22 nov. 2024 | 18:53

Tragedie în Laos: Șase turiști și-au pierdut viața după ce au consumat alcool la o pensiune locală. Care ar fi cauza, primele concluzii ale poliției

News
Tragedie în Laos: Șase turiști și-au pierdut viața după ce au consumat alcool la o pensiune locală. Care ar fi cauza, primele concluzii ale poliției
Turiști morți în Laos după ce au consumat alcool

Șase cetățeni străini au decedat în orașul Vang Vieng, Laos, după ce au consumat băuturi alcoolice contaminate cu metanol, o substanță extrem de toxică, adesea întâlnită în alcoolul contrafăcut. Printre victime se numără o britanică, doi australieni, un american și doi danezi. Autoritățile locale au demarat investigații pentru a stabili circumstanțele exacte ale incidentului, iar acest caz tragicul atrage din nou atenția asupra pericolelor reprezentate de metanol în regiunile din Asia de Sud-Est, unde fenomenul otrăvirii cu alcool contrafăcut este o problemă recurentă.

Un fenomen frecvent în regiunile sărace din Asia

Metanolul este un alcool industrial, folosit pentru fabricarea unor produse precum diluanți de vopsea, antigel și lichide pentru fotocopiatoare. Deși are un miros similar cu cel al alcoolului etilic, care se găsește în băuturile alcoolice, metanolul este extrem de periculos pentru oameni. Consumarea chiar și a unei cantități mici, de aproximativ 25 ml, poate fi letală. Simptomele intoxicării cu metanol sunt adesea greu de detectat inițial și includ greață, vărsături și dureri abdominale, care, dacă nu sunt tratate, pot evolua către probleme respiratorii grave și chiar deces.

În Laos și în alte țări din Asia de Sud-Est, otrăvirile cu metanol sunt un fenomen bine-cunoscut, în special în regiunile sărace aflate de-a lungul fluviului Mekong. Vang Vieng, un loc popular printre turiștii cu rucsacul în spate, este doar un exemplu dintr-un întreg lanț de orașe în care se înregistrează astfel de incidente. Economia locală depinde în mare măsură de turism, iar străzile sunt pline de baruri și restaurante care vând alcool, inclusiv băuturi contrafăcute, uneori cu metanol adăugat pentru a spori concentrația de alcool și pentru a face băuturile să pară mai tari decât sunt în realitate.

Conform declarațiilor unui diplomat occidental din regiune, „producătorii fără scrupule adaugă metanol în băuturile lor pentru că este mai ieftin și poate face băuturile de calitate inferioară să pară mai tari”. Acesta subliniază că problema nu provine doar din comercializarea alcoolului contrafăcut, dar și din lipsa de reglementări și de educație în rândul producătorilor locali.

„Este mai mult o chestiune de compromisuri, decât intenția de a otrăvi turiștii. Totuși, este evident că nu există suficiente măsuri de control”, a adăugat diplomatului.

Cum ajunge metanolul în băuturile turiștilor?

Metanolul este, de regulă, folosit în industria chimică și nu are niciun rol în producția de băuturi alcoolice. Totuși, în multe țări din Asia de Sud-Est, inclusiv Laos, metanolul este adesea folosit de producători pentru a înlocui alcoolul etilic, mai scump și mai greu de obținut. De asemenea, în lipsa unor reglementări stricte privind calitatea băuturilor, băuturile contrafăcute sunt distribuite ușor pe piața locală și ajung, fără probleme, în baruri sau restaurante care servesc turiști.

În acest context, o mare problemă este faptul că metanolul nu poate fi detectat cu ușurință de către consumatori. Acesta este incolor, insipid și nu provoacă un gust neplăcut, ceea ce face imposibilă identificarea sa cu simțurile obișnuite. Drept urmare, turiștii care consumă băuturi în localuri din zonele vizitate frecvent de turiști nu au cum să își dea seama de pericolul care le amenință viața.

Otrăvirea cu metanol: O problemă globală în expansiune

La nivel global, Asia de Sud-Est este considerată a fi centrul de maximă prevalență al intoxicării cu metanol. Organizația Medicins Sans Frontiers (MSF) a avertizat de mult timp asupra acestui pericol, care afectează în mod frecvent țările mai sărace ale regiunii, cum sunt Indonezia, India, Cambodgia, Vietnam și Filipine. Dintre toate aceste țări, Indonezia este considerată cel mai mare focar de intoxicări cu metanol, în mare parte datorită producției și consumului pe scară largă al alcoolului contrafăcut.

Focarele de intoxicare cu metanol au devenit din ce în ce mai frecvente în ultimele două decenii, iar MSF monitorizează cu atenție cazurile de otrăvire care apar în întreaga lume. Potrivit unui raport al organizației, în regiunile afectate, rata de deces poate ajunge până la 40% din cazuri, în funcție de cantitatea de metanol ingerată și de rapiditatea intervenției medicale.

Pericolul neînțeles de turiști

În ciuda avertismentelor emise de guvernele străine și de organizațiile internaționale, turiștii din Asia de Sud-Est nu sunt suficient de informați cu privire la riscurile pe care le implică consumul de alcool contrafăcut. De multe ori, aceștia nu sunt conștienți de faptul că metanolul se regăsește în băuturi alcoolice vândute în baruri și restaurante, iar pericolul este adesea subestimat.

„Turistii nu sunt în general informați suficient despre riscurile care pot apărea, iar lipsa unei educații adecvate în această privință face ca fenomenul să fie tot mai greu de controlat”, a explicat diplomat.

În această săptămână, mai multe guverne occidentale au emis noi recomandări privind consumul de alcool în Asia de Sud-Est. De asemenea, activiștii din regiune au intensificat eforturile pentru a atrage atenția asupra pericolelor legate de alcoolul contrafăcut. Colin Ahearn, un australian care conduce pagina de Facebook „Don’t Drink Spirits in Bali”, avertizează de mult timp turiștii să fie precauți cu băuturile din cocktailuri sau din sticle deja deschise.

„Primim o scrisoare pe săptămână despre intoxicații cu metanol în Asia de Sud-Est”, a declarat Ahearn.

Nevoia unei campanii de informare globală

Lipsa unor reglementări stricte și a educației adecvate în rândul producătorilor și turiștilor face ca fenomenul otrăvirii cu metanol să fie extrem de greu de controlat. Diplomatele din regiune avertizează că o soluție de durată ar trebui să implice o campanie de informare globală, care să îi învețe pe turiști despre riscurile legate de consumul de alcool în aceste zone.

„Evenimentul tragic din Vang Vieng poate ajuta la creșterea conștientizării, dar problema nu va fi rezolvată decât dacă se va face o educație continuă și o reglementare mai strictă a industriei alcoolului”, concluzionează un diplomat.

Pe măsură ce tragedia se află în centrul atenției publice, rămâne esențial ca autoritățile locale și internaționale să colaboreze pentru a combate acest fenomen și a proteja viețile celor care călătoresc în aceste regiuni.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în a doua zi de Crăciun pentru a-ți merge bine tot anul
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
VIDEO Imagini filmate în avionul Azerbaijan Airlines, chiar înainte de prăbușire. 29 de oameni au supraviețuit
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Prinși în fapt! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă. Au fost fotografiați împreună, în ipostaze tandre prin oraș! Avem imaginile!
Unica.ro
Zodii care vor atrage toate privirile de Revelion. Vor fi în centrul atenției în noaptea dintre ani
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
S-a aflat ce a făcut Călin Georgescu: Nu mă lăsa să plec. Dezvăluirea momentului
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro