Sezonul cald vine cu verdețuri, legume și fructe proaspete. Bucatele sunt cu mult mai bune dacă în compoziție avem ingrediente proaspete, mai ales din grădina noastră. Românii sunt oameni gospodari, iar cu siguranță mulți s-au pus pe treabă de câteva luni bune pentru a se putea bucura de produsele dorite în salatele de primăvară. Cum trebuie să plantezi mărarul corect și în ce perioadă se va prinde cu siguranță?
Românii sunt cu siguranță oameni gospodari, iar cei care dispun de o curte s-au apucat deja de treabă pentru a avea în scurt timp produse care mai de care mai gustoase pe masă.
Mărarul este folosit foarte des în special în rețetele tradiționale românești, iar gospodinele știu câtă aromă poate să ofere unor bucate. Cu toate astea, trebuie să ai grijă la câteva detalii atunci când îl plantezi.
Îl poți valorifica complet pentru că frunzele, tulpina și semințele sunt toate comestibile și benefice organismului. Întâi de toate trebuie să te asiguri că alegi o zonă corectă pentru a-l pune în pământ.
Acesta trebuie să ia contact direct cu razele soarelui și să aibă un sol bogat. Ai grijă ca pământul să fie bine mărunțit și curățat de bolovani și buruieni înainte să pui semințele.
Mulți specialiști îl plantează la o adâncime de 3 centimetri, la o distanță între 40 și 50 de centimetru. Perioada cea mai potrivită pentru a face asta este intervalul aprilie-mai, la o temperatură de germinație de 22 de grade Celsius.
Mărarul este o plantă anuală cu o viață scurtă ce provine din sud-vestul și centrul Asiei. Acesta este singura specie a genului Anethum, cu toate că este clasificată de unii botaniști în relație cu genul Peucedanum. El poate crește până la un metru înălțime.
Frunzele și semințele au un ulei volatin cu un conținut de până la 60% carvona (antioxidant puternic ce se mai regăsește în semințele de chimen și frunzele de dafin).
Antiinflamatoare;
Antispastice;
Antidiabetice;
Antioxidante;
Cardioprotectoare;
Carminative;
Diuretice;
Stomahice.
Majoritatea mâncărurilor scăzute cu sos din țara noastră au mărar. Acesta este pus adesea în timpul preparării, dar și după ce rețeta este gata, în stare proaspătă.
Poți să gătești melci din aluat cu brânză și mărar, plăcinte moldovenești cu aceleași ingrediente, rulouri cu șuncă, cașcaval și mărar, tartă pentru prânz sau chiar biscuiți sărați.
De asemenea, cei mai mulți știu că niște chiftele ca la mama acasă nu se pot face fără mărar sau tocănițele cu mult sos și carne grasă ori doar din cartofi și alte legume.