Ce greșeală banală fac mulți atunci când pun murăturile pentru iarnă. Gospodinele trebuie să nu mai aibă acest obicei când bagă legumele la fermentat. Acest lucru face ca proviziile pentru sezonul rece să se strice și să tulbure zeama.
Testul gosodinelor este cu siguranță în toamnă, atunci când este momentul să îmbogățească rafturile din cămară. Sărbătorile de iarnă bat la ușă, iar toți românii încep să-și deshidă bunătățile puse la borcane pentru diverse preparate.
Unii se folosesc mai mult de dulceață și gem pentru diverse prăjituri, alții abia așteaptă să deschidă borcanele de gogoșari și castraveți pe care să le pună pe celebra salată de boeuf. Desigur că legumele în oțet sau saramură sunt folosite în mai multe etape ale mesei.
Acestea arată spectaculos la un platou țărănesc alături de roșii umplute, cărnuri diverse preparate în casă și de brânzeturi alese pe sprânceană. La felul al doilea nici nu încape vorba ca friptura de porc sau vită să nu fie pe masă asezonată de câteva gogonele sau de conopidă murată ori pepenași.
Din păcate, dacă nu sunt puse bine reușesc să schimbe total planurile gospodinelor. Cei care pun pentru primele dăți murăturile la murat observă că unele din borcane au o zeamă tulbure și cu un aspect neplăcut, lucru care înseamnă că ceva este greșit.
Sunt mai multe cauze pentru care se întâmplă asta precum: apariția acidului lactic sau apa dură. Acidul lactic face la legumele să stea într-o zeamă de culoare albă. De asemenea, contează sarea folosită, chiar dacă unii nu cred că este un pas atât de important.
La murături se folosește întotdeauna sare mare, neiodată, cu care nu poți da greș. Ultima cauză pentru care apa se tulbură este că legumele se strică. Odată cu tulburarea moarei, se schimbă radical și mirosul, apar pete albe de mucegai și chiar și negre. În cazul acesta, legumele trebuie să ajungă la gunoi pentru că nu mai pot fi consumate ca în celelalte scenarii menționate.
Romana Rista, Fata care găteşte cu flori: Proporţia dintre apă, sare, zahăr şi oţet este cea mai importantă şi ţine de o anumită înţelegere pe care gospodina o are faţă de procesele care se vor produse ulterior în borcan.
Marius Tudosiei, Băcănia Veche: Fiecare legumă are un specific, se comportă într-un anume fel şi de aceea trebuie să avem grijă atunci când facem murături asortate.
Maria Popa, Fabrica de Mâncare: Pentru a le păstra culoarea originală trebuie să nu amestecăm varza roşia şi sfecla cu alte legume. (Sursa: gustarte.ro)