Alimentele pe care le consumăm zilnic joacă un rol important pentru menținerea sănătății creierului. Pe lângă calitatea si cantitatea somnului, nutriția ajută enorm la o funcționalitate mai bună a memoriei.
Consumul de alimente sănătoase influențează semnificativ puterea de concentrare și memoria pe termen lung, spun oamenii de știință. Există vitamine benefice pentru memorie care se regăsesc în anumite alimente. Așadar, este musai să consumi aceste alimente în cantități generoase.
Cea mai importantă este vitamina B12, cunoscută și sub denumirea de cobalamină. Aceasta este esențială pentru sistemul nervos și creier. Totodată, are un rol mare în formarea mielinei, o substanță care protejează fibrele nervoase și facilitează transmiterea eficientă a semnalelor între celulele nervoase.
Specialiștii susțin că alimentele care conțin vitamina B12 pot contribui la îmbunătățirea memoriei și concentrării.
Conform experților, fructele de mare, precum crabii, midiile, homarii și scoicile, sunt surse excelente de vitamina B12.
Și carnea de roșie are un conținut mare de vitamina B12. Aici intră carnea de miel și cea de vită, însă optează pentru bucăți nu foarte grase.
Doctorii în nutriție mai recomandă și organele de animale, precum ficatul de vită și de pasăre, dar și rinichii și inima. Totuși, este important să fie consumate cu moderație.
Ouălele sunt o altă sursă bogată de vitamina B12. Acestea se pot mânca fierte, omletă sau le puteți introduce în salate, pentru a-ți asigura aportul necesar de nutrienți.
Laptele, iaurtul, brânza și alte produse lactate conțin o sursă mare de vitamina care ajută la memorie.
Totuși, unele alimente fortificate, precum cerealesau sucuri de fructe, au un mare aport de vitamina B12. Înainte de a le cumpăra, verifică eticheta celor care conțin această vitamină.
Alimente fortificate: Unele cereale și sucuri de fructe sunt fortificate cu vitamina B12. Verifică eticheta produselor pentru a te asigura că acestea conțin vitamina B12.