Potrivit The Siberian Times, alți doi medici care lucrau în spitalul din Rusia la care, inițial, a fost tratat Alexei Navalnîi, după otrăvirea cu Noviciok din 2020, au murit în primăvara aceasta.
Astfel, dr. Serghei Maksimișin, în vârstă de 55 de ani, a decedat în data de 4 februarie, în urma unui atac de cord, iar în data de 26 martie, dr. Rustam Agishev, în vârstă de 63 de ani, a decedat după ce a suferit un atac vascular cerebral.
De menționat este că aceste două decese ale medicilor vin după ce un alt doctor de la spitalul la care a fost tratat oponentul lui Vladimir Putin a dispărut.
Aleksandr Murahovski a fost medicul șef al spitalului din orașul siberian Omsk, spitalul unde a fost tratat Navalnîi. Apoi, Murahovski a fost descoperit în viață. Acesta se pierduse în pădurea în care a mers la vânătoare. Murahovski a fost promovat uletrior în funcţia de ministru regional al sănătăţii.
Alexei Navalnîi, principalul oponent al lui Valdimir Putin, a fost internat la Omsk în luna august 2020. Inițial, spitalul de urgență a recunoscut că Alexei Navalnîi a a fost otrăvit, însă apoi a negat.
După aprige negocieri cu autorităţile, Aleksei Navalnîi a fost transportat cu avionul în Germania, de la Omsk, ca să primească îngrijiri de specialitate.
Aleksei Anatolievici Navalnîi s-a născut la data de 4 iunie 1976. El este un jurist, activist și politician rus. Din anul 2009, acesta a căpătat popularitate în Rusia și în mass-media rusă, dar și cea internațională, după ce a criticat corupția și regimul lui Vladimir Putin.
Acesta a organizat și demonstrații de amploare promovând democrația și condamnând corupția politică din Rusia, dar și „atacându-l” pe Putin și aliații săi. În anul 2012, The Wall Street Journal a spus despre Navalnîi că este „omul de care Vladimir Putin se teme cel mai mult”.
De asemenea, în septembrie 2013 Navalnîi a candidat la funcția de primar al Moscovei, pierzând însă cursa în fața lui Serghei Sobianin (candidatul lui Putin), cu 27% din voturi.
Alexei Navalnîi a fost arestat de numeroase ori de autoritățile ruse, iar cel mai serios caz a fost cel din anul 2012, când autoritățile federale l-au acuzat de fraude și delapidări, acuzații pe care acesta le-a respins.
De asemenea, în iulie 2013, opozantul rus Alexei Navalnîi a fost condamnat pentru delapidare, la cinci ani de colonie cu regim obișnuit, dar a fost eliberat a doua zi, sub măsura obligării de a nu părăsi țara.