Economia mondială are de suferit, indiferent de ce domenii de activitate am lua în calcul. Principalele efecte se văd de la o zi la alta, iar acum aflăm de concedieri masive la un gigant mondial. Este vorba de zeci de mii de oameni care rămân fără loc de muncă, iar situaţia e îngrijorătoare.
Microsoft, unul din giganții pieței de IT din lume, trece printr-o perioadă extrem de grea. Efectele crizei economice s-au resfrânt asupra afacerilor companiei, ceea ce a dus la reduceri importante de personal, care vor afecta 10.000 de angajați.
Într-o notă, directorul general al Microsoft, Satya Nadella, spune că firma va „face schimbări care vor duce la reducerea forței de muncă globale cu 10.000 de locuri de muncă până la sfârșitul anului fiscal 23, trimestrul al treilea”.
Mai mult de 800 de angajați au fost notificați pe 18 ianuarie a.c., dar toate cele 10.000 de concedieri ar trebui să fie finalizate până la sfârșitul lunii martie. În timp ce Microsoft face reduceri de personal, Nadella spune că firma „va continua să facă angajări în domenii strategice cheie”.
Angajații americani afectați vor primi indemnizații de concediere peste nivelul pieței, mai spune directul general, asigurare medicală timp de șase luni, continuarea dobândirii de acțiuni timp de șase luni, servicii de tranziție în carieră și un preaviz de 60 de zile înainte de concediere.
Microsoft are în prezent peste 220.000 de angajați, iar această ultimă rundă de concedieri afectează aproximativ 5% din forța sa de muncă. Aceste reduceri sunt, de asemenea, semnificativ mai mari decât reducerea de 1% pe care Microsoft a făcut-o anul trecut la nivelul forței de muncă.
Surse din companie au declarat pentru The Verge că reducerile afectează angajații care lucrează la HoloLens și Microsoft Edge, precum și impactul asupra lucrătorilor din echipele de marketing ale Microsoft și de la 343 Industries și Bethesda.
În memo-ul trimis de directorul general al Microsoft, Satya Nadella, acesta dezvăluie că firma va suporta o taxă de 1,2 miliarde de dolari în câștigurile sale din al doilea trimestru, care vor fi prezentate săptămâna viitoare.
Această taxă este legată de costurile de concediere, de modificările aduse portofoliului nostru de hardware și de costurile de consolidare a contractelor de închiriere, pe măsură ce creăm o densitate mai mare în spațiile noastre de lucru, după cum precizează Satya Nadella.
Microsoft urmează să anunțe câștigurile pentru al doilea trimestru al anului fiscal 2023 pe 25 ianuarie, iar reducerile și taxa de 1,2 miliarde de dolari prefigurează în mod clar unele obiective de venituri ratate în anumite părți ale activității companiei.
Microsoft a încheiat anul fiscal 2022 cu venituri de 198 miliarde de dolari și venituri operaționale de 83 miliarde de dolari, și cu Microsoft Cloud depășind pentru prima dată 100 de miliarde de dolari în venituri anualizate.
Vezi și: Concedieri masive în criză: peste 10.000 de oameni își vor pierde locurile de muncă
Această rundă de reduceri este una dintre cele mai mari din istoria Microsoft, depășind reducerea de 5.800 de posturi din 2009 și fiind depășită de cele 18.000 de posturi care au fost reduse în 2014.
Însă acea reducere din 2014 a avut loc la scurt timp după ce Nadella a fost numit CEO și a implicat tăierea a aproximativ 12.500 de foști angajați ai Nokia.
Reducerile de locuri de muncă de la Microsoft vin la doar câteva zile după ce compania a implementat o nouă politică de concediu nelimitat. Angajații Microsoft care au un sold de concediu nefolosit vor primi o plată unică în luna aprilie, iar managerii vor putea aproba timp liber discreționar nelimitat.
Vezi și: Proiectul cu care Bill Gates vrea să schimbe lumea. Ce face miliardarul american
Politica a avut o primire mixtă pe plan intern la Microsoft, unii angajați favorizând flexibilitatea, iar alții avertizând asupra lipsei de zile și beneficii garantate. De asemenea, reducerile vin la doar câteva săptămâni după ce Nadella a dat de înțeles că producătorul de software și alte companii de tehnologie se vor confrunta cu doi ani dificili.
Într-un interviu recent, Satya Nadella a recunoscut că Microsoft nu este imună la schimbările globale și a vorbit despre necesitatea ca firmele de tehnologie să fie eficiente.
Microsoft este cea mai recentă dintr-o serie de companii Big Tech care anunță disponibilizări. Meta a anunțat concedieri care au afectat 11.000 de angajați anul trecut, iar concedierile masive ale Amazon vor afecta 18.000 de angajați.