Alimentele pe care le consumi zilnic au un impact imens asupra dinților tăi. Unele dintre ele previn cariile și placa dentară, în vreme ce altele sunt un adevărat rival pentru dantura ta.
Orice aliment are un anumit efect asupra organismului, dar și asupra dinților. Potrivit medicului specialist ortodonție doctorul Mihaela Dan, câteva dintre ele, deși banale, pot afecta grav datura. Este vorba despre alimentele acide și cele care prin descompunerea lor produc acizi: băuturi carbogazoase, dulciuri, alimente lipicioase (caramele, biscuiți, jeleuri), murăturile, oțetul, citricele, ketchup-ul și, în general, toate alimentele cu gust acru. Motivul? Acizii scot calciul din smaț, erodându-l și favorizând apariția cariilor. Pe de altă parte, alte alimente, cum ar fi fructele de pădure, ceaiul, vinul, cafeaua, pătează dinții.
Consumată cu moderație, cafeaua are efecte benefice asupra organismului. În schimb, dacă adăugăm zahăr, devine dăunătoare pentru dinți.
„Ca o regula cat mai simpla, trebuie sa tinem minte ca tot ce poate pata o fata de masa alba poate pata in timp si smaltul dentar. In aceasta categorie intra si cafeaua. Asadar, pentru a proteja dintii, aceasta bautura nu trebuie consumata cu zahar, in cantitati mari sau in sorbituri mici, care fac ca lichidul sa ramana mult timp in gura”, a explicat medicul pentru ziare.com.
Vinul, în special cel roșu, conține substanțe benefice pentru organism, dar conține și substanțe cromogene care pătează dantura. Saliva ajută la spălarea dinților de aceste substanțe, însă taninele din compoziția licorii au efect inhibator asupra producerii salivei, uscând gura și mărind riscul de pătare a dinților, spune specialistul.
„Din pacate, nu exista alimente care sa produca albirea dintilor, ci doar unele care stimuleaza producerea de saliva (telina, merele, perele, morcovii etc.). Aceasta curata dintii de eventualele resturi de alimente sau bauturi care ar putea ar putea pata dintii”, a spus medicul.
Ceaiul verde și negru sunt benefice pentru dantură, fiindcă inhibă aderarea bacteriilor prin polifenolii pe care îi conțin, dar și aici este nevoie de grijă, dat fiind că pot păta dinții. De asemenea, benefice sunt și alimentele verzi, cum ar fi broccoli și spanacul, deoarece conțin fier și formează o barieră protectoare pe dinți împotriva bacteriilor. Și busuiocul și ceapa acționează precum un antibiotic natural care distruge bacteriile, iar fructele și legumele tari curăță dinții de resturile alimentare.