Comoara din adâncurile României de care doar oamenii locului au habar. E de pe vremea lui Decebal, valorează o avere, iar o parte din această mare bogăție ar fi ajuns, din păcate, la Roma. Totul s-ar fi întâmplat din cauza unui get care și-a trădat regele. Toate amănuntele incredibile, în rândurile de mai jos.
Comoara din adâncul României s-ar fi aflat pe râul Streiului, care traversează unul dintre cele mai pitorești ținuturi ale țării, Hunedoara. La fiecare pas, împrejurimile sale oferă celor care îl vizitează multe ocazii care îi lasă cu gura căscată.
În Antichitate, râul Strei a fost numit Sargeţia, iar unii istorici îl indică ca fiind locul unde regele Decebal ar fi ascuns comori inestimabile, în timpul războaielor daco-romane.
Astfel, romanii ar fi descoperit o parte din tezaure, când Biciclis, un get care ar fi ştiut locul unde sunt ascunse, a fost luat prizonier şi şi-a trădat regele.
Conform legendelor, comorile ar fi ajuns în Roma, o dată cu alte prăzi care ar fi totalizat mai mult de 160 de tone de aur şi 300 de tone de argint.
Izvoarele râului Strei sunt situate sub vârful Negru din inima Munților Șureanu, într-o zonă rar călcată de oameni. În împrejurimile acestei zone, la câțiva kilometri de mers prin sălbăticia pădurii și a munților, se regăsesc vestigiile celor mai valoroase așezări antice din ținutul Hunedoarei.
Aici sunt Sarmziegetusa Regia și cetățile dacice întărite pentru apărarea în fața romanilor, iar pe crestele golașe s-au păstrat ruine ale taberelor militare de marș ridicate de romani în timpul războaielor de la începutul secolului II.
Mai multe poteci se desprind de pe valea râului Petros (așa cum mai este numit cursul superior al Streiului) urcând spre vârfurile Godeanu, numit și „muntele sfânt al dacilor“, și spre Poiana Omului, un loc de întâlnire a păstorilor, unde se spune că ar fi murit Decebal.
De pe malul stâng al Streiului se deschid mai multe trasee spre munții Retezat. Cel mai cunoscut dintre ele pornește din satul Ohaba de sub Piatră, urcând până la popasul Cârnic de la intrarea în parcul național.
Cei care ajung la Cârnic sunt nevoiţi să îşi lase maşinile în parcare şi pot continua excursia pe jos, pe un drum forestier, spre cabanele Pietreşe şi Genţiana.
La aproximativ 15 minute de Cârnic, se află cascada Lolaia, una dintre atracţiile Parcului Naţional Retezat, iar după circa o oră şi jumătate de mers pe jos, pe acelaşi drum forestier, se ajunge la Pietrele, în zona centrală a Retezatului, punctul de plecare pentru mai multe trasee turistice din Retezat.
Nu în ultimul rând, până la Hațeg, Streiul traversează mai multe sate ale comunelor Baru, Pui și Sântamaria Orlea. Toate acestea sunt împânzite de vestigii antice și medievale și de castelele familiilor nobiliare din secolele XVIII-XIX, astfel că cei care ajung în zonă au ce vedea.