Presa cenzurată în Rusia. Redacțiile au primit ordin să șteargă investigațiile lui Alex Navalnîi

Presa cenzurată în Rusia. Redacțiile au primit ordin să șteargă investigațiile lui Alex Navalnîi
Vladimir Putin amenință Statele Unite ale Americii

Rusia nu se dă în lături de la nimic iar recent a amenințat că închide minim zece redacții de știri online în cazul în care nu șterg de pe site materialele în care au preluat investigațiile privind corupția la nivel înalt publicate de organizațiile lui Alexei Navalnîi, oficial interzise ca fiind „extremiste”, potrivit The Moscow Times.

Presa cenzurată în Rusia

Astfel că postul de televiziune independent Dojdi spune că a primit ordin să scoată șase articole, după cum urmează: postul de radio Ecoul Moscovei – 34 de articole; site-ul Meduza – 17 articole, site-ul Znak.com – 13 articole și site-ul Svobodnyie Novosti – 9 articole, conform informațiilor publicate de The Moscow Times.

Însă asta nu este tot. Se pare că alte câteva site-uri regionale de știri au primit, de asemenea, ordin să șteargă investigațiile lui Navalnîi.

Articolele cu pricina sunt, de fapt, dezvăluiri extrem de importante despre afaceri imobiliare ilegale ale fostului premier Dmitri Medvedev, filmări cu proprietățile imobiliare ale unor parlamentari importanți și lideri regionali, chiar și cu presupusul palat al lui Vladimir Putin.

Roskomnadzor, autoritatea rusă de reglementare a spațiului media, chiar a făcut trimitere la o declarație a Procuraturii Generale, spunând că publicațiile menționate distribuie materiale ale unei „organizații extremiste”.

În iunie 2021, Rusia a spus că organizațiile ascociate lui Alexei Navalnîi sunt „extremiste”, de aceea le-a interzis activitatea pe teritoriul rus, sub amenințarea cu închisoarea. În acest sens, mai mulți colaboratori apropiați ai acestuia au părăsit Rusia, în timp ce minim cinci foști coordonatori regionali au fost arestați pentru organizarea unui grup „extremist”.

La scurt timp după, toate site-urile vizate de decizia de luni a autorităților ruse au promis că vor șterge materialele pentru a nu fi închise. Chiar și redacția de limbă rusă a site-ului The Moscow Times a șters un articol în care preluase investigația lui Navalnîi cu privire la palatul de un miliard de euro al lui Vladimir Putin.

Între timp, rușii au hotărât să trimită, la granița cu Rusia, câteva rezerve de sânge împreună cu alte materiale medicale, care le-ar permite să trateze victimele, în cazul în care pornește conflictul armat cu Ucraina, au declarat trei oficiali americani pentru Reuters.

Autoritățile din Statele Unite ale Americii cred că rezervele de sânge, precum celelalte materiale medicale pregătite pentru Ucraina, denotă faptul că Moscova ar fi pregătită să invadeze Kievul, în cazul în care președintele rus Vladimir Putin ar decide să facă acest lucru.

Dezvăluirea proviziilor de sânge de către oficialii Statelor Unite adaugă un nou context la avertismentele făcute de către autoritățile americane, potrivit cărora Rusia se poate pregăti pentru o nouă invazie a Ucrainei, ținând cont că acum sunt prezenți peste 100.000 de soldați în apropierea granițelor sale.