07 aug. 2021 | 19:35

Cine are prioritate la adopții. Regulile din domeniu tocmai au fost modificate

Social
Cine are prioritate la adopții. Regulile din domeniu tocmai au fost modificate
Cine are prioritate la adopții.

În primăvara anului 2021, legislația în ce privește adopția copiilor a fost modificată pentru ca procedura adopției să fie una mai lesne, iar copiii să-și poată găsi mai rapid un părinte sau o familie care să-i adopte.

Cine are prioritate la adopții

În acest sens, autoritățile din România au oficializat joi o hotărâre care modifică normele metologice în ce proivește adopțiile, iar printre altele, documentul stabilește și care sunt persoanele sau familiile cu prioritate la adopția copiilor.

Potrivit legislației din domeniu, un element esențial în procesul de adopție este potrivirea inițială. Conform HG nr. 198/2021, care joi a fost publicată în Monitorul Oficial, și prin care s-au modificat normele metodologice în ce privește adopțiile, acest proces de potrivire inițială înseamnă indentificarea și selectarea persoanei sau familiei adoptatoare atestate în vederea adopției și care, din punct de vedere al criteriilor de potrivire inițială, ea corespunde nevoilor copilului.

Așadar, potrivirea inițială pornește de la nevoile și caracteristicile copilului adoptabil, luându-se în considerare și capacitatea celor care vor să adopte atestate să răspundă nevoilor. Dacă îndeplinesc unele criterii, cei care vor să adopte un copil sunt incluși pe o listă care cuprinde adoptatorii ori familiile adoptatoare atestate pentru adoptarea copilului. Pentru adopțiile interne, care au, de altfel, prioritate în fața celor internaționale, includerea adoptatorilor sau a familiilor adoptatoare pe această listă se face ținându-se cont de criterii ca:

  • vârsta copilului;
  • sexul copilului;
  • numărul de copii pe care familia îi poate îngriji;
  • starea de sănătate a copilului.

După ce aceste criterii sunt aplicate, în listă mai sunt incluse cu prioritate rudele copilului din cadrul familiei extinse, alte persoane alături de care copilul a avut parte de viață de familie pe o perioadă de minimum o jumătate de an, precum și familiile ori persoanele care au adoptat frați ai copilului sau care se află în plin proces de adopție cu un frate/frați ai copilului.

Prioritate prezintă adoptatorul sau familia adoptatoare care, pe lângă îndeplinirea criteriilor de includere în listă, locuiește în același județ sau sector în care locuiește și copilul vizat de adopție. În primele șase luni de la eliberarea atestatului, posibilii adoptatori sunt ierarhizați în listă în funcție de vechimea atestatelor.

Apoi, începând cu luna a șaptea de la eliberarea atestatului, adoptatorii care răspund în aceeași măsură criteriilor de includere din listă se ierarhizează la nivel național numai în funcție de vechimea atestatelor.

Reguli pentru adopțiile internaționale

În ce privește adopțiile internaționale, includerea adoptatorilor pe listă se face în funcție de gradul în care ei răspund la următoarele criterii de potrivire inițială:

  • adopția unui frate/ unor frați ai copilului;
  • adopția unui alt copil din România;
  • adopția unui copil cu care au conviețuit, pentru care s-au implicat direct în îngrijirea și educarea lui, iar copilul a dezvoltat relații de atașament față de ei;
  • vârsta copilului;
  • sexul copilului;
  • numărul de copii pe care familia îi poate îngriji;
  • starea de sănătate.

Criterii precum vârsta și sexul copilului, numărul de copii pe care familia îi poate îngriji și starea de sănătate sunt comune cu cele de la adopțiile interne și sunt eliminatorii, iar primele trei din listă sunt de ierarhizare și se folosesc în situația în care există mai mulți adoptatori sau mai multe familii adoptatoare selectate în urma aplicării criteriilor cu caracter eliminatoriu.

Și la adopțiile internaționale se acordă prioritate solicitantului care a arătat interes de mai multă vreme pentru adoptarea copilului.

Parteneri
A murit unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Nicolae Ceaușescu
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Noi imagini cu rachetele balistice care au lovit Dnipro. Rusia susține că a învins „întreaga campanie pentru 2025” a armatei ucrainene
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Vreme crâncenă în ziua alegerilor. Estimările ANM pentru duminică
EVZ.ro
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Spynews
Ilegal pentru proprietarii de locuințe. Poliția intră peste tine în casă și confiscă tot
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
Rusia AMENINȚĂ România și statele NATO. RACHETA HIPERSONICĂ e doar începutul
Mediaflux
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Bunica Gherghina va juca într-un film alături de Bill Skarsgard și fiica lui Johnny Depp. Ce rol va interpreta: „Așa am găsit-o”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro