Cine nu trebuie să poarte masca de protecție. Persoanele care sunt scutite

Cine nu trebuie să poarte masca de protecție. Persoanele care sunt scutite
Măștile de protecție de tipul FFPD2 devin obligatorii

În ultimele zile, la nivelul CNSU, s-au discutat noi decizii legate de actuala situație a pandemiei. Printre subiectele zile s-a aflat pe ordinea de zi obligativitatea purtării a unui nou tip de măști de protecție. Conform Secretarului de Stat Raed Araft, măștile de protecție de tipul FFP2 ar deveni obligatorii pentru toată lumea, cu câteva excepții totuși. Astăzi Guvernul Ciucă a aprobat mai multe restricții, dar și excepțiile cu privire la măștile de protecție.

Măștile de protecție de tipul FFP2 devin obligatorii

Cum era de așteptat, Guvernul Ciucă a aprobat astăzi ca obligativitate măștile de protecție de tipul FFP2 în toate spațiile deschise, dar și în zonele aglomerate, precum stațiile de transport în comun și cele de metrou. Decizia dată de CNSU intră în vigoare începând de astăzi. În Ordinul aprobat de guvern sunt specificate și excepțiile de la puartarea măștilor de protecție, după cum urmează:

a) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;
b) persoanele care sunt singure în birou;
c) prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
d) reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
e) vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare din celelalte persoane din public;
f) persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activități sportive.

În ceea ce privește obligativitatea de purtare a măștilor de protecție de tip FFP2, acestea vor trebui purtate în momentul în care incidența trece de 1 la mia de locuitori, anunțată deja de Raed Arafat că va crește, în mai toate orașele, în câteva zile.

„Art.4 – Se propune ca, pentru preîntâmpinarea afectării activității  autorităților/operatorilor economici deținători de infrastructuri critice, prin acte  administrative ale conducătorilor acestora, să fie dispuse măsuri suplimentare  pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2 care să vizeze testarea  săptămânală a tuturor angajaților, desfășurarea activității în schimburi sau ture cu evitarea contactului între acestea sau utilizarea unor măști cu un grad mai  ridicat de protecție (FFP2) în zonele aglomerate.”, se precizează în decizia CNSU.

Alte măsuri luate de CNSU astăzi

În ordinul aprobat de Guvernul Ciucă în ședința de astăzi mai sunt specificate și alte noi decizii, unele dintre ele având ca temă testarea angajaților din sistemele critice, dar și decalarea programului de lucru pentru a nu se aglomera mijloacele de transport în comun, la nivel local, în București, dar și în celelalte orașe mari.

Astfel că, în cazul angajaților, se specifică în noul ordin că aceștia vor fi testați săptămânal, și „desfășurarea activității în schimburi sau ture cu evitarea contactului între acestea sau utilizarea unor măști cu un grad mai ridicat de protecție (FFP2) în zonele aglomerate.”

De cealaltă parte, tot pentru a evita noi cazuri de infectări, s-a decis decalarea programului de lucru, pentru a nu se aglomera mijloacele de transport. În ceea ce privesc restaurantele, magazinele și sălile de sport s-a decis limitarea numărului de clienți în spațiile acestora, iar programul va fi obligatoriu până la ora 22:00.

În acest caz, accesul va fi la 50% din capacitate când rata de infectare e sub sau egală cu 1 la mie în localitate, sau la 30% din capacitate când rata de infectare depășește 1 la mie în localitate. În noul ordin de astăzi se mai specifică și limitarea accesului la concerte și mitinguri în aer liber, care „se pot desfășura cu cel mult 500 de spectatori, iar la mitinguri pot participa doar 100 de persoane.”, conform ordinului.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI