04 apr. 2023 | 20:25

Cine sunt cei patru astronauţi care vor zbura spre Lună, după cinci decenii. Care este scopul misiunii lor, de fapt

Diverse
Cine sunt cei patru astronauţi care vor zbura spre Lună, după cinci decenii. Care este scopul misiunii lor, de fapt
NASA anunță o nouă misiune pe Lună

După mai bine de cinci decenii de la aselenizarea lui Neil Armstrong, NASA a anunțat o nouă misiune pe Lună, misiunea Artemis II. Nu s-a știut aproape nimic despre această nou misiune până de curând, iar agenția americană a anunțat și cine sunt cei patru astronauţi care vor zbura spre Lună, după cinci decenii. În același comunicat, oficialii NASA au explicat și care este scopul misiunii lor, de fapt, pe satelitul natural al Pământului.

NASA anunță o nouă misiune pe Lună, misiunea Artemis II

NASA și Agenția Spațială Canadiană au anunțat luni cei patru astronauți care vor participa la următoarea misiune Artemis și care vor zbura în jurul Lunii. Echipa Artemis II va fi formată din trei americani, Victor Glover, Christina Hammock Koch și Reid Wiseman, și un canadian, Jeremy Hansen.

„Ne aflăm astăzi aici cu misiunea de a prezenta lumii echipajul Artemis II pentru nume, pentru exploratori, pentru prietenii mei, care răspund la chemarea de a se îndepărta încă o dată de Pământ și de a trasa un curs în jurul Lunii”, a declarat Joe Acaba, șeful biroului de astronauți al NASA, la începutul evenimentului.

Din această echipă fac parte Christina Koch, prima femeie, și Victor Glover, prima persoană de culoare care va ajunge în cele din urmă să pășească pe suprafața lunară. Victor Glover va fi pilotul navei spațiale, iar Reid  Wiseman va fi comandantul Artemis II. Agențiile au făcut anunțul în cadrul unui eveniment mediatic desfășurat la Ellington Field din Houston, Texas, la Centrul Spațial Johnson al NASA.

Primul astronaut afro-american pe Lună

Victor Glover, în vârstă de 46 de ani, va fi prima persoană de culoare care va călători pe Lună, fiind selectată de NASA ca astronaut în 2013. El a petrecut aproximativ 167 de zile în spațiu. Potrivit NASA, Glover a fost primul astronaut afro-american care s-a alăturat unui echipaj de expediție de lungă durată la bordul Stației Spațiale Internaționale.

„Trebuie să sărbătorim acest moment din istoria omenirii, deoarece Artemis II este mai mult decât o misiune spre Lună și înapoi.

Este mai mult decât o misiune care trebuie să aibă loc înainte de a trimite oameni pe suprafața Lunii. Este următorul pas în călătoria care duce omenirea pe Marte, iar acest echipaj, nu vom uita niciodată acest lucru.”, a declarat Victor Glover.

Victor Glover este un aviator naval în vârstă de 46 de ani care s-a întors pe Pământ după primul său zbor în spațiu în 2021, după ce a pilotat al doilea zbor cu echipaj al navei spațiale Crew Dragon de la SpaceX și a petrecut aproape șase luni la bordul Stației Spațiale Internaționale.

Vezi și: Michael Collins de pe Apollo 11 a murit. De ce e singurul astronaut care nu a pus piciorul pe Lună

Cine sunt cei patru astronauți care vor zbura spre Lună

Misiunea Artemis II se va baza pe misiunea Artemis I, o misiune de testare fără echipaj care a trimis capsula Orion a NASA într-o călătorie de 1,4 milioane de mile pentru a face o tură pe Lună, încheiată în decembrie.

Agenția spațială a considerat că acea misiune a fost un succes și încă lucrează pentru a analiza toate datele colectate. În afară de Victor Glover, în misiunea Artemis II mai sunt alți trei astronauți, după cum urmează:

Reid Wiseman

Este un aviator naval și pilot de încercare decorat, în vârstă de 47 de ani, care a fost selectat pentru prima dată pentru a fi astronaut NASA în 2009. Originar din Baltimore, Maryland, el a efectuat un singur zbor anterior în spațiu, o călătorie de 165 de zile către Stația Spațială Internațională, care fusese lansată la bordul unei rachete rusești Soyuz în 2014. Cel mai recent, Wiseman a ocupat funcția de șef al biroului de astronauți înainte de a se retrage în noiembrie 2022, ceea ce îl face eligibil pentru o misiune de zbor. Wiseman va îndeplini funcția de comandant al misiunii Artemis II.

Jeremy Hansen

În vârstă de 47 de ani, este un pilot de vânătoare care a fost selectat de către Agenția Spațială Canadiană pentru pregătirea astronauților în 2009. Din London, Ontario, Hansen este unul dintre cei patru astronauți canadieni activi și a devenit recent primul canadian care a fost însărcinat cu pregătirea unei noi promoții de astronauți NASA. El va fi primul canadian care va călători vreodată în spațiul cosmic.

Vezi și: Cea mai terifiantă imagine din jurul pământului. Misterul astronautului care plutește singur în spațiu

Christina Koch

În vârstă de 44 de ani, este o veterană a șase ieșiri în spațiu, inclusiv prima ieșire în spațiu exclusiv feminină în 2019. Ea deține recordul pentru cel mai lung zbor spațial individual al unei femei, cu un total de 328 de zile în spațiu.

Koch este, de asemenea, un inginer electrician care a contribuit la dezvoltarea de instrumente științifice pentru mai multe misiuni NASA. Este originară din Grand Rapids, Michigan, și a petrecut  un an la Polul Sud, un sejur dificil care ar putea să o pregătească pentru intensitatea unei misiuni pe Lună.

Aceștia sunt cei patru astronauți care vor zbura spre Lună în misiunea Artemis II, despre care vorbim în cele ce urmează.

După cincizeci de ani, misiunea Artemis II

Dacă totul decurge conform planului, Artemis II va decola în jurul lunii noiembrie 2024. Membrii echipajului, legați în interiorul navei spațiale Orion, vor fi lansați de pe o rachetă Space Launch System, dezvoltată de NASA, de la Centrul Spațial Kennedy al NASA din Florida.

Călătoria ar trebui să dureze aproximativ 10 zile și va trimite echipajul dincolo de Lună, potențial mai departe decât a călătorit vreun om în istorie, deși distanța exactă nu a fost încă stabilită. „Distanța exactă dincolo de Lună va depinde de ziua decolării și de distanța relativă a Lunii față de Pământ în momentul misiunii”, a declarat Kathryn Hambleton, purtător de cuvânt al NASA, prin e-mail.

Se așteaptă ca Artemis II să pregătească terenul pentru misiunea Artemis III, care va avea loc mai târziu în acest deceniu și în cadrul căreia NASA a promis că va plasa prima femeie și prima persoană de culoare pe suprafața lunară. De asemenea, va marca prima dată când oamenii vor atinge Luna de la încheierea programului Apollo în 1972. După ce se va învârti în jurul Lunii, nava spațială se va întoarce pe Pământ pentru o aterizare în Oceanul Pacific.

Vezi și: Cine a inventat costumul de astronaut. El a făcut posibilă prima misiune din spațiu

O nouă posibilă misiune în 2025, după misiunea Artemis II

Misiunea Artemis III este așteptată să decoleze mai târziu în acest deceniu. Dar o mare parte din tehnologia de care va avea nevoie misiunea, inclusiv costumele spațiale pentru a merge pe Lună și un modul de aterizare lunară pentru a transporta astronauții pe suprafața Lunii, este încă în curs de dezvoltare.

NASA vizează o dată de lansare pentru Artemis III în 2025, deși inspectorul general al agenției spațiale a declarat deja că întârzierile vor împinge probabil misiunea până în 2026 sau mai târziu. Agenția spațială încearcă să readucă oameni pe Lună de mai bine de un deceniu.

Programul Artemis a fost conceput pentru a deschide calea spre stabilirea unui avanpost lunar permanent, permițând astronauților să trăiască și să lucreze mai adânc în spațiu pe termen lung, în timp ce NASA și partenerii săi trasează calea spre trimiterea primilor oameni pe Marte.

Parteneri
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Decizie fără precedent a BEC. Un candidat la președinție trebuie să șteargă toate materialele de promovare online
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Furtuna de zăpadă Jari. Meteorologii sunt derutați de amploarea dezastrului
EVZ.ro
Adriana Bahmuțeanu, primele declarații după ce băieții ei au fost luați de Protecția Copilului. Fosta soție a lui Silviu Prigoană nu și-a văzut nici acum fiii
Spynews
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat și ai centrală
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
Putin se RĂZBUNĂ! RACHETA rușilor care a SPERIAT țările NATO
Mediaflux
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro