Cea mai terifiantă imagine din jurul pământului. Misterul astronautului care plutește singur în spațiu

Cea mai terifiantă imagine din jurul pământului. Misterul astronautului care plutește singur în spațiu
Astronautul Bruce McCandless II plutește nelegat prin spațiu

Cum ar fi să te trezești plutin în vastul spațiului cosmic, în acel întuneric conitnuu, fără nicio aconcră sau legătură. Acest lucru s-a întâmplat în urmă cu 36, iar cel care trăit acest moment, Bruce McCandless, l-a povestit.

Cea mai terifiantă imagine din jurul pământului

Pe 7 februarie 1984, Bruce McCandless a devenit primul om care a plutit liber în spațiu. Acesta, fără nicio ancoră, a ieșit din naveta spațială Challenger și a zburat în spațiu. Într-o imagine încă uimitoare publicată de NASA din acea misiune, Bruce McCandless neîngrădit atârnă la 200 de metri de Challenger, suspendat deasupra planetei noastre imposibil de albastre și care pare paradoxal puternic și fragil împotriva vastității căscate a cosmosului.

Cea mai terifiantă imagine din jurul pământului. Misterul astronautului care plutește singur în spațiu
Bruce McCandless este misteriosul astronaut care a plutit în spațiu

Bruce McCandless, care a murit pe 21 decembrie 2017, a avut o istorie lungă și povestită în programul spațial al NASA. Înainte a fost comunicator de control al misiunii în timpul Apollo 11 din 1969. Această experiență l-a făcut morocănos pentru că Armstrong  nu a dezvăluit din timp ceea ce intenționa să spună când cizmele sale au lovit prima dată praful lunii. Ulterior, el a ajutat la implementarea Telescopului Spațial Hubble pe orbită de pe naveta spațială Discovery în 1990.

Misterul astronautului Bruce McCandless care plutește singur în spațiu

Dar cele mai memorabile plimbări spațiale ale lui McCandless au fost imortalizate de o fotografie făcută mai târziu în timpul misiunii. Acestea au avut loc chiar în primul său zbor spațial. I s-a cerut să testeze o nouă unitate de manevrare echipată de 300 de kilograme sau MMU. Este practic un jetpack alimentat cu azot care permite astronauților să se răsucească și să se întoarcă prin spațiu.

Cea mai terifiantă imagine din jurul pământului. Misterul astronautului care plutește singur în spațiu
Bruce McCandless a murit pe 21 decembrie 2017

”Cred că a fost gândit în mod conștient. O formă de răzbunare pentru Neil, gânduri despre a păși pe lună cu mine. Și o modalitate de a spune că lucrurile merg bine, nu vă faceți griji în legătură cu asta ”, a spus Bruce McCandless.

Întrebat la un moment dat la ce se gândea când se vedea în fotografia respectivă, Bruce McCandless. a răspuns:

”Am avut parasolarul lăsat, fără niciun alt motiv decât să nu-mi bată soarele în ochi. Și cred că asta face parte din atracție. Cred că este corect să spun că am fost uimit de numărul diferitelor persoane care au venit la mine și mi-au spus: Hei, am fotografia ta în dormitor. A devenit cu adevărat un simbol al programului spațial. În anumite privințe, pare să reprezinte întruchiparea dorinței umanității de a fi liberă de gravitație și de a putea zbura în cosmos.”

Cine a fost Bruce McCandless

Născut la 8 iunie 1937, în Boston, McCandless a absolvit liceul Woodrow Wilson Senior, Long Beach, California. A obținut o diplomă de licență în științe la Academia Navală a Statelor Unite în 1958, un master în inginerie electrică la Universitatea Stanford în 1965 și o diplomă de masterat în administrarea afacerilor de la Universitatea din Houston la Clear Lake City în 1987.

McCandless, un căpitan al Marinei SUA retras, a fost unul dintre cei 19 astronauți selectați de NASA în aprilie 1966. A fost membru al echipajului de sprijin al astronautilor pentru misiunea Apollo 14 și a fost pilot de rezervă pentru prima misiune Skylab cu echipaj. A zburat ca specialist în misiuni în două misiuni de navetă spațială. Pe STS-41B în 1984, a realizat faimosul spațial și pe STS-31 în 1990 a ajutat la desfășurarea telescopului spațial Hubble.