27 nov. 2023 | 14:11

Cocenii de porumb au ajuns marfă dorită în Occident. Cât costă în magazine

Diverse
Cocenii de porumb au ajuns marfă dorită în Occident. Cât costă în magazine
Deșeurile agricole considerate potențial resurse benefice 

Ar putea părea ciudat să vorbim de cocenii de porumb ca marfă, dar în realitate exact asta se întâmplă, iar exporturile românești au început să crească. Cultivatorii spun că, într-adevăr, cocenii de porumb au ajuns marfă dorită în Occident, și prețurile nu sunt deloc de neglijat. Citește mai departe și află cât costă în magazine.

Piețele de mărfuri înteresate de cocenii de porumb

Unul dintre lucrurile care au atrast atenția, în ceea ce privesc piețele de mărfuri în ultimii ani, a fost oferta  plină de surprize și de răsturnări de situație neașteptate care pot sfida cele mai logice așteptări fundamentale, spun specialiștii. Una dintre cele mai mari surprize a fost piața în creștere de vânzare a porumbului care a început la sfârșitul anului 2020, în plină criză covid.

Citește și: Centrala de compost, cea mai ieftină metodă de încălzire pentru cei de la curte. Cum funcționează VIDEO

Particularitatea care a atras și mai multă atenție este cererea extrem de mare și aproape inexplicabilă pentru cee ce rămâne după procesarea culturilor de porumb, și aici ne referim la cocenii de porumb, care în cele din urmă sunt deșeuri agricole folosite pentru a produce îngrășământ și fertilizator.

De foarte mult timp se vorbește despre aceste deșeuri agricole, chiar și cele de la culturile de porumb, ca de advărat aur, fiind de fapt vorba de biomasă, parte din ea folosită la producerea de biogaz.

În multe țări în curs de dezvoltare, producția de alimente este mult mai importantă, inclusiv în Europa și concurează cu producția de culturi energetice. Unul dintre avantajele utilizării reziduurilor agricole ca sursă de energie este că acestea nu intră în concurență directă cu sectorul alimentar sau cu cel al furajelor.

Citește despre: Trucul pe care îl folosește Regele Charles pentru a economisi la electricitate. Așa are facturi mici

Alte avantaje sunt reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin înlocuirea combustibililor fosili, o posibilă creștere a valorii adăugate, asta reprezentând, de fapt, generarea de venituri și dezvoltare, mai ales în zonele rurale, și reducerea problemelor de mediu, de exemplu, emisiile nocive cauzate de arderea în câmp deschis sau depozitarea în aer liber a deșeurilor biogenetice, cauzate de eliminarea necorespunzătoare a acestor reziduuri.

Cocenii de porumb au ajuns marfă dorită în Occident

În acest context, fermierii români vorbesc în aceste zile de o creștere esențială a cererii dinspre Occident a deșeurilor agricole, și în speță la cocenii de porumb. Având în vedere actualul trend de eliminare a emisiilor, se pare că Occidentul a descoperit faptul că banalii coceni de porumb pot fi o sursă importantă pentru încălzire, iar asta a dus la o creștere a cererii din piață.

Află despre: Ce este GPL-ul și la ce se folosește, de fapt. Întrebuințări și beneficii

Modalitățile în care cocenii de porumb ajung să fie sursă de energie sunt simple și nu necesită foarte multe lucruri. Concret, după scoaterea boabelor, cocenii sunt impregnați cu un anume tip de rășină, în general folosită la aprinderea aparatelor de gătit în aer liber, se strâng sub forma unor pachete și sunt vândute în piață.

Conform unui fermier, un astfel de pachet ajunge și la 10 euro pe piața din Germania, ceea ce, dacă e să facem un calcul, ar putea să aducă unui fermier câteva milioane de euro la hectarul de porumb. Cu toate astea, mai spun fermierii, cocenii de porumb au ajuns, cel puțin în România, să fie greu de găsit, mai ales din cauza secetei din ultimii ani, care distruge aproape tot.

Vezi și: Cum poți arde vegetația uscată sau miriștea fără să iei amendă. Singurele condiții acceptate de ISU

Deșeurile agricole considerate potențial resurse benefice 

Multe reziduuri agricole, precum cocenii de porumb, pot fi considerate potențial resurse benefice dacă sunt gestionate în mod durabil. Baza de materii prime este diversă, de exemplu, tulpini, paie, frunze, rădăcini, coji sau cocenii de porumb și deșeurile zootehnice.

Citește și: Facturi mai mici la încălzire cu 90% pentru acești români. Ce soluție unică în țară au găsit autoritățile

Proprietățile acestor surse de biomasă variază într-o gamă largă. Cea mai semnificativă diferență este între reziduurile care sunt predominant uscate, cum ar fi paiele, și care sunt mai potrivite pentru rutele de conversie termochimică și care sunt mai potrivite pentru rutele de conversie biologică, de exemplu, producția de biogaz.

PlaySport
E aproape ILEGAL de fierbinte! S-a iubit nebunește cu Ronaldo și nu s-a știut absolut nimic până acum! Dezvăluie TOT din relație. Cum a agățat-o Cristiano
Ego.ro
Unica IMAGINE care a scăpat pe net cu Carmen Iohannis în costum de baie! Toți au rămas uluiți
Stirile PROTV
Un mare lanț de restaurante fast-food vine în România. Orașul neașteptat în care deschide prima locație
Digisport.ro
”Plin de ciudați”. ”Cea mai frumoasă sportivă din România” a dezvăluit ce-a pățit, ani la rând, pe internet
Adevarul
NYP: Minciunile oamenilor de știință cu privire la pandemia COVID-19. Virusul care a omorât milioane de oameni, posibil creat de om
BZI.ro
Carmen Harra a spus adevărul despre împăcarea dintre Anamaria Prodan și Laurenţiu Reghecampf! „Amândoi s-au blocat!”
Spynews.ro
Știrile Antena Stars. Andreea Tonciu nu îi poate refuza nimic fiicei sale, Rebeca. Bruneta recunoaște că o răsfață prea mult: "Îi plac banii..." / VIDEO
Sport.ro
FOTO “Mi s-au oferit 200.000 de euro pe lună pentru a deveni escortă de lux”. Ce s-a întâmplat cu una dintre cele mai de succes sportive
Viva.ro
Scandalul uitat dintre Bianca Drăgușanu și Anamaria Prodan: „Toate deşteptele şi perfectele cu castraveţi în cap au început să...”
Impact.ro
Cântăreața din România care a ajuns să cântărească doar 36 KG! Imagini incredibile cu artista piele și os
Stiri din Lume
AMANTELE care au devenit NEVESTE! Ele au DISTRUS căsniciile barbaților celebri din România
Parteneri
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu, Bontea și Dumitrescu
Redactia.ro
Zodia care va plânge cu lacrimi amare în weekend. Va avea parte de un mare ghinion
Click.ro
NU le RECUNOȘTI! Cum arătau divele din România acum 30 de ani! Transformare ȘOCANTĂ
Vocea.biz
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și a mâncat un chips extrem de picant
Digi24
Cum a apărut îmbrăcată o actriță din Rusia la Cannes. Toată lumea vorbește despre rochia ei!
Unica.ro
Ce prevestește șarpele de casă. Superstiții legate de șerpi în casă și în curte
Spynews
Simona Halep renunță. Decizia luată de marea campioană a României
Capital.ro
Daniel Baciu anunță o schimbare majoră pentru toți pensionarii români: ”Trebuie doar să își introducă datele!”
Antena 3
Fosta soție a unui actor celebru a ajuns să doarmă pe străzi și să mănânce din gunoaie. Cum a fost surprinsă? Atrăgea toate privirile când apărea în public
Avantaje
Se dau VOUCHERE pentru RENOVAREA locuințelor. UNDE se depun CERERILE
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Andreea Tonciu nu îi poate refuza nimic fiicei sale, Rebeca. Bruneta recunoaște că o răsfață prea mult: "Îi plac banii..." / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Un întreg oraș e speriat după ce camerele de supraveghere au filmat o creatură bizară în fața grădinii ZOO. Ce poate fi
Antena 1
WOW! Carmen Iohannis i-a ȘOCAT pe toți! Cum a apărut în public: s-a văzut...
Impact.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Shtiu.ro