine savoarea tradițională cu o textură desăvârșit de fragedă. Secretul acestor cornulețe stă chiar în utilizarea grăsimii de porc topite, untură, în loc de unt sau margarină. Acest ingredient conferă cornulețelor acea frăgezime care le face să se topească în gură.

Prepararea cornulețelor cu untură după rețeta bunicii este simplă și aduce în prim-plan gustul autentic și tradițional. Ai libertatea să alegi umplutura în funcție de preferințele tale, însă asigură-te că aceasta nu conține lichide excesive pentru a evita scurgerea în timpul coacerii.

Beneficiile consumului de untură

Untura de porc este o sursă bogată de grăsimi saturate și vitamina D. Deși a fost asociată anterior cu riscuri pentru sănătate din cauza conținutului său ridicat de grăsimi saturate, în ultimul timp, cercetările au adus în discuție beneficiile potențiale ale unturii de porc în cantități moderate.

Untura de porc poate furniza o sursă naturală de vitamina D, esențială pentru sănătatea oaselor și sistemul imunitar. Vitamina D este adesea asociată cu expunerea la soare, dar untura de porc poate fi o sursă suplimentară, în special în perioadele în care expunerea la soare este limitată.

Vezi și: Secretul bunicii pentru cea mai bună carne de porc în untură. Ingredientele pentru un gust autentic, exact ca în copilărie

Untura de porc conține acizi grași esențiali, inclusiv acizi grași omega-3 și omega-6, care sunt benefici pentru funcționarea normală a organismului. De asemenea, grăsimile din untura de porc oferă o sursă concentrată de energie. Consumul moderat poate contribui la o senzație de sațietate, ceea ce poate ajuta la menținerea unei diete echilibrate.

Untura de porc este folosită adesea în gătit pentru a îmbunătăți gustul și textura preparatelor. Consumată cu măsură, poate adăuga savoare și consistență mâncărurilor.

Un argument solid pentru integrarea unturii de porc în dietă este beneficiul pe care îl aduce sănătății inimii. După uleiul de măsline, care conține 77% acizi grași mononesaturați, untura de porc se evidențiază cu cea mai mare proporție de grăsimi mononesaturate, atingând 48%. Aceste grăsimi contribuie la reducerea nivelului de colesterol din sânge și la menținerea celulelor într-o stare sănătoasă.

În plus, consumul principal de grăsimi mononesaturate din untură este asociat cu un risc redus de depresie.

Un alt aspect benefic al unturii este conținutul său de colină. Colina este un nutrient esențial, puțin prezent în multe alte alimente. Doar aproximativ 10% dintre oameni obțin suficientă colină în dieta lor, iar nivelurile scăzute sunt asociate cu diverse probleme, de la un risc crescut de boli de inimă și Alzheimer la afecțiuni hepatice.

Deoarece colina facilitează transportul colesterolului și al lipoproteinelor cu densitate foarte mică din ficat, o deficiență poate contribui la acumularea de grăsimi și colesterol în organism. Integrarea unturii de porc în alimentație poate contribui la asigurarea unei surse sănătoase și echilibrate de colină în dieta zilnică a fiecăruia.

Parteneri
Anca Alexandrescu face dezvăluiri șocante despre fostul soț. Detalii și acuzații grave din relația lor
Redactia.ro
Laura Cosoi, apariție de invidiat. În ce țară va pleca timp de o lună: „Nu îmi este teamă să călătoresc departe cu fetele” Ce bărbat i-a mărturisit că a fost îndrăgostit de ea?
Click.ro
România în Schengen. Ce înseamnă spațiul de liberă circulație și ce avantaje aduce
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Wow, ce fată frumoasă are Ștefan Hrușcă! Andra are 20 de ani și a ales o carieră de admirat, într-un domeniu greu! FOTO
Unica.ro
Iulia Vântur și Ricky Martin pe aceiași scenă. Româncă va cânta în deschiderea concertului starului
EVZ.ro
Mary Borca de la Chefi la cuțite, prima reacție după ce a fost eliminată. Ce mesaj i-a transmis cuțitul de aur al lui Ștefan Popescu
Spynews
ŞOC total pentru Elena Udrea. Instanţa Supremă a decis. Decizie definitivă
Capital.ro
S-a iubit cu Florin Chilian, a dispărut din showbiz, a născut, iar acum e complet schimbată. Imagini rare cu soțul și fetița ei
Avantaje
RĂSTURNARE privind VIITORUL GUVERN! S-a AFLAT de ABIA ACUM!
Mediaflux
Declarațiile dureroase ale familiei lui Armando, unul dintre tinerii morți în accidentul din Ploiești: „Mama lui nu știe că a murit”. Tânărul ar fi participat la o cursă ilegală
Spynews.ro
Rezultate Loto azi, 12 decembrie 2024. Numerele câștigătoare joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro