20 dec. 2023 | 14:01

Rețetă de caltaboș cu orez și ceapă. Rețeta tradițională, din caietul bunicii

Diverse
Rețetă de caltaboș cu orez și ceapă. Rețeta tradițională, din caietul bunicii
Rețetă de caltaboș cu orez și ceapă. Rețeta tradițională, din caietul bunicii

Caltaboșul este un aliment nelipsit de pe mesele românilor în perioada sărbătorilor. Este un preparat pe care îl adoră atât cei din mediul rural, dar și cei de la oraș, pentru că ne amintește de copilărie și este și foarte gustos. Iată rețeta tradițională, cu orez și ceapă, direct din caietul cu bunătăți al bunicii.

Rețeta tradițională de caltaboș

Caltaboșul reprezintă o delicatesă pregătită din măruntaie de porc. Este un preparat care nu lipsește de pe masa românilor, îndrăgit de toată lumea. Nu este deloc greu de preparat, dar trebuie să fie urmată întocmai rețeta, pentru a obține un rezultat perfect.

Spre deosebire de lebăr, caltaboșul include diverse tipuri de măruntaie și chiar și orez, iar rețetele variază de la o regiune la alta în țară. Cheia unui gust distinctiv constă în alegerea atentă a condimentelor și în echilibrul perfect între diferitele organe de porc și conținutul de grăsime.

Ingrediente:

  •  2,5 kilograme măruntaie de porc (ficat, rinichi, splina, inimă)
  • 250 grame carne grasă de porc
  • 700 grame ceapă albă
  • 1 cană mare de orez
  • 4 foi de dafin
  • 1 căpățână de usturoi curățată
  • 1 lingură rasă nucșoară măcinată
  • 1 lingură rasă boabe de ienibahar măcinat
  • 100 grame untură de porc
  • mațe de porc bine spălate
  • sare
  • piper negru măcinat
  • 1 lingură piper boabe

Este important să folosim numai ingrediente proaspete și de bună calitate. În plus, atenție mare și la canități și timpul de fierbere, pentru că secretul stă în detaliile mici, pe care trebuie să le avem în vedere.

Cum alegem mațele de caltaboș

Cele mai bune mațe sunt cele mai groase, însă nu sunt excluse nici matele subțiri. Dacă aveți matele de la porcii voștri, este important să le curățați meticulos cu apă rece. Apoi, le lăsați într-un amestec de apă cu oțet și câteva bucăți de ceapă tocată timp de 30-50 de minute pentru a elimina mirosul specific.

În cazul în care aveți mate groase, procesul este mai simplu. Folosiți o lingură de lemn și împingeți ușor compoziția. Aveți grijă să nu lăsați multe goluri de aer, dar nici să nu umpleți excesiv mașul, deoarece acest lucru ar putea duce la spargerea acestuia.

Dacă ați optat pentru matele subțiri, veți avea nevoie de o mașină de tocat și de un accesoriu pentru cârnați (sau, mai simplu, de un aparat de făcut cârnați).

Cum se face cel mai bun caltaboș

Începeți prin a spăla cu grijă toate măruntaiele, folosind multă apă rece. Îndepărtați cu atenție urmele de grăsime, pielițete și orice murdărie. Puneți la fiert o oală mare și adăugați foi de dafin, 2-3 linguri de sare, usturoiul și o lingură de boabe de piper. Apoi, adăugați organele de porc și carnea, tăiate în bucăți mari. Fierbeți la foc mic.

După ce organele au fiert bine, scoateți-le din oală și lăsați-le să se răcească. Păstrați zeama la cald. Spălați orezul în apă rece și rumeniți-l în două linguri de untură până devine moale. Stingeți cu două căni și jumătate de zeamă în care a fiert carnea.

Lăsați orezul să dea în clocot, apoi reduceți focul și fierbeți acoperit timp de 10 minute. Lăsați-l să se răcească complet. Tocați ceapa mărunt și rumeniți-o în restul de untură.

Află și: Care este diferența dintre caltaboș și chișcă, de fapt. Puțini români știu

Folosiți mașina de tocat pentru a măcina carnea și măruntaiele de porc fierte. Puneți carnea tocată într-un castron adânc și amestecați bine cu ceapa. Adăugați piper măcinat, ienibahar și nucșoară. Frământați bine cu mâinile și adăugați orezul fiert, apoi condimentați cu sare după gust.

Umpleți mațele cu această compoziție, legați-le la capăt și fierbeți-le în apa în care au fiert organele, la foc foarte mic, timp de 10 minute. După fierbere, scoateți caltaboșii și lăsați-i să se scurgă, apoi puneți-i la rece sau afumați-i pentru a-i păstra bine.

Trucuri pentru un caltaboș ca la carte

Așadar, pentru a pregăti caltaboșul, avem nevoie de ficat, inimă, plămâni și rinichi, iar toate aceste ingrediente trebuie fierte înainte de a le condimenta. Însă, trebuie să fim precauți când vine vorba de rinichi, deoarece aceștia necesită fierbere separată.

Motivul este următorul: rinichii conțin toxine și pot avea un miros sau chiar un gust de urină. De asemenea, este important să nu aruncăm zeama în care au fost fierte celelalte organe. După ce au fost fierte, acestea trebuie trecute prin mașina de tocat și condimentate cu sare, piper și ienibahar. Cel din urmă ingredient contribuie la un gust delicios și facilitează procesul de digestie.

Ulterior, trebuie să adăugăm puțin din zeama în care au fost fierte peste organele tocate. Trebuie să fim atenți, deoarece prea multă zeamă poate afecta echilibrul gustului, transformând compoziția într-una moale, dar nu și apoasă. După ce caltaboșii au fost umpluți în maț, aceștia sunt dați din nou în clocot, plasați pe rând într-o sită și scufundați în apă clocotită.

Citește și: Caltaboș ardelenesc de porc – rețeta tradițională. Cum se prepară cu și fără orez

Odată ce acest proces este finalizat, urmează faza de uscare. Mulți români preferă să adauge orez în compoziție, dar acest lucru nu este recomandat deoarece accelerează deteriorarea caltaboșului destul de rapid.  În cazul în care este consumat imediat, nu reprezintă o problemă.

Totuși, dacă o parte din el va fi congelat sau consumat în câteva săptămâni, adăugarea de orez poate crea dificultăți. Îl puteți afuma, ceea ce va crește durata de păstrare.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Serialul numărul, 1 pe Netflix. E inspirat din evenimente reale și a oprit planeta în loc!
Click.ro
Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Schimbări la plata taxelor. Măsura care intră în vigoare în 2025
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Călin Georgescu a luat decizia. A anunțat în direct: Mă dezic total!
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
Anunț privind PENSIILE din 2025! Cum se MAJOREAZĂ de FAPT
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a găsit-o
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro