01 nov. 2022 | 14:19

Gigantul care face concedieri masive. Are un succes uriaş în România, mii de oameni rămân fără loc de muncă

Social
Gigantul care face concedieri masive. Are un succes uriaş în România, mii de oameni rămân fără loc de muncă
Gigantul are pierderi operaționale de 35,1 milioane de dolari

Este unul din cei mai importanți jucători pe piața de produse electrocasnice. Compania este activă și în România, precum în întreaga lume. Dar, informațiile de ultimă oră nu sunt din cele mai bune. Acestea vorbesc despre Electrolux, ca fiind gigantul care face concedieri masive peste tot unde activează. Deși are un succes uriaş în România, mii de oameni vor rămâne fără loc de muncă.

Electrolux, gigantul care face concedieri masive

Producătorul suedez de electrocasnice Electrolux a anunțat vineri că va desființa până la 4.000 de locuri de muncă în cadrul unui program de restructurare. Anunțul vine în condițiile în care grupul a raportat pierderi importante în trimestrul al treilea.

„Cea mai mare parte a reducerilor de costuri vizate va fi realizată în zona de afaceri din America de Nord.

3.500-4.000 de posturi vor fi afectate de program.”, a precizat compania, potrivit AFP.

Compania a raportat pierderi grele, în special în America de Nord, din cauza încetinirii cererii. Conform estimărilor, se așteaptă ca inflația și ratele ridicate ale dobânzilor să ducă la noi scăderi.

Gigantul are pierderi operaționale de 35,1 milioane de dolari

Grupul a înregistrat o pierdere operațională de 35,1 milioane de dolari, de la un profit de 1,64 miliarde de dolari în anul precedent. Divizia din America de Nord a raportat o pierdere de 109 milioane de dolari.

În septembrie, Electrolux a avertizat că profiturile vor scădea din cauza inflației ridicate și a încrederii scăzute a consumatorilor, care au redus cererea. Compania mai spune că investițiile mari din America de Nord nu au dat încă roade. Din acest motiv s-a ajuns la aceste planuri de reducere a costurilor.

„Se așteaptă ca cererea de pe piață atât în Europa, cât și în America de Nord pentru întregul an 2023 să se deterioreze în continuare, adică să fie negativă de la an la an”, a declarat directorul general Jonas Samuelson într-un comunicat.

Vineri, compania a declarat că programul de reducere a costurilor la nivelul întregului grup și de redresare a Americii de Nord va avea un efect pozitiv de 365 de milioane de dolari asupra profiturilor în 2023 și că va înregistra în acest trimestru o taxă de restructurare de aproximativ 136 milioane de dolari pentru acest program.

Conform Bloomberg, acțiunile Electrolux au scăzut inițial cu până la 5,9%, dar și-au revenit aproape imediat și se tranzacționau cu 3,3% mai sus, pe 28 octombrie. Producătorii de electrocasnice, precum Electrolux, se luptă pentru a atrage clienți pe fondul înrăutățirii perspectivelor economice.

Perspectivele  includ o inflație în creștere și deteriorarea piețelor imobiliare. Consumatorii cu probleme de lichidități și se străduiesc să se descurce în fiecare lună.

Datele statitisce arată că s-au redus cheltuielile pentru articole neesențiale și pentru achiziții mari. Luna trecută, compania cu sediul la Stockholm a emis un avertisment de profit din cauza condițiilor tot mai slabe din diviziile sale nord-americane și europene.

Electrolux a declarat că cea mai mare parte a reducerilor de costuri vizate vor fi realizate în divizia sa nord-americană. Economiile totale rezultate în urma programului sunt estimate la peste 639 de milioane de dolari.

Posibile concedieri și în România

Piața românească reprezintă pentru compania suedeză a zecea piață europeană. Cu toate astea, conform datelor financiare, Electrolux a înregistrat pierderi pe piața locală. Conform Profit.ro, în 2021 Electrolux avea datorii de 365 de milioane de lei pe piața locală, și creanțe de aproximativ 252 de milioane de lei.

Se pune problema, ca urmare a noului pan de concedieri, ca din numărul de 936 de angajați câți erau înregistrați pe piața locală, suedezii să pună aproximativ un sfert pe liber. Deocamdată nu există un comunicat oficial pe această temă, dar luând în considerare anunțul făcut de Jonas Samuelson, ar putea exista și în România concedieri în cadrul companiei.

Digisport.ro
Frumusețea noului format Champions League: Celtic pe 2, Barcelona pe 23! Clasamentul complet după prima etapă
Stirile PROTV
Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”
PlaySport
Apariție INCREDIBILĂ a Iriney Shayk! Cum a fost surprinsă pe stradă fosta lui Cristiano Ronaldo
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Afacerile în care David Popovici vrea să investească: „Mi-ar plăcea și mi-aș dori”! Cum vrea să-i ajute pe români
EVZ.ro
Pensie de nabab în România. Câștigă mii de euro lunar
Spynews.ro
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Președintele CCR, Marian Enache, s-a căsătorit la 70 de ani. Ce funcții importante ocupă noua sa soție
BZI.ro
Voluptoasa Maria Tebieș, de la Insula Iubirii, a spus cum vrea să fie viitorul iubit! Ispita nu a fost încântată nici de Dany Boy și nici de Cornel
Sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Viva.ro
Ce se observă pe chipul Biancăi Drăgușanu când renunță de tot la machiaj! Chiar ea a recunoscut că e grav
Parteneri
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a spus totul despre adolescenți
Redactia.ro
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc răspunsul corect
Click.ro
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că cel care o suna era soțul ei. Explicația bărbatului
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Soarta misterioasă a aurului lui Ceaușescu. Ce s-a întâmplat cu o avere colosală
EVZ.ro
Bogdan de la Ploiești a anunțat despărțirea de Cristina Pucean! „Nu a fost vorba de trădare, înșelat”. De ce ar fi ajuns la separare din nou
Spynews
Planeta ia foc! A început un nou război. Ordinul de atac a venit deja azi, 19 septembrie
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
TRUMP scoate ATU-UL campaniei! ÎNTÂLNIREA surpriză care îl va ÎNFURIA pe PUTIN
Mediaflux
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro