16 feb. 2024 | 16:04

Cine a fost Alexei Navalnîi, liderul opoziției ruse care a murit în închisoare

Politică
Cine a fost Alexei Navalnîi, liderul opoziției ruse care a murit în închisoare
Opozantul rus a murit la 47 de ani

Liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi, a murit în închisoare, a anunțat serviciul penitenciar al țării, în ceea ce spun susținătorii și oficialii occidentali că este o asasinare politică atribuită lui Vladimir Putin. Cine a fost Alex Navalnîi? Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, unul dintre cei mai vizibili și persistenți critici ai lui Putin, era ținut într-o închisoare la aproximativ 40 de mile nord de Cercul Arctic, unde fusese condamnat la 19 ani sub un „regim special”.

Alexei Navalnîi se afla în închisoare, condamnat la 19 ani

Într-o declarație, serviciul federal al penitenciarelor pentru regiunea în care era încarcerat Navalnîi a spus că s-a „simțit rău după o plimbare și a pierdut aproape imediat conștiința”.

„Toate măsurile necesare de resuscitare au fost efectuate, dar nu au dat rezultate pozitive”, se arată în declarație.

Citește și: Alexei Navalnîi a murit în închisoare. Motivul pentru care opozantul lui Vladimir Putin și-ar fi pierdut viața

„Paramedicii au confirmat decesul deținutului.” Kremlinul a declarat că Putin a fost informat despre moartea sa, dar nu avea alte informații.

Reacția occidentală a fost promptă, deoarece oficiali de rang înalt din SUA și Europa au acuzat Kremlinul că a provocat moartea lui Navalnîi.

„Moartea sa într-o închisoare rusă și frica de un singur om subliniază doar slăbiciunea și putreziciunea din inima sistemului pe care l-a construit Putin”, a declarat secretarul de stat american, Antony Blinken.

„Rusia este responsabilă pentru acest lucru.” Navalnîi părea sănătos când a apărut prin video la o apelare în instanță joi.

Vorbind din închisoare, Navalnîi s-a plâns de amenzile frecvente pe care le-a primit în timp ce se afla într-o celulă de pedeapsă în închisoare și a cerut judecătorului să-i trimită niște bani „deoarece ai mei se termină datorită deciziilor tale”.

Cine a fost Alexei Navalnîi

Cauza decesului nu fusese stabilită, a spus serviciul penitenciar. Anul trecut, Navalnîi a fost tratat în spital după ce s-a plâns de malnutriție și alte afecțiuni din cauza tratamentului greșit în închisoare.

Vezi și: Presa cenzurată în Rusia. Redacțiile au primit ordin să șteargă investigațiile lui Alex Navalnîi

Un avocat al lui Navalnîi nu a confirmat imediat rapoartele despre moartea sa, spunând ziarului Novaya Gazeta că familia lui Navalnîi i-a cerut să nu comenteze rapoartele.

„Alexei a avut un avocat la el miercuri”, a spus Leonid Solovyev, avocatul său, ziarului.

„Atunci totul era în regulă.” Un apropiat nu a confirmat nici el rapoartele despre moartea lui Navalnîi. Navalnîi este supraviețuit de soția sa, Iulia, și cei doi copii ai lor.

Pe 14 februarie, echipa sa a publicat o postare pe Instagram dedicată soției sale, în care a scris: „Simt că ești aproape de mine în fiecare secundă și te iubesc din ce în ce mai mult.”

La începutul lunii decembrie, Navalnîi a dispărut dintr-o închisoare din regiunea Vladimir, unde ispășea o sentință de 30 de ani pentru acuzații de extremism și fraudă pe care le-a numit represalii politice pentru conducerea opoziției anti-Kremlin din anii 2010.

Nu se aștepta să fie eliberat în timpul vieții lui Putin. Susținătorii și aliații au fost vizibil șocați de știre, iar mulți au indicat direct spre Kremlin.

Dmitri Muratov, redactorul șef al Novaya Gazeta, a declarat Reuters că moartea lui Navalnîi a fost „asasinat” provocat de tratamentul său în închisoare. Mikhail Fishman, un jurnalist, a reținut lacrimile pe canalul TV Rain când a spus:

„Trebuie să învățăm cum să trăim cu această veste cumva. Dar înțelegem amploarea a ceea ce s-a întâmplat, că vom marca acest lucru ca un moment de dinainte și de după.”

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat National Public Radio: „Dacă se confirmă, este o tragedie teribilă.” Mai mulți oficiali străini au spus, de asemenea, că Putin este direct responsabil.

„Alexei Navalnîi s-a luptat pentru valorile libertății și democrației. Pentru idealurile sale, a făcut sacrificiul suprem”, a scris președintele Consiliului European, Charles Michel, pe X.

„UE consideră regimul rus singurul responsabil pentru această moarte tragică.” Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că este „clar” că Putin este în spatele morții lui Navalnîi.

Ministrul german al finanțelor, Christian Lindner, a spus:

„Alexei Navalnîi s-a luptat pentru o Rusie democratică. Pentru asta, Putin l-a torturat până la moarte.”

Vezi și: Medicii care l-au tratat pe oponentul lui Putin, au început să dispară de pe fața pamantului. Ce se întâmplă în Rusia acum

Un fost politician naționalist, Navalnîi a ajutat la declanșarea protestelor din 2011-2012 în Rusia, prin campaniile împotriva fraudelor electorale și a corupției guvernamentale, investigând cercul interior al lui Putin și distribuind descoperirile în videoclipuri bine realizate care au adunat sute de milioane de vizionări.

Apoi, în 2020, Navalnîi a intrat în comă după o presupusă otrăvire cu noviciok de către serviciul de securitate FSB al Rusiei și a fost evacuat în Germania pentru tratament.

S-a recuperat și s-a întors în Rusia în ianuarie 2021, unde a fost arestat pentru o încălcare a libertății condiționate și condamnat la prima sa din mai multe pedepse de închisoare care ar fi totalizat mai mult de 30 de ani în spatele gratiilor.

„Navalnîi a plecat dintr-o Rusie, a revenit într-o alta și a pierit într-a treia, în care perspectivele politice lipsesc în mod fundamental”, a scris Alexander Baunov, un bursier senior la Carnegie Rusia Eurasia Center.

Vezi și: Vladimir Putin a spus tot adevărul. Care e scopul real al lui Aleksei Navalnîi, de fapt

„Există doar martiri.” Putin a lansat recent o campanie prezidențială pentru al cincilea său mandat în funcție. El este deja liderul rus cu cea mai lungă durată în funcție de la Iosif Stalin și ar putea să-l depășească dacă candidează din nou pentru funcție în 2030, o posibilitate deoarece a făcut ca regulile constituționale privind limitele de mandat să fie modificate în 2020.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar AZI de Sfântul Ștefan pentru a-ti merge bine tot anul
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
Cum dau autoritățile apă la moară fanilor teoriei conspiraționiste Chemtrails
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Al Bano a spus ce s-a întâmplat în noaptea în care fiica lui, Ylenia Carrisi, a dispărut: „Acesta e dramaticul adevăr!”
Unica.ro
10 + 1 Sfaturi pentru curățenia de după Crăciun
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Verdict pentru Simona Halep. Veștile nu sunt bune deloc: Coșmarul continuă
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
PUTIN AMENINȚĂ statele NATO de CRĂCIUN! TRUMP are decizia FINALĂ
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro