Care sunt cele trei condimente secrete pentru o saramură perfectă. Murăturile sunt preferate de toți și aproape toată lumea are o rețetă de murături scrisă pe o agendă. Dacă vrei să înveți să faci saramura perfectă, vei o obține cele mai bune murături. Iată trucul bucătarilor pricepuți.
Pentru 3 kilograme de castraveciori murați, vei avea nevoie de ingrediente ca:
Secretul unei murături perfecte nu este numai alcalinitatea apei, ci și impuritatea sării. Sarea iodată nu se poate folosi, numai cea grunjoasă, altfel murăturile se înmoaie. Un alt secret este și condimentele care se adaugă la borcanul cu bunătăți.
Frunzele de vișin, mărarul și hreanul sunt conservanți și dau o aromă perfectă murăturilor. Raportul de sare la apă pentru orice saramură bună este de 1 lungură de sare la un litru de apă.
Castraveții se spală și se pun într-un lighean cu apă rece și cu puțină sare, lăsându-se 3-4 ore. Se așază apoi în borcanele curate, iar pe fundul borcanelor se așază rămurele de mărar, boabe de piper, frunze de țelină și usturoi curățat.
Separat, într-o oală mare de 7-8 l se pregătește saramura. Mai întâi se pun 6 l de apă, 7 linguri de sare grunjoasă, o lingură de boabe de piper, mărar uscat și frunze de vișin.
Se pune pe foc și se fierbe 3-4 minute, după care se stinge focul și să se răcească 5 minute. Se toarnă saramura fierbinte peste castraveți, având grijă să se pună borcanele pe o placă metalică sau lama unui cuțit.
Se umplu apoi borcanele cu saramură pentru a nu se închide ermetic, ci se acoperă numai cu o hârtie sau cu un șervet de bucătărie. Se lasă la fermentat 2 zile, după care se deșartă saramura și se mai fierbe o dată.
Se lasă la foc 10 minute și se ia spuma. Castraveții se limpezesc cu apă rece de 2-3 ori. Apoi, se mai adaugă hreanul tăiat fâșii și puțin piper măcinat. Saramura se toarnă, având grijă ca borcanele să fie pe o placă metalică, după care se acoperă ermetic cu celofan sau capace. Se păstrează la rece, având grijă să nu înghețe.