28 apr. 2021 | 20:49

Michael Collins de pe Apollo 11 a murit. De ce e singurul astronaut care nu a pus piciorul pe Lună

News
Michael Collins de pe Apollo 11 a murit. De ce e singurul astronaut care nu a pus piciorul pe Lună

Un astronaut care a zburat într-una dintre cele mai celebre misiuni spațiale din toate timpurile a murit. Michael Collins, în vârstă de 90 de ani, făcea parte din echipajul de trei membri de pe Apollo 11, prima misiune de selenizare din 1969.

Michael Collins de pe Apollo 11 a murit

Spre deosebire de Neil Armstrong și Buzz Aldrin, el nu a mers niciodată pe Lună. Collins a rămas în urmă și a pilotat modulul de comandă în timp ce se învârtea pe deasupra. Din această cauză, Collins este adesea numit „astronautul uitat”.

Collins se lupta cu cancerul. Într-o declarație publicată de familia sa, se arată următoarele:

”El și-a petrecut ultimele zile în liniște, cu familia alături. Mike a confruntat întotdeauna provocările vieții cu har și umilință și a înfruntat și ultima provocare în același mod”, scrie NPR.

„NASA deplânge pierderea acestui pilot și astronaut, un prieten al tuturor celor care încearcă să împingă limitele potențialului uman. Va fi văzut mereu ca unul dintre liderii care au făcut primii pași ai Americii în cosmos. Și spiritul său va rămâne alături de noi pe măsură ce ne aventurăm spre orizonturi mai îndepărtate”, se arată în comunicatul NASA.

Când Neil Armstrong a pășit prima dată pe Lună și a rostit faimoasa frază „Houston, Tranquility Base here, Eagle a aterizat”, Collins era pe orbită, la 60 de mile deasupra, la fel de ocupat și la fel de entuziasmat.

Aldrin și Armstrong erau pe suprafața lunară de puțin sub 22 de ore. În tot acest timp, Collins înconjura luna. Privind în jos peisajul steril lunar și privind înapoi la Pământ, el a spus ce a gândit în acele momente.

„Lucrul de care îmi amintesc cel mai tare este cum am văzut planeta Pământ de la mare distanță. Mică. Foarte strălucitoare. Albastru și alb. Strălucitor. Frumos. Senin și fragil”, a spus el.

Astronautul uitat

Când era în partea din spate a lunii, comunicațiile erau complet tăiate. Din cauza acestei părți a misiunii, unii l-au numit cel mai singuratic om din umanitate. După cum și-a amintit într-un interviu din 2016, nu s-a gândit la asta în felul acesta.

„Este păcat că atunci când oamenii sunt întrebați: Poți numi echipajul Apollo 11 ? Mike Collins este în mod normal numele care nu-mi vine în minte „, a declarat Francis French, istoric spațial și autor al multor cărți din programul spațial.

„Pentru că în multe privințe el a fost piatra de temelie a misiunii. El a fost cel care a știut cu adevărat să piloteze solo nava spațială (singura persoană care a zburat cu un solo de navă spațială în întreaga misiune)”.

Astronautul Apollo 11, Michael Collins, a primit un premiu pentru aviație de către vicepreședintele Al Gore în 1999, la o ceremonie organizată la Muzeul Național al Aerului și Spațiului. Colegii astronauților Apollo 11 Neil Armstrong și Buzz Aldrin au primit, de asemenea, premiul. Evenimentul a marcat 30 de ani de la prima aterizare pe lună.

Parteneri
Drama actorului Valeriu Pavel Dan. Ce a îndurat cu un an înainte de moarte
Redactia.ro
Delia Budeanu a murit cu un mare regret. Dorința pe care nu și-a împlinit-o: „N-a vrut”
Click.ro
Ucis din întâmplare cu o lovitură de tanc. Cum a ajuns să fie lichidat liderul Hamas
Digi24
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
Ea e 'prințesa' lui Țiriac! Cu ce se ocupă Ioana, singura fiică a miliardarului român / FOTO
Unica.ro
Tablouri celebre îmbrăcate în mister. Secrete ascunse în artă
EVZ.ro
Lora o pune la punct pe Ilinca Vandici după ce aceasta a comentat despre nunta cântăreței! Ce a enervat-o la culme pe artistă 
Spynews
Se schimbă Codul Rutier. Interzis 3 ani după ce iei permis categoria B. Ce mașini nu poți conduce
Capital.ro
A murit Delia Budeanu. Unde va fi înmormântată și unde i se poate aduce un ultim omagiu. Imagini rare cu una dintre cele mai frumoase crainice TVR
Avantaje
MARE SĂRBĂTOARE! Ce se dă de POMANĂ! E mare PĂCAT
Mediaflux
Cum arată Gina Felea în 2024! A împlinit recent 40 de ani și a trecut printr-o transformare uriașă | FOTO
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
A murit Delia Budeanu. A fost una dintre cele mai iubite prezentatoare TV ale României
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro