11 oct. 2022 | 09:25

Centrala de compost, cea mai ieftină metodă de încălzire pentru cei de la curte. Cum funcționează VIDEO

Utile
Centrala de compost, cea mai ieftină metodă de încălzire pentru cei de la curte. Cum funcționează VIDEO
Este centrala de compost cea mai ieftină metodă de încălzire?

Românilor li se cere să facă economie la energie, mai ales acum când vine iarna. Este din ce în ce mai greu să se întrevadă o soluție rapidă de a ne încălzi în această iarnă. Dar, conform specialiștilor, există o variantă, dar condiția este să nu stăm la bloc. Este vorba de centrala de compost, cea mai ieftină metodă de încălzire pentru cei de la curte, spun specialiștii. Cum funcționează și de ce aveți nevoie, asta încercăm să explicăm în cele ce urmează.

O alternativă regenerabilă pentru producerea de căldură

Compostul este cel mai important supliment pe care îl puteți oferi grădinii dumneavoastră. Este o modalitate simplă de a adăuga humus bogat în nutrienți la gazonul sau grădina dumneavoastră, care alimentează creșterea plantelor și redă vitalitatea solului sărăcit.

De asemenea, este gratuit, ușor de realizat și bun pentru mediu. Dar compostarea are și alte beneficii. Este un ameliorator de sol, reciclează deșeurile de bucătărie și de grădină, este bun pentru mediu și reduce deșeurile de la groapa de gunoi. În afară de aceste beneficii, compostul mai este bun la ceva. Mai ales acum, când trecem printr-o criză energetică fără precedent.

Ați bănuit bine! Compostul, pregătit cum trebuie poate deveni o sursă bio de încălzire a unei locuințe, dar atenție! nu vorbim de apartamente de bloc. În cazul de față este vorba de un sistem de încălzire, folosind o centrală de compost pentru locuințele la curte.

Conform Wikipedia, prima centrală bio, pe bază de compost, a fost inventată de francezul Jean Pain. Inventatorul a dezvoltat un sistem bioenergetic bazat pe compost care a produs 100% din necesarul său de energie.

Acesta încălzea apa la 60 de grade Celsius cu o viteză de 4 litri pe minut, pe care o folosea pentru spălare și încălzire. De asemenea, a distilat suficient metan pentru a face să funcționeze un generator de electricitate, elemente de gătit și pentru a-și alimenta camionul. Această metodă de a crea energie utilizabilă din materiale de compostare a ajuns să fie cunoscută sub numele de compostarea Jean Pain sau metoda Jean Pain.

Dacă ar fi să ne luăm după aceste informații, am putea spune că da, centrala de compost este cea mai ieftină metodă de încălzire pentru cei de la curte.

 

Vezi și: Cum faci compost organic din resturile tale. Cel mai ieftin mod de a-ți hrăni grădina toamna

Este centrala de compost cea mai ieftină metodă de încălzire?

Biodegradarea aerobă a biomasei poate degaja o cantitate considerabilă de căldură. Acest sistem poate atinge temperaturi de până la 65 de grade. Această căldură poate fi recuperată și utilizată în scopuri casnice prin implementarea unui sistem de recuperare a căldurii din compost.

Sistemele de recuperare a căldurii din compost, sau mai pe scurt centrala de compost, ar putea fi considerate o tehnologie care îndeplinește principiile economiei albastre, în funcție de caracteristicile sale. Este o instalație de încălzire a clădirilor și a apei calde sanitare prin utilizarea căldurii produse în mod natural în timpul compostării deșeurilor organice, care a devenit celebră datorită lui Jean Pain cu cartea sa „Metodele lui Jean Pain: un alt fel de grădină” scrisă în 1972.

O astfel de centrală, în afară de biomasă, mai are nevoie de un sistem de țevi, o plasă și bineînțeles o pompă care să ducă energia produsă în sistemul de încălzire a casei. În general centrala de compost are un diametru de 5 metri și înălțimea de cel puțin 3 metri. Cam astea sunt caracteristicile standard de construcție. Specialiștii spun că, odată construită centrala, cantitatea de biogaz produsă poate ajunge la 300-400 mc pe toată durata de funcționare.

Centrala de compost, mai ales în zonele rural-agricole din Europa, este din ce în ce mai folosită. Costurile nu sunt foarte mici. O centrală performantă poate ajunge și la 6.000 de lei, în comerț. În schimb, materia primă, mai ales dacă lucrezi în agricultură, este de la sine, și nu te costă foarte mult. Dar, dacă nu ai resurse proprii, prețul poate varia de la câțiva zeci de lei la câteva mii bune.

Concluzie

Deși ar putea părea scump, o astfel de centrală se va amortiza în timp, mai ales datorită faptului că ceea ce produce, și anume căldura, nu vă va mai umfla facturile. Veți putea să vă generați singuri propria căldură în casă. Așdar, ca și concluzie de final, da, centrala de compost este cea mai ieftină metodă de încălzire.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Cum se denunțau vecinii unii pe alții la Securitate:„Aflându-se în casă, cu ușa deschisă, s-a exprimat într-un mod imposibil de reprodus la adresa tov. Ceaușescu“
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
O mai ții minte pe Esmeralda? Au trecut 27 de ani de la rolul care a făcut-o celebră pe actrița Leticia Calderon, iar viața ei a bătut orice telenovelă! Cum arată azi, la 56 de ani, frumoasa actriță / FOTO
Unica.ro
Gabriela Oțil, de la spital, la bal. Unde a mers să se relaxeze
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
O SUTĂ de MII de PENSIONARI primesc MAI MULȚI BANI! SE întâmplă la FINAL de 2024
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Rezultate Loto azi, 22 decembrie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro