Fiecare dintre noi, cei care trăim, vorbim și respirăm românește, ziua de 1 Decembrie este una din cele mai importante zile. Este ziua în care la Alba Iulia se striga ”Trăiască România Mare” în urmă cu 105 ani. Dar puțini sunt cei care știu cine a fost Ioan Broșu, cel care a strigat prima oară ‘Trăiască România Mare’ pe 1 decembrie 1918, ziua visului împlinit.
În istoria modernă a României au existat episoade dramatice, dar și unele înălțătoare, una dintre ele are, de altfel, și cea mai mare însemnătate pentru fiecare român.
Află despre: Ce semnificație are 1 Decembrie. Tradiții și obiceiuri de Ziua Națională a României
În urmă cu 105 ani, în orașul transilvănean Alba Iulia, peste 100.000 de români se adunau pentru a sărbători Unirea Transilvaniei, Moldovei și Țara Românească, devenind astfel statul de drept România.
În acea zi de 1 Decembrie 1918, românii aflați la Alba Iulia strigau într-un cor ”Trăiască România Mare”, dar primul care făcea asta era Ioan Broșu, dar puțini sunt cei care știu cine a fost acest român patriot care avea să strige pentru prima dată.
Pe 1 Decembrie se scria o nouă pagină din istoria modernă a viitorului stat independent România, iar marele vis al Unirii avea să se întâmple. În aceeași pagină de istorie a rămas și această urare, ‘Trăiască România Mare’, strigat din toate puterile de un român, pe numele lui Ioan Broșu.
Conform izvoarelor istorice, consemnate inclusiv de celebrul profesor universitar Constantin Necula, astăzi se știe cine a fost Ioan Broșu, cel care a strigat prima oară ‘Trăiască România Mare’:
”Profesor de religie al copiilor români care făceau şcoală în şcolile germane. Acest Ioan Broşu … reapare în dimineaţa zilei de 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, semnând pe credenţialele din zona Sibiului.
Broşu face un gest, trecut sub tăcere de istorici, dar care există consemnat, o spune Silviu Dragomir la înmormântarea lui. Broşu vede acolo, la un moment dat, că politicienii, ca toţi politicienii în anumite zone, se apucau şi negociau ei, mai spuneau „hai să facem şi asta, mai punem şi asta pe hârtie”, deşi Declaraţia fusese adoptată …
Broşu, probabil că, fiind o fire mai nervoasă, fiind şi poet, trebuia să se manifeste ca atare, iese pe o piatră în faţa naţiunii române, şi despre el se spune că ar fi spus public (…) „Trăiască România Mare!”. Este primul care afirmă public, la Alba Iulia, la 1 Decembrie, „Trăiască România Mare!”, a declarat preotul Constantin Necula, citat de evenimentulistoric.ro.
Alături de cel care avea să intre în istorie cu această urare, au fost alți 100.000 de români din toate colțurile țării, adunați în piața din Alba Iulia în acea zi de 1 Decembrie 1918. Visul unei națiuni avea să se întâmple atunci, după ce cu 318 ani înainte Mihai Viteazu reușea prima unire a Regatelor Istorice Române.
Vezi despre: De ce sărbătorim pe 1 Decembrie Ziua Națională a României. Semnificația istorică a acestei zile
Astăzi, cu granițele ciumpăvite de deciziile de la Ialta, dintre marile puteri ale vremii, România își sărbătorește cea mai importantă zi din istoria sa, în toate marile orașe din țară, iar în Capitală, pe sub Arcul de Triumf, vor trece batalioanele Armatei Române, celebrând 1 Decembrie.