România este încă în stare de șoc după tragedia de aseară din Crevedia, unde a sărit în aer un depozit GPL, în urma căruia sunt cel puțin 50 de victime. Dar, deși ni s-a demonstrat cât de periculos poate fi, este important să știm ce este GPL-ul și la ce se folosește, de fapt, dar și ce întrebuințări și beneficii are.
Seara zilei de 26 august cu siguranță nu v afi uitată curând, parcă readucându-ne în memorie o altă tragedie, la fel de mare, ca de la Colectiv.
Un depozit, care din ifnromațiile pe surse, activa ilegal, și care avea nu mai puțin de 6 cisterne cu GPL, a devenit o adevărtă bombă.
La primele intervenții, conform IGSU, au fost 7 victime, una dintre ele decedând în urma unui infarct, dar nu din cauza exploziei.
Au urmate clipe de coșmar și o a doua explozie care avea să facă nu mai puțin de 26 de victime, majoritatea din rândurile pompierilor trimiși să intervină.
Dar clipele de coșmar nu aveau să se termine, urmând alte două explozii la fel de puternice, iar bilanțul total al acestei seri de coșmar a fost, conform comunicatuli emis de IGSU, următorul:
”50 de victime, după a doua explozie, dintre care 3 persoane rănite transportate la UPU Târgoviște, 47 persoane la unități sanitare din municipiul București, cu arsuri și traumatisme.
Din totalul victimelor, 43 de persoane sunt cadre ale MAI (39 pompieri, 2 polițiști si 2 jandarmi).
La momentul raportării (ora 2:00), 54 persoane sunt internate în diverse secții ale unităților sanitare, 10 dintre acestea fiind intubate.”, se arată în comunicatul emis aseară de IGSU.
Tot acest coșmar ne arată, de fapt, cam cât de periculos este GPL-ul, mai ales în condițiile date.
Cu toate astea, este important de știut ce este GPL-ul și la ce se folosește, de fapt, precum și ce întrebuințări și beneficii are.
Terminologia GPL înseamnă ”Gaz Petrolier Lichefiat”, fiind utilizat la gătit și la încălzire, ca și combustibil pentru vehicule și, de asemenea, este folosit ca agent frigorific.
Prezintă avantaje pe o varietate de piețe de utilități, de la cea industrială la cea casnică. În acest articol, vom discuta despre ce este GPL, istoria sa, utilizările sale, precum și despre avantajele și dezavantajele sale.
GPL este un amestec de gaze de hidrocarburi și este inflamabil. Are o putere calorică ridicată și, prin urmare, este popular și în industria de încălzire.
Vezi și: Șoferii români care au această instalație GPL pe mașină trebuie să știe. Riscurile sunt mari
GPL este compus în principal din butan și propan. Dar, pe de altă parte, gazul natural are metan în cantități mai mari, iar starea naturală a GPL este cea de gaz.
Fiind un lichid sub presiune, acesta este păstrat în depozit și transferat în butelii concepute pentru transportul GPL. De altfel, o butelie plină conține 86% lichid.
Petrolul brut și gazele naturale sunt combustibili fosili care s-au format cu mii de ani în urmă, sub suprafața pământului, iar gazul petrolier lichid se obține prin:
În ambele procese, gazul petrolier lichid este separat de petrolul brut și de gazele naturale. Următoarea etapă se numește ”fracționarea GPL” și presupune separarea GPL în gazele componente, cum ar fi butanul și propanul.
Apoi, în etapa finală, acesta este stocat și distribuit sub formă de lichid prin intermediul buteliilor de GPL.
Acesta este motivul pentru care acest gaz se numește gaz natural lichefiat. Apoi, dacă este eliberat în scopul utilizării din butelii, acesta este eliberat sub formă de gaz.
Inspecțiile și verificările de rutină sunt necesare pentru GPL-ul depozitat în instalațiile de depozitare, deoarece trebuie manipulat cu grijă.
Dr. Walter Snelling, un om de știință american, a descoperit GPL în 1912, când a constatat că aceste gaze pot fi transformate în lichide și menținute la presiune scăzută. Ulterior, între 1912 și 1920, au fost dezvoltate aplicații ale GPL.
Prima sobă cu gaz petrolier lichid a fost fabricată în 1912, iar primul automobil alimentat cu GPL a fost creat în 1913, iar în perioadele inițiale a apărut o dificultate în procesul de distribuție a gazelor naturale.
Treptat, au fost construite instalații pentru a comprima gazul natural și a separa gazele care puteau fi transformate în lichide, ulterior primele bunuri comerciale GPL au debutat în 1912.
Este important de știut că există o diferență între gazul natural și GPL, dar, în același timp, GPL are multe denumiri asociate. Prin urmare, în funcție de ușurința sa, oamenii din întreaga lume îl numesc cu multe alte nume, cum ar fi: GPL:
Principalele avantaje ale utilizării GPL sunt șase la număr, și sunt după cum urmează:
Și pentru că există avantaje, există și dezavantaje, cel puțin patru, după cum urmează:
Gazul petrolier lichefiat nu este otrăvitor și este foarte inflamabil, ceea ce îl face foarte periculos, dar are multe utilizări:
GPL este utilizat în diverse sectoare, cum ar fi sănătatea, industria, construcțiile, transportul și utilizarea rezidențială.
Este folosit pentru gătit deoarece este mai ieftin decât alți combustibili și, astfel, este benefic din punct de vedere economic. În multe țări, este utilizat în mod obișnuit pentru gătitul casnic.
Gazul de benzină lichidă este utilizat pentru încălzire. Oamenii folosesc electricitatea, kerosenul sau gazul natural pentru a-și încălzi locuințele, dar GPL-ul este o alternativă excelentă.
Vezi și: Gigantul petrolier care revine în România. Decizie clară, după o pauză de 15 ani
GPL este, de asemenea, utilizat ca și combustibil dual în multe tehnologii noi pentru a produce căldură și electricitate, cum ar fi în sistemele CETE (cogenerare de energie termică și electrică).
Gazul petrolier lichid este utilizat ca și combustibil pentru vehicule, de unde și denumirea de ”autogaz„. În comparație cu benzina, GPL-ul arde mai curat și este mai economic.
Are însă unele probleme. Nu este la fel de eficient ca alți carburanți utilizați în mașini, așa că nu este la fel de popular.
Dar totuși, există unele mașini modificate în care gazul de benzină lichidă acționează ca un bicombustibil și poate fi utilizat împreună cu benzina. Este, de asemenea, utilizat în aplicațiile de refrigerare ca agent frigorific.
Gazul petrolier lichid este foarte inflamabil și trebuie ținut departe de sursele de aprindere și într-o zonă bine ventilată, astfel încât orice deversare să poată fi curățată sau evacuată în siguranță.
GPL are o valoare calorică ridicată și, prin urmare, este cel mai potrivit pentru gătit, dar, din cauza creșterii utilizării sale, acesta devine din ce în ce mai rar în multe țări.