Creierul este cel mai important organ, care ne controlează întreaga activitate. Trebuie să avem mare grijă de el și să ne asigurăm că nu îi facem rău. Necesită o nutriție adecvată pentru a funcționa în mod optim, iar unele alimente chiar fac minuni pentru acesta. La fel de bun este și un condiment celebru, despre care nu mulți știu ce efecte miraculoase are.
Ceea ce mâncăm poate influența funcțiile cognitive, memoria, concentrarea și chiar starea de spirit. Puțini știu că un condiment cunoscut este foarte util pentru creierul nostru și îl ajută chiar să se repare atunci când suferă anumite traumatisme.
Un studiu publicat în revista „Steam Cell Research and Therapy” a constatat că turmericul, atunci când este consumat regulat, poate stimula sănătatea cerebrală și poate sprijini capacitatea creierului de a se repara singur.
Conform cercetătorilor de la Institutul de Neuroștiințe și Medicină din Julich, turmericul ar putea deschide noi perspective în dezvoltarea de medicamente viitoare pentru combaterea accidentelor vasculare cerebrale și a unor afecțiuni neurodegenerative, cum ar fi Alzheimerul.
Studiul a fost realizat pe animale, iar rezultatele au surprins pe toată lumea. După verificarea creierului șoarecilor, specialiștii au observat că anumite celule nervoase au devenit mult mai active după ce compusul cu turmeric le-a fost injectat.
Peștele gras, cum ar fi somonul, sardinele, macroul și heringul, este bogat în acizi grași omega-3, în special DHA (acid docosahexaenoic). Omega-3 joacă un rol esențial în dezvoltarea și funcționarea creierului.
Studiile au arătat că un consum regulat de pește gras poate îmbunătăți memoria, concentrarea și abilitățile cognitive în general. De asemenea, omega-3 are proprietăți antiinflamatorii, ceea ce poate proteja creierul de afecțiuni neurodegenerative, precum boala Alzheimer sau Parkinson.
Nucile și semințele sunt surse bogate de vitamine, minerale și antioxidanți, inclusiv vitamina E, zinc și seleniu. Aceste substanțe nutritive contribuie la protejarea celulelor creierului de stresul oxidativ și pot îmbunătăți funcția cognitivă.
Afinele, zmeura, căpșunile și alte fructe de pădure sunt bogate în antioxidanți numiți flavonoide. Acești compuși au fost asociați cu îmbunătățirea funcțiilor cognitive, inclusiv a memoriei și a capacitații de învățare.
Avocado, bananele și kiwi sunt de fructe cu coajă lemnoasă, care conțin o cantitate semnificativă de potasiu și vitamine B. Potasiul este esențial pentru funcționarea optimă a neuronilor și menținerea unui echilibru electrolitic adecvat în creier.
Ciocolata neagră este pe lista alimentelor care fac minuni pentru creier! Ciocolata neagră conține flavonoide și antioxidanți care pot îmbunătăți fluxul de sânge către creier și pot spori funcția cognitivă.