Când se întorc elevii la școală și care este modificarea de ultimă oră a CNSU. Printr-o hotărâre emisă astăzi de CNSU, Ministerul Educației a decis cum vor învăța elevii.
Astfel, elevii se întorc la școală indiferent de gradul de vaccinare al profesorilor. Decizia s-a luat printr-o hotărâre emisă astăzi de CNSU. Ministerul Educației permite deci participarea zilnică cu prezență fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ din localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mică de 3/1.000 de locuitori.
În situația aceasta, vaccinarea cadrelor didactice nu mai este avută în vedere.
„Se abilitează Ministerul Educației și Ministerul Sănătății în vederea modificării Ordinului comun nr. 5.338/2.015/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, în sensul permiterii participării zilnice, cu prezență fizică la cursuri, a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ din localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mică de 3/1.000 de locuitori, indiferent de rata de vaccinare a personalului, cu respectarea tuturor normelor de prevenire a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2”, potrivit Hotărârii CNSU.
De altfel, ministrul interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu, spunea încă de ieri că școlile din localitățile cu o rată de incidență a cazurilor de COVID sub 3 la mie vor putea funcționa cu prezență fizică, fără să mai existe condiția vaccinării a 60 la sută din angajații instituției.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a vorbit ieri despre procedura de testare și raportare a elevilor. Acesta a spus că dacă testarea elevilor se face în școală, este necesar acordul părinților.
Sorin Cîmpeanu a afirmat că în situația în care testul de salivă făcut copilului iese negativ și se face testul PCR, elevul o să aducă rezultatul testului PCR. Dacă nu se realizează testul sau testul PCR confirmă testul de salivă, elevul va rămâne la domiciliu vreme de 14 zile.
De asemenea, testele de salivă vor putea fi administrate la domiciliu de către părinți sau în școală, în funcție de decizia școlii.
”Când există dorința colegilor cadre didactice pentru a fi administrate în școală, este nevoie și de acordul părinților. Acesta va fi exprimat printr-un formular, care va fi elaborat de Ministerul Sănătății”, a spus Sorin Cîmpeanu.
Rezultatul testului făcut acasă va fi trimis prin e-mail către școală.
”Este posibil ca în ziua de vineri, ficărui elev să i se pună la dispoziție două teste pentru săptămâna următoare. Dacă părinții decid să le facă acasă, nu e nevoie de acordul lor. Dacă profesorii consideră că poate fi făcută testarea în școală, elevul merge cu testele pentru a fi administrate în școală. Testele vor fi la copii”, a mai declarat ministrul.