19 aug. 2023 | 18:41

Cele mai sănătoase alimente pentru creier, potrivit doctorului Vlad Ciurea: ”Sunt un fel de spiriduși care deschid căile optimismului”

Sănătate
Cele mai sănătoase alimente pentru creier, potrivit doctorului Vlad Ciurea: ”Sunt un fel de spiriduși care deschid căile optimismului”

O alimentație sănătoasă este importantă pentru starea generală de bine, dar ar putea fi și mai benefică în prevenirea și întârzierea progresiei unor boli la nivelul creierului. În acest conterxt, este bine de știut care sunt cele mai sănătoase alimente pentru creier. Potrivit doctorului Vlad Ciurea, acestea ”Sunt un fel de spiriduși care deschid căile optimismului”.

Alimente pentru creier și efectele lor

Când vine vorba de creierul uman, dieta nu este singurul factor de prevenire. Experții spun că trebuie luate în considerare și alte aspecte, cum ar fi genetica, stresul și stimularea mentală.

”Consumul acestor alimente pentru creier, împreună cu menținerea unui program de somn regulat, gestionarea stresului și includerea stimulării mentale, cum ar fi completarea de puzzle-uri sau învățarea unei limbi noi, pot face parte din menținerea unei sănătăți mintale excelente.”, arată studiile recente efectuate de specialiști.

Vezi și: Cele 6 tipuri de alimente care îți îmbunătățesc memoria. Sunt aur pentru creier, spun specialiștii

Care sunt cele mai sănătoase alimente pentru creier

Așa că, ne-am gândit să îți spunem care sunt cele mai sănătoase alimente pentru creier, dar și faptul că dacă consumi aceste ”alimente pentru creier” poți beneficia de potențiale puteri de stimulare a memoriei.

1. Nuci și semințe, ”un fel de spiriduși care deschid căile optimismului.”

Nucile, migdalele și alunele, precum și semințele de floarea-soarelui și de dovleac, sunt alimente pentru creier bogate în proteine și acizi grași omega. Proteinele sunt a doua materie cea mai mare din creier, după apă, așa că este important să vă hrăniți creierul cu alimente bogate în proteine.

”Nucile, mango și spanacul – acestea sunt antioxidanți, se duc în creier și mai fac ceva: dezvoltă niște substanțe, neurotransmițători, care sunt un fel de spiriduși care deschid căile optimismului.”, potrivit doctorului Vlad Ciurea.

Cele mai sănătoase alimente pentru creier, potrivit doctorului Vlad Ciurea: ”Sunt un fel de spiriduși care deschid căile optimismului”

”Aer curat, apă cât mai curată, mișcare, înviorare” – Dr. Vlad CIurea

Proteinele ajută neuronii din creier să comunice între ei prin intermediul neurotransmițătorilor care sunt făcuți din aminoacizi. Aminoacizii se găsesc, de asemenea, în proteine, ca să nu mai spunem că acestea sunt pline de acizi grași omega 3 și 6.

VEzi și: Top 5 alimente care îți îmbunătățesc creierul. Specialiștii au dat răspunsul clar

Acestea sunt grăsimi esențiale pe care corpul nostru nu le produce, dar pe care trebuie să le consumăm. Acizii grași omega ajută la construirea celulelor pentru a menține funcția normală a creierului, precum și la stocarea de noi amintiri prin crearea de sinapse sau conexiuni, în creier.

2. Somonul face parte din lista cu alimente pentru creier

Peștii grași, cum ar fi somonul, au un conținut ridicat de omega 3 și, în special, de DHA, un element constitutiv al creierului care îmbunătățește funcția cerebrală.

S-a demonstrat că un aport mai mare de omega 3 îmbunătățește memoria pacienților cu Alzheimer.

3. Fasolea, alimentul necesar pentru creier

Fasolea este bogată în fibre, vitamine B și acizi grași omega. Fibrele ajută să vă mențineți sătul mai mult timp și creează o eliberare treptată a zahărului, ajutând la concentrare și memorie, astfel încât să puteți menține un flux de lucru constant pe tot parcursul zilei.

Vitaminele B ajută la transformarea unui compus chimic, homocisteina, în alte substanțe chimice importante pentru creier, cum ar fi acetilcolina, care ajută la crearea de noi amintiri. Și, bineînțeles, acizii grași omega sunt esențiali pentru dezvoltarea și întreținerea creierului.

4. Afinele, protejează creierul

Afinele și alte fructe de pădure închise la culoare sunt bogate în antioxidanți, care protejează împotriva radicalilor liberi, ceea ce le face un aliment puternic pentru creier.

Vezi și: Alimentele care îți ajută creierul să gândească. Prof. dr. Vlad Ciurea: „Se știe acest lucru de 5.000 de ani”

De asemenea, acestea ajută la lupta împotriva schimbărilor degenerative din creier și îmbunătățesc funcționarea neuronală și comunicarea.

5. Verdețuri cu frunze în lista de alimente pentru creier

Verdețurile precum varza, spanacul și broccoli sunt bogate în vitamina E, precum și în acid folic. Vitamina E ajută la protejarea membranelor celulare împotriva radicalilor liberi.

Radicalii liberi sunt molecule instabile care atacă celulele din corpul nostru. Unele cauze ale radicalilor liberi includ stresul, poluarea, radiațiile și alimentele procesate. Folatul se găsește, de asemenea, în verdele închis și ajută la dezvoltarea normală a creierului.

6. Carne roșie slabă, panaceu pentru creier

Carnea roșie slabă, cum ar fi friptura de mușchi file, este bogată în fier. Fierul ajută la producerea de neurotransmițători.

Ajută celulele sanguine să transporte oxigenul în tot corpul, inclusiv în creier, ajutând la atenție și concentrare.

Acest lucru poate ajuta la învățarea de lucruri noi, iar stimularea mentală s-a dovedit a îndepărta boala Alzheimer.

7. Avocado, fructul benefic creierului

Acestea sunt bogate și cremoase, și sunt pline de acizi grași omega, precum și de vitamina E. Acizii grași omega sunt esențiali pentru creșterea celulelor și dezvoltarea creierului, iar vitamina E ajută la protejarea membranelor celulare de radicalii liberi.

Vitamina E poate, de asemenea, să încetinească progresia bolilor degenerative, cum ar fi Alzheimer, prin protecția, întreținerea și repararea celulelor din creier.

8. Roșiile se încadrează în lista de alimente pentru creier

Roșiile sunt bogate în licopen, care este un antioxidant. Licopenul reglează genele care influențează inflamația și reglează creșterea celulelor din creier.

9. Cereale integrale, ajută la funcționarea creieru

Cerealele integrale conțin carbohidrați complecși, omega 3 și vitaminele B, care toate susțin funcționarea normală a creierului.

Carbohidrații complecși asigură o rezervă constantă de energie care reglează starea de spirit și comportamentul, precum și ajută la învățare și memorie.

10. Varza roșie, alimentulpentru creier necesar

Varza roșie este bogată în antioxidanți. Acești antioxidanți ajută la protejarea împotriva radicalilor liberi care vă atacă ADN-ul, proteinele și carbohidrații din organism.

Unii spun că radicalii liberi sunt cei care duc la îmbătrânire și pot fi chiar un factor care contribuie la boala Alzheimer.

11. Orez brun, ocupă un loc în lista cu alimente pentru creier

Orezul brun este plin de vitaminele B, care ajută la transformarea homocisteinei, un aminoacid, în substanțe chimice importante pentru creier, folosite pentru învățare și crearea de noi amintiri.

12. Ceaiul verde, antioxidanți pentru creier

Ceaiul verde este plin de antioxidanți care ajută la protejarea împotriva radicalilor liberi.

Vezi și: Ceaiul care te ajută să te concentrezi. Trebuie să bei cel puțin o cană pe zi

Radicalii liberi sunt molecule instabile, reactive, care atacă celulele corpului.

13. Vinul roșu ajută la îmbunătățirea fluxului sanguin 

Nu numai că are un gust bun, dar unele studii sugerează că este bun și pentru tine. Vinul roșu conține un antioxidant numit resveratrol. Acest antioxidant ajută la îmbunătățirea fluxului sanguin către creier și ajută la atenție și concentrare

Nu uitați că moderația este cheia atunci când vine vorba de consumul de alcool. Studii recente sugerează că adulții care beau un pahar de vin pe zi pot reduce riscul de a suferi de boala Alzheimer.

14. Ciocolata neagră protejează împotriva radicalilor liberi.

Ciocolata neagră nu este doar delicioasă, ci este plină de antioxidanți care, după cum știm, protejează împotriva radicalilor liberi.

Vezi și: Condimentul care face minuni pentru creier. Îl ajută să se repare singur. Ai știut de el?

De asemenea, aceștia susțin funcțiile de învățare și cognitive ale creierului, ceea ce ar putea întârzia efectele bolii Alzheimer.

15. Quinoa asigură un aport constant de energie

Quinoa este bogată în carbohidrați complecși, fier și vitaminele B. Creierul utilizează 20% din carbohidrații consumați, ceea ce este mult pentru că reprezintă doar 2% din masa corporală.

Carbohidrații complecși sunt hrana creierului. Aceștia asigură un aport constant de energie necesară pentru funcționarea normală a creierului.

Fierul ajută sângele să oxigeneze organismul și este important pentru atenție și concentrare. Vitaminele B ajută la crearea de substanțe chimice cerebrale care sunt importante pentru crearea amintirilor.

Concluzie

Este important să știm ce mâncăm, și mai ales cum mâncăm, tocmai pentru a avea un creier sănătos și plin de energie.