15 nov. 2021 | 08:40

Greșeala banală pentru care se tulbură zeama murăturilor. Ce nu trebuie să mai facă gospodinele

Utile
Greșeala banală pentru care se tulbură zeama murăturilor. Ce nu trebuie să mai facă gospodinele
Rețetă pentru murături: ce greșeală fac mulți români?

Ce greșeală banală fac mulți atunci când pun murăturile pentru iarnă. Gospodinele trebuie să nu mai aibă acest obicei când bagă legumele la fermentat. Acest lucru face ca proviziile pentru sezonul rece să se strice și să tulbure zeama.

Rețetă pentru murături: ce greșeală fac mulți români când pun legumele la fermentat?

Testul gosodinelor este cu siguranță în toamnă, atunci când este momentul să îmbogățească rafturile din cămară. Sărbătorile de iarnă bat la ușă, iar toți românii încep să-și deshidă bunătățile puse la borcane pentru diverse preparate.

Unii se folosesc mai mult de dulceață și gem pentru diverse prăjituri, alții abia așteaptă să deschidă borcanele de gogoșari și castraveți pe care să le pună pe celebra salată de boeuf. Desigur că legumele în oțet sau saramură sunt folosite în mai multe etape ale mesei.

Acestea arată spectaculos la un platou țărănesc alături de roșii umplute, cărnuri diverse preparate în casă și de brânzeturi alese pe sprânceană. La felul al doilea nici nu încape vorba ca friptura de porc sau vită să nu fie pe masă asezonată de câteva gogonele sau de conopidă murată ori pepenași.

Ce se întâmplă dacă nu sunt puse bine?

Din păcate, dacă nu sunt puse bine reușesc să schimbe total planurile gospodinelor. Cei care pun pentru primele dăți murăturile la murat observă că unele din borcane au o zeamă tulbure și cu un aspect neplăcut, lucru care înseamnă că ceva este greșit.

Sunt mai multe cauze pentru care se întâmplă asta precum: apariția acidului lactic sau apa dură. Acidul lactic face la legumele să stea într-o zeamă de culoare albă. De asemenea, contează sarea folosită, chiar dacă unii nu cred că este un pas atât de important.

La murături se folosește întotdeauna sare mare, neiodată, cu care nu poți da greș. Ultima cauză pentru care apa se tulbură este că legumele se strică. Odată cu tulburarea moarei, se schimbă radical și mirosul, apar pete albe de mucegai și chiar și negre. În cazul acesta, legumele trebuie să ajungă la gunoi pentru că nu mai pot fi consumate ca în celelalte scenarii menționate.

Ce spun specialiștii?

Romana Rista, Fata care găteşte cu flori: Proporţia dintre apă, sare, zahăr şi oţet este cea mai importantă şi ţine de o anumită înţelegere pe care gospodina o are faţă de procesele care se vor produse ulterior în borcan.

Marius Tudosiei, Băcănia Veche: Fiecare legumă are un specific, se comportă într-un anume fel şi de aceea trebuie să avem grijă atunci când facem murături asortate.

Maria Popa, Fabrica de Mâncare: Pentru a le păstra culoarea originală trebuie să nu amestecăm varza roşia şi sfecla cu alte legume. (Sursa: gustarte.ro)

Parteneri
S-a întors la marea iubire, fost fotomodel Playboy, după 20 de ani de căsătorie. Cine este soția lui Daniel Pancu
Redactia.ro
Cum a scăpat Hitler din Primul Război Mondial. Povestea soldatului care i-a cruțat viața: „Dacă aș fi știut cine era, nu l-aș fi lăsat să plece”
Click.ro
Cine este polițistul local care nu l-a lăsat pe Nicușor Dan să intre pe șantierul de la Piața Unirii
Digi24
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
Wow, ce rochie! Românca Romina Gingașu, soția miliardarului Piero Ferrari, apariție de senzație într-o ținută Dolce & Gabbana / FOTO
Unica.ro
Un desert în amintirea copilăriei. Ieftin și ușor de făcut
EVZ.ro
Când începe și cât durează vacanța elevilor în luna octombrie. În ce zi se întorc în bănci din vacanța de toamnă
Spynews
Permis auto valabil 2 ani în România. Se schimbă Codul Rutier. Control obligatoriu la 24 de luni
Capital.ro
Imagini fabuloase din casa Andreei Raicu! Vedeta locuiește doar cu Honey și a investit o avere în vila de lux. Terasa, mare cât un teren de baschet, e amenajată ca în Bali
Avantaje
CU CÂT se VINDE o BANCNOTĂ de 20 de LEI! UNII se ÎMBOGĂȚESC dacă o GĂSESC
Mediaflux
Video halucinant! Copiii dispăruți ai afaceristului Adrian Marțian au fost filmați! Nimeni nu știe nimic de ei. Ce spun pe înregistrare / VIDEO
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Cum arată Diandra Doris Moga după ce și-a topit acidul din buze. Cât de schimbată e ispita de la Insula Iubirii acum
Antena 1
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Shtiu.ro