23 aug. 2020 | 11:44

Cum ne face rău roșia. De ce este dăunător, de fapt, cel mai popular aliment din România

Știri generale
Cum ne face rău roșia. De ce este dăunător, de fapt, cel mai popular aliment din România
Cum ne face rău roșia. De ce este dăunător, de fapt, cel mai popular aliment din România

Plantele venite din sudul Americii de Nord și nordul Americii de Sud au un areal natural de extindere, astfel că au ajuns din centrul Mexicului până în Peru și în România, unde sunt cultivate, apreciate, devenind și cel mai popular aliment din România. Deși consumate fără rețineri, nu mulți știu că ele pot face și rău.

Roșia, cel mai popular aliment în România, ne poate îmbolnăvi. Efectele adverse

O porție de roșie coaptă și proaspătă de aproape 150 de grame constituie o sursă perfectă de vitamica A, C, K, acid folic și potasiu. Ele mai furnizează și tiamina, niacina, vitamina B6, fosfor și cupru, toate necesare organismului uman.

Deși s-ar părea că sunt potrivite pentru consum din descrierea de mai sunt, acestea, potrivit specialiștilor, nu trebuie mâncate când se administrează medicamente sulfanilamidice. Totodată, și în cazul de astm bronșic, menstre dureroase, boli ginecologice sau litiază renală consumul trebuie redus. De asemenea, studiile au arătat că roșiile pătează dantura de cinci ori mai mult decât o fac tutunul și cafeaua.

„Roşiile conţin acid oxalic (5.3 mg/100 g), substanţe care formeaza săruri insolubile de calciu (oxalat de calciu) care se pot transforma în pietre la rinichi. De asemenea, din cauza acidităţii este recomandat un consum moderat de roşii, iar în cazul bolilor gastroduodenale, acestea ar trebui evitate.

Atunci când le cumpărăm, roşiile trebuie alese cele mai proaspete, cu pieliţa netedă, de consistenţă medie, nici foarte coapte, dar nici verzi. Tomatele pot fi depozitate întregi în frigider, 6-8 zile şi nu mai mult de 2 zile, în cazul în care sunt păstrate sub formă de suc proaspăt”, spune medicul de familie Denisa Zaharia.

Pot cauza alergii, infecții și probleme grave la rinichi

În plus, roșiile reprezintă alimente extrem de acide care pot provoca arsuri la stomac, având în componență acid malic și citric și putând determina stomacul să producă acid gastric în exces.

De obicei, oamenii fac alergii imediat după consumarea fructelor, din cauza histaminei care se regăsește în roșii. Pe lângă aceasta, alimentul are un conținut bogat de potasiu, astfel că este recomandat persoanelor care au boli avansate de rinichi să reducă consumul acestora.

Parteneri
Ce au putut să scrie kosovarii după ce UEFA a dat decizia în cazul meciului România - Kosovo
Redactia.ro
Preparatul biblic care e la mare căutare în zilele noastre. Această mâncare simplă, dar plină de savoare, a devenit o vedetă culinară
Click.ro
Ce spun ucrainenii despre încheierea războiului. Sondajul care contrazice ce se știa până acum
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Rămâi fără bani cât ai clipi. Toți cei care au telefoane mobile sunt potențiale victime
EVZ.ro
Cum se prepari kebab de pui cu sos după rețeta lui Chef Janni Alexandridis. Prânzul va fi delicios pentru toată familia
Spynews
Decizie pentru Simona Halep. Anunț oficial venit azi: Nu a mai avut șanse
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
Ce va face Trump ca să OPREASCĂ RĂZBOIUL. Planul SECRET care implică și România
Mediaflux
Încă un membru al trupei legendare Bee Gees a murit în mai puțin de o săptămână. Fanii din toată lumea sunt în doliu
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum va fi vremea în perioada 21 noiembrie - 16 decembrie 2024. Se anunță temperaturi scăzute
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro