Ar putea părea ciudat să vorbim de cocenii de porumb ca marfă, dar în realitate exact asta se întâmplă, iar exporturile românești au început să crească. Cultivatorii spun că, într-adevăr, cocenii de porumb au ajuns marfă dorită în Occident, și prețurile nu sunt deloc de neglijat. Citește mai departe și află cât costă în magazine.
Unul dintre lucrurile care au atrast atenția, în ceea ce privesc piețele de mărfuri în ultimii ani, a fost oferta plină de surprize și de răsturnări de situație neașteptate care pot sfida cele mai logice așteptări fundamentale, spun specialiștii. Una dintre cele mai mari surprize a fost piața în creștere de vânzare a porumbului care a început la sfârșitul anului 2020, în plină criză covid.
Citește și: Centrala de compost, cea mai ieftină metodă de încălzire pentru cei de la curte. Cum funcționează VIDEO
Particularitatea care a atras și mai multă atenție este cererea extrem de mare și aproape inexplicabilă pentru cee ce rămâne după procesarea culturilor de porumb, și aici ne referim la cocenii de porumb, care în cele din urmă sunt deșeuri agricole folosite pentru a produce îngrășământ și fertilizator.
De foarte mult timp se vorbește despre aceste deșeuri agricole, chiar și cele de la culturile de porumb, ca de advărat aur, fiind de fapt vorba de biomasă, parte din ea folosită la producerea de biogaz.
În multe țări în curs de dezvoltare, producția de alimente este mult mai importantă, inclusiv în Europa și concurează cu producția de culturi energetice. Unul dintre avantajele utilizării reziduurilor agricole ca sursă de energie este că acestea nu intră în concurență directă cu sectorul alimentar sau cu cel al furajelor.
Citește despre: Trucul pe care îl folosește Regele Charles pentru a economisi la electricitate. Așa are facturi mici
Alte avantaje sunt reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin înlocuirea combustibililor fosili, o posibilă creștere a valorii adăugate, asta reprezentând, de fapt, generarea de venituri și dezvoltare, mai ales în zonele rurale, și reducerea problemelor de mediu, de exemplu, emisiile nocive cauzate de arderea în câmp deschis sau depozitarea în aer liber a deșeurilor biogenetice, cauzate de eliminarea necorespunzătoare a acestor reziduuri.
În acest context, fermierii români vorbesc în aceste zile de o creștere esențială a cererii dinspre Occident a deșeurilor agricole, și în speță la cocenii de porumb. Având în vedere actualul trend de eliminare a emisiilor, se pare că Occidentul a descoperit faptul că banalii coceni de porumb pot fi o sursă importantă pentru încălzire, iar asta a dus la o creștere a cererii din piață.
Află despre: Ce este GPL-ul și la ce se folosește, de fapt. Întrebuințări și beneficii
Modalitățile în care cocenii de porumb ajung să fie sursă de energie sunt simple și nu necesită foarte multe lucruri. Concret, după scoaterea boabelor, cocenii sunt impregnați cu un anume tip de rășină, în general folosită la aprinderea aparatelor de gătit în aer liber, se strâng sub forma unor pachete și sunt vândute în piață.
Conform unui fermier, un astfel de pachet ajunge și la 10 euro pe piața din Germania, ceea ce, dacă e să facem un calcul, ar putea să aducă unui fermier câteva milioane de euro la hectarul de porumb. Cu toate astea, mai spun fermierii, cocenii de porumb au ajuns, cel puțin în România, să fie greu de găsit, mai ales din cauza secetei din ultimii ani, care distruge aproape tot.
Vezi și: Cum poți arde vegetația uscată sau miriștea fără să iei amendă. Singurele condiții acceptate de ISU
Multe reziduuri agricole, precum cocenii de porumb, pot fi considerate potențial resurse benefice dacă sunt gestionate în mod durabil. Baza de materii prime este diversă, de exemplu, tulpini, paie, frunze, rădăcini, coji sau cocenii de porumb și deșeurile zootehnice.
Citește și: Facturi mai mici la încălzire cu 90% pentru acești români. Ce soluție unică în țară au găsit autoritățile
Proprietățile acestor surse de biomasă variază într-o gamă largă. Cea mai semnificativă diferență este între reziduurile care sunt predominant uscate, cum ar fi paiele, și care sunt mai potrivite pentru rutele de conversie termochimică și care sunt mai potrivite pentru rutele de conversie biologică, de exemplu, producția de biogaz.