27 aug. 2023 | 15:08

Ce este GPL-ul și la ce se folosește, de fapt. Întrebuințări și beneficii

Diverse
Ce este GPL-ul și la ce se folosește, de fapt. Întrebuințări și beneficii
Gazul petrolier lichefiat nu este otrăvitor și este foarte inflamabil

România este încă în stare de șoc după tragedia de aseară din Crevedia, unde a sărit în aer un depozit GPL, în urma căruia sunt cel puțin 50 de victime. Dar, deși ni s-a demonstrat cât de periculos poate fi, este important să știm ce este GPL-ul și la ce se folosește, de fapt, dar și ce întrebuințări și beneficii are.

Tragedia care a lăsat în urmă 54 de victime

Seara zilei de 26 august cu siguranță nu v afi uitată curând, parcă readucându-ne în memorie o altă tragedie, la fel de mare, ca de la Colectiv.

Vezi și: Bilanțul negru al tragediei de la Crevedia: doi morți și 56 de răniți. Klaus Iohannis cere o anchetă urgentă

Un depozit, care din ifnromațiile pe surse, activa ilegal, și care avea nu mai puțin de 6 cisterne cu GPL, a devenit o adevărtă bombă.

Ce este GPL-ul și la ce se folosește, de fapt. Întrebuințări și beneficii

Imagini de la depozitul GPL din Crevedia (foto Inquam)

La primele intervenții, conform IGSU, au fost 7 victime, una dintre ele decedând în urma unui infarct, dar nu din cauza exploziei.

Au urmate clipe de coșmar și o a doua explozie care avea să facă nu mai puțin de 26 de victime, majoritatea din rândurile pompierilor trimiși să intervină.

Dar clipele de coșmar nu aveau să se termine, urmând alte două explozii la fel de puternice, iar bilanțul total al acestei seri de coșmar a fost, conform comunicatuli emis de IGSU, următorul:

”50 de victime, după a doua explozie, dintre care 3 persoane rănite transportate la UPU Târgoviște, 47 persoane la unități sanitare din municipiul București, cu arsuri și traumatisme.

Din totalul victimelor, 43 de persoane sunt cadre ale MAI (39 pompieri, 2 polițiști si 2 jandarmi).

La momentul raportării (ora 2:00), 54 persoane sunt internate în diverse secții ale unităților sanitare, 10 dintre acestea fiind intubate.”, se arată în comunicatul emis aseară de IGSU.

Tot acest coșmar ne arată, de fapt, cam cât de periculos este GPL-ul, mai ales în condițiile date.

Vezi și: Momentul groaznic în care a avut loc a doua explozie la stația GPL din Crevedia. Funcționa și ilegal VIDEO

Cu toate astea, este important de știut ce este GPL-ul și la ce se folosește, de fapt, precum și ce întrebuințări și beneficii are.

Ce este GPL-ul și la ce se folosește?

Terminologia GPL înseamnă ”Gaz Petrolier Lichefiat”, fiind utilizat la gătit și la încălzire, ca și combustibil pentru vehicule și, de asemenea, este folosit ca agent frigorific.

Prezintă avantaje pe o varietate de piețe de utilități, de la cea industrială la cea casnică. În acest articol, vom discuta despre ce este GPL, istoria sa, utilizările sale, precum și despre avantajele și dezavantajele sale.

GPL este un amestec de gaze de hidrocarburi și este inflamabil. Are o putere calorică ridicată și, prin urmare, este popular și în industria de încălzire.

Vezi și: Șoferii români care au această instalație GPL pe mașină trebuie să știe. Riscurile sunt mari

GPL este compus în principal din butan și propan. Dar, pe de altă parte, gazul natural are metan în cantități mai mari, iar starea naturală a GPL este cea de gaz.

Ce este GPL-ul și la ce se folosește, de fapt. Întrebuințări și beneficii

Butelii încărcate cu GPL

Fiind un lichid sub presiune, acesta este păstrat în depozit și transferat în butelii concepute pentru transportul GPL. De altfel, o butelie plină conține 86% lichid.

Petrolul brut și gazele naturale sunt combustibili fosili care s-au format cu mii de ani în urmă, sub suprafața pământului, iar gazul petrolier lichid se obține prin:

  • Rafinarea petrolului brut
  • Prelucrarea gazelor naturale

În ambele procese, gazul petrolier lichid este separat de petrolul brut și de gazele naturale. Următoarea etapă se numește ”fracționarea GPL” și presupune separarea GPL în gazele componente, cum ar fi butanul și propanul.

Apoi, în etapa finală, acesta este stocat și distribuit sub formă de lichid prin intermediul buteliilor de GPL.

Acesta este motivul pentru care acest gaz se numește gaz natural lichefiat. Apoi, dacă este eliberat în scopul utilizării din butelii, acesta este eliberat sub formă de gaz.

Inspecțiile și verificările de rutină sunt necesare pentru GPL-ul depozitat în instalațiile de depozitare, deoarece trebuie manipulat cu grijă.

Istoria gazelor petroliere lichide

Dr. Walter Snelling, un om de știință american, a descoperit GPL în 1912, când a constatat că aceste gaze pot fi transformate în lichide și menținute la presiune scăzută. Ulterior, între 1912 și 1920, au fost dezvoltate aplicații ale GPL.

Vezi și: Resursa vitală care este la cel mai mic nivel din ultimii 10 ani. Nici România nu scapă, ce ne așteaptă

Prima sobă cu gaz petrolier lichid a fost fabricată în 1912, iar primul automobil alimentat cu GPL a fost creat în 1913, iar în perioadele inițiale a apărut o dificultate în procesul de distribuție a gazelor naturale.

Treptat, au fost construite instalații pentru a comprima gazul natural și a separa gazele care puteau fi transformate în lichide, ulterior primele bunuri comerciale GPL au debutat în 1912.

Care sunt întrebuințări și beneficii GPL-ului

Este important de știut că există o diferență între gazul natural și GPL, dar, în același timp, GPL are multe denumiri asociate. Prin urmare, în funcție de ușurința sa, oamenii din întreaga lume îl numesc cu multe alte nume, cum ar fi: GPL:

  • Propanul este obișnuit în țările în care, după rafinare, se obține. Acesta conține în cea mai mare parte propan în el.
  • După rafinare, GPL-ul cuprinde un amestec de butan și propan în proporție proporțională, se numește butan.
  • Se mai numește și ”autogaz”, deoarece vehiculele sunt modificate pentru a fi utilizate ca și combustibil.
Ce este GPL-ul și la ce se folosește, de fapt. Întrebuințări și beneficii

Rezervor de alimentare auto pe bază de GPL

Principalele avantaje ale utilizării GPL sunt șase la număr, și sunt după cum urmează:

  1. GPL este popular și avantajos pentru gospodăriile cu venituri mici, unde este utilizat pentru încălzire și gătit, arde curat, ceea ce îl face mai bun decât alți combustibili precum lemnul sau cărbunele pentru ardere.
  2. În gospodării, arderea combustibililor tradiționali generează o mare cantitate de deșeuri, care trebuie curățate în mod regulat.
  3. În comparație cu combustibilii convenționali, are mult mai puține probleme de sănătate. Aproape 90% din poluarea aerului din interior este redusă.
  4. Are relativ mai puține emisii de CO2 după utilizare. În plus, reduce amprenta de carbon, deoarece are un procent foarte scăzut de gaze cu efect de seră produse după utilizare.
  5. Gazul petrolier lichid are o putere calorifică ridicată, iar acest lucru indică faptul că este capabil să producă o cantitate semnificativă de căldură într-o perioadă relativ scurtă de timp atunci când este utilizat ca sursă de energie.
  6. Sobele care funcționează cu gaz petrolier lichid funcționează cu ușurință, oferă o cantitate mare de energie termică și sunt ușor de întreținut și de curățat în comparație cu biomasa sau lemnul.

 

Și pentru că există avantaje, există și dezavantaje, cel puțin patru, după cum urmează:

  1. Deși GPL-ul este din ce în ce mai popular ca și combustibil pentru gătit, acesta nu este disponibil peste tot. Piața de aprovizionare cu GPL este redusă în raport cu cererea.
  2. Gazul ca atare nu este costisitor, dar hardware-ul pentru utilizarea acestui combustibil ar putea costa.
  3. Nu toate statele lumii dispun de producție directă sau de rezerve de acest combustibil, astfel încât trebuie să fie importate, ceea ce le face dependente de alții.
  4. Deoarece GPL-ul este foarte inflamabil, depozitarea și transportul lui sunt riscante. Trebuie luate măsuri de precauție ridicate pentru a evita accidentele de incendiu.

 

Care sunt cele mai importante utilizări ale GPL

Gazul petrolier lichefiat nu este otrăvitor și este foarte inflamabil, ceea ce îl face foarte periculos, dar are multe utilizări:

GPL este utilizat în diverse sectoare, cum ar fi sănătatea, industria, construcțiile, transportul și utilizarea rezidențială.

Este folosit pentru gătit deoarece este mai ieftin decât alți combustibili și, astfel, este benefic din punct de vedere economic. În multe țări, este utilizat în mod obișnuit pentru gătitul casnic.

Gazul de benzină lichidă este utilizat pentru încălzire. Oamenii folosesc electricitatea, kerosenul sau gazul natural pentru a-și încălzi locuințele, dar GPL-ul este o alternativă excelentă.

Vezi și: Gigantul petrolier care revine în România. Decizie clară, după o pauză de 15 ani

GPL este, de asemenea, utilizat ca și combustibil dual în multe tehnologii noi pentru a produce căldură și electricitate, cum ar fi în sistemele CETE (cogenerare de energie termică și electrică).

Gazul petrolier lichid este utilizat ca și combustibil pentru vehicule, de unde și denumirea de ”autogaz„. În comparație cu benzina, GPL-ul arde mai curat și este mai economic.

Are însă unele probleme. Nu este la fel de eficient ca alți carburanți utilizați în mașini, așa că nu este la fel de popular.

Dar totuși, există unele mașini modificate în care gazul de benzină lichidă acționează ca un bicombustibil și poate fi utilizat împreună cu benzina. Este, de asemenea, utilizat în aplicațiile de refrigerare ca agent frigorific.

Concluzie

Gazul petrolier lichid este foarte inflamabil și trebuie ținut departe de sursele de aprindere și într-o zonă bine ventilată, astfel încât orice deversare să poată fi curățată sau evacuată în siguranță.

GPL are o valoare calorică ridicată și, prin urmare, este cel mai potrivit pentru gătit, dar, din cauza creșterii utilizării sale, acesta devine din ce în ce mai rar în multe țări.

Parteneri
Cine este soția lui Mihai Gâdea. Agatha Kundri este discretă în ceea ce privește viața sa
Redactia.ro
Ce descoperire uluitoare au făcut cercetătorii din Bârlad.
Click.ro
Bătaie între jandarmi într-un restaurant din București. Unul dintre ei a ajuns în comă la spital
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Imaginile momentului. Cum s-a afișat fiica Ralucăi Moianu cu soțul ei. Mara a uimit pe toată lumea când a anunțat că e gravidă la 19 ani, cu un bărbat mai în vârstă
Unica.ro
Cătălin Botezatu, sărut pasional! Cu cine a fost surprins creatorul de modă
EVZ.ro
Ce beneficii pentru sănătate are laptele de bivoliță. De ce ar trebui să îl consumi mai des 
Spynews
Călin Georgescu a dat vestea cea mare. Nimeni nu-l poate împiedica să candideze
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
Povestea hotelului Bulevard, devenit acum cel mai fotografiat loc din București. Locul unde era să fie ucis un rege al României
Mediaflux
Cum te pregătești pentru un traseu montan în timpul iernii. Salvamontiștii trag un semnal de alarmă
Spynews.ro
Chefi la cuțite, 17 decembrie 2024. Cine a câștigat al șaselea battle. Un concurent din echipa verde a fost eliminat
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro