23 aug. 2020 | 11:44

Cum ne face rău roșia. De ce este dăunător, de fapt, cel mai popular aliment din România

Știri generale
Cum ne face rău roșia. De ce este dăunător, de fapt, cel mai popular aliment din România
Cum ne face rău roșia. De ce este dăunător, de fapt, cel mai popular aliment din România

Plantele venite din sudul Americii de Nord și nordul Americii de Sud au un areal natural de extindere, astfel că au ajuns din centrul Mexicului până în Peru și în România, unde sunt cultivate, apreciate, devenind și cel mai popular aliment din România. Deși consumate fără rețineri, nu mulți știu că ele pot face și rău.

Roșia, cel mai popular aliment în România, ne poate îmbolnăvi. Efectele adverse

O porție de roșie coaptă și proaspătă de aproape 150 de grame constituie o sursă perfectă de vitamica A, C, K, acid folic și potasiu. Ele mai furnizează și tiamina, niacina, vitamina B6, fosfor și cupru, toate necesare organismului uman.

Deși s-ar părea că sunt potrivite pentru consum din descrierea de mai sunt, acestea, potrivit specialiștilor, nu trebuie mâncate când se administrează medicamente sulfanilamidice. Totodată, și în cazul de astm bronșic, menstre dureroase, boli ginecologice sau litiază renală consumul trebuie redus. De asemenea, studiile au arătat că roșiile pătează dantura de cinci ori mai mult decât o fac tutunul și cafeaua.

„Roşiile conţin acid oxalic (5.3 mg/100 g), substanţe care formeaza săruri insolubile de calciu (oxalat de calciu) care se pot transforma în pietre la rinichi. De asemenea, din cauza acidităţii este recomandat un consum moderat de roşii, iar în cazul bolilor gastroduodenale, acestea ar trebui evitate.

Atunci când le cumpărăm, roşiile trebuie alese cele mai proaspete, cu pieliţa netedă, de consistenţă medie, nici foarte coapte, dar nici verzi. Tomatele pot fi depozitate întregi în frigider, 6-8 zile şi nu mai mult de 2 zile, în cazul în care sunt păstrate sub formă de suc proaspăt”, spune medicul de familie Denisa Zaharia.

Pot cauza alergii, infecții și probleme grave la rinichi

În plus, roșiile reprezintă alimente extrem de acide care pot provoca arsuri la stomac, având în componență acid malic și citric și putând determina stomacul să producă acid gastric în exces.

De obicei, oamenii fac alergii imediat după consumarea fructelor, din cauza histaminei care se regăsește în roșii. Pe lângă aceasta, alimentul are un conținut bogat de potasiu, astfel că este recomandat persoanelor care au boli avansate de rinichi să reducă consumul acestora.