Pe tot teritoriul României, în păduri există așa-numiții arborii seculari, iar majoritatea dintre ei sunt protejați prin lege. Printr-un proiect legislativ, inițiat de parlamentarii USR , se propune crearea unui nou cadru legal, denumit registru oficial având la bază noua lege, deja votată în Camera Deputaților, și anume „Legea privind protejarea arborilor remarcabili”.
În România, datorită unor reglementări vagi și improprii, arborii seculari au dispărut, iar catalogarea și numărul acestora nu a fost niciodată pusă într-un cadru legal. Așa se face că parlamentarii USR au inițiat un proiect de lege care propune crearea unui registru oficial de catalogare și evidență a acestor arbori, unul din inițiatori justificând și necesitatea acestui registru:
„România are încă mulți arbori seculari, în păduri și în afara lor, cu o valoare inestimabilă, dar ei sunt permanent în pericol și mult prea mulți au devenit, în ultimii ani, mobilă de lux sau lemne de foc.
Legea nou adoptată își propune să îi protejeze. Mai sunt și alți pași de făcut pentru protejarea pădurilor și naturii din România și vom continua să depunem inițiative în acest sens”, a declarat Diana Buzoianu, deputat USR și vicepreședinte al Comisiei de Mediu din Camera Deputaților, inițiator al proiectului.
Vezi și: Povestea neștiută din spatele atacurilor din pădurile Bucovinei
Datele publicate într-un studiu, atașat la proiectul de lege depus în Camera Deputaților, arată că România are peste 5.000 de astfel de arbori seculari, iar noul cadru legal, „Legea privind protejarea arborilor remarcabili” îi va proteja. Imensele păduri din România, care se întind de-a lungul Munților Carpați din Europa de Est, au fost și, din păcate, sunt în continuare amenințate de tăierile ilegale.
Potrivit Orietei Hulea, director național al WWF în România, pădurile trebuie conservate, deoarece adăpostesc o biodiversitate bogată. Peste jumătate dintre urși se află aici, precum și 30% dintre lupi. Pădurile au valoare estetică, biologică și planetară, mai spune Orieta Hulea, iar noul cadrul legal votat în Parlament poate, în cele din urmă, să ajute la protejarea acestor păduri spectaculose.
Vezi și: Daniel Bodnar, în stare gravă la spital. Activistul de mediu a suferit un accident horror
Unul din inițiatori, senatorul USR Aurel Oprinoiu, declară că nu a fost nevoie de foarte multă muncă de lămurire, atât în comisiile de specialitate, cât și în plenul Camerei Deputaților, noua lege trecând de votul parlamentarilor, și acum va fi trimisă către președinte pentru promulgare.
„Mă bucur că am reușit să îi convingem pe colegii noștri din Parlament de necesitatea acestei legi și că, trecând peste diferențele de culoarea politică, au votat favorabil.
Împreună am reușit, astfel, să le asigurăm arborilor remarcabili protecția necesară, dar și copiilor noștri un exemplu de respect pentru trecutul acestei țări”, a precizat și senatorul USR Aurel Oprinoiu, membru în Comisia pentru mediu din Senat.
Conform legii, arborii seculari nu vor mai putea fi tăiați, indiferent de zona în care aceștia se află, iar reprezentanții serviciilor de ocol silvic care se ocupă cu protecția pădurilor vor avea obligația să treacă în registrul oficial numărul acestora, precum și vechimea.