Cel mai sumbru scenariu în cazul în care nu se opreşte greva profesorilor. Anunţul făcut de Ligia Deca

de: Ștefan R. Apostol
29 05. 2023

Sindicatele din Învățământul Românesc nu renunță la cererile înaintate în urmă cu două săptămâni, asta însemnând, de fapt, continuarea grevei generale. Pentru mâine se anunță noi manifestații în Capitală, cu cursul reprezentanților sindicali din țară. Deși nu se întrevăd soluții viabile și o rezolvare a conflictului de muncă în negocierile cu guvernanții, ministrul Ligia Deca explică care este cel mai sumbru scenariu în cazul în care nu se opreşte greva profesorilor.

Profesorii în a doua săptămână de grevă generală

Pe 22 mai, în urma unui vot în cadrul grupurilor sindicale din învățământ, se lua decizia de a intra în grevă generală la nivel național. În același timp, liderii sindicatelor intrau la negocieri cu Guvernul condus de Nicolae Ciucă, și-așa presat de rocada guvernamentală, conform acordului cadru semnat de partidele din coaliția de guvernare. După mai multe întrevederi între sindicate și Guvern, soluțiile oferite de cei din urmă nu s-au ridicat la nivelul cererilor sindicale, astfel că s-a ajuns la un impas, ceea ce a determinat continuarea grevei generale.

Vezi și: Greva generală în Educație a început de astăzi. Mesajul sindicaliștilor pentru părinți

Ultima rundă de negocieri nu a adus nimic în plus, în raport cu oferta inițială făcută de guvern, conform căreia profesorii vor primii 1000 de lei, respectiv 1500 de lei, sub forma unor vouchere pentru achiziția de material didactic, iar angajaților din învățământ, cei nedidactici să primească câte 500 de lei. Liderii sindicatelor au declarat și după prima ofertă, dar și după cea de a doua, aceeași de altfel, că nu se pune problema unor astfel de ajutoare ridicole și jignitoare, în consecință vor continua să rămână în grevă.

În București, peste 15.000 de profesori în stradă

În mai toate marile orașe, profesorii au ieșit în stradă, cerându-și drepturile ciuntite încă din 2008, de pe vremea guvernării Boc, drepturi care nu au fost returnate nici până astăzi, deși prin hotărâri ale instanțelor, statul era obligat să returneze cei 50% tăiați la acel moment. În urmă cu 4 zile, deși primarul general Nicșor Dan spunea că nu are cum să autorizeze din scurt cererea, aproximativ 15.000 de profesori ieșeau pe străzile Bucureștiului, într-unul din cele mai mari mitinguri ale profesorilor din ultimii ani.

Vezi și: Profesorii intră în grevă generală. Ce examene sunt puse în pericol şi care sunt cerinţele profesorilor

Majoritatea cererilor erau legate de majorările salariale, de fapt drepturile cerute de liderii de sindicat prin nota trimisă către Ministerul Educației, Ministerul Finanțelor, și către guvern. În cursul zilei de astăzi, sindicatele au anunțat că mâine, 30 mai, vor continua mitingurile, declarând că:

„Am repetat și azi revendicările: majorare salarială până la finalul anului și garanția prinr-un act normativ că profesorul debutant va avea salariul cel puțin egal cu salariul mediu brut. Am proprus coeficientul de ierarhizare 1 să fie multiplicat cu 3.000 de lei, nu cu 2.500 de lei, ca acum. A rămas ca ministrul Muncii să prezinte în coaliție propunerea noastră și să o analizeze pentru a veni rapid cu un răspuns. Am convenit să ne întâlnim în perioada următoare pentru grilă.Protestul de marți se ține acum.

Majorarea salarială cerută pentru anul acesta este de 25%. Să nu mai spună guvernanții că așteaptă avizul Băncii Mondiale, ele sunt deja cunoscute acolo. De astăzi a început să se miște și mediul universitar, am avut profesori care au ieșit la grevă. Cu cât amână Guvernul rezolvarea, cu atât se acutizează criza.

Nu înțelegem de ce a fost o pauză de 3 zile de negocieri, ei știau încă de vineri propunerile noastre. Atragem respectuos atenția că majoritatea profesorilor sunt în grevă. Ministrul Muncii ne-a spus că sunt dispuși să discute cu noi despre noua grilă din legea salarizării bugetare. Toată grila pe care am propus-o pleacă de la salariul debutantului egal cu salariul mediu brut pe economie.”, spun liderii sindicali, conform Euronews.ro.

Vezi și: Zeci de profesori de la liceul la care predă Carmen Iohannis, în grevă. Decizia luată de Prima Doamnă a României

Ligia Deca vorbește de cel mai sumbru scenariu în cazul în care nu se opreşte greva profesorilor

Cea mai mare problemă în aceste zile, de altfel pusă și de părinții elevilor din anii terminali, este ce se va întâmpla cu anul școlar și cu înscrierile pentru sesiunile de Bacalaureat din acest an. Ministrul Educației, Ligia Deca, a ieșit azi într-o conferință de presă, vorbind și despre cel mai sumbru scenariu în cazul în care nu se opreşte greva profesorilor, declarând că:

„Există soluții în cazul în care această perioadă se prelungește. Vom prelungi și noi anul școlar. Nu există varianta în care să nu finalizăm anul școlar, să nu se încheie mediile, să nu se desfășoare examenele naționale.

Toate se vor desfășura, chiar dacă asta înseamnă prelungirea anului școlar”, a mai spus Ministrul Educației, Ligia Deca, potrivit observatornews.ro.

„Înscrierile la examenul de Bacalaureat încep de astăzi”

În aceeași intervenție, Ligia Deca dă asigurări că „Nu vom lăsa niciun elev fără situație neîncheiată și fără posibilitatea de a da examenele care îi sunt necesare pentru a merge mai departe”, explicând faptul că există deja unități de învățământ unde au început procesele de înscriere pentru BAC, care în mod normal au loc între 29 mai – 7 iunie:

„Înscrierile la examenul de Bacalaureat încep de astăzi, însă vorbim despre o perioadă de înscriere: 29 mai – 7 iunie. Există timpul necesar pentru a se realiza aceste înscrieri, dar dacă va fi nevoie, o vom prelungi, însă deocamdată avem unități de învățământ unde se poate realiza această înscriere, acolo unde se poate asigura resursa umană în acest sens.

Pentru celelalte unități de învățământ, sperăm că protestul se va finaliza cât mai repede și vom rămâne în perioada anunțată care se încheie pe 7 iunie. Mediile trebuie încheiate, conform calendarului școlar, până la finalul acestei săptămâni. Dacă situația o va impune, putem modifica structura anului școlar pentru cei care sunt în clasa a XII-a sau clasa a XIII-a, în așa fel încât să dăm timpul necesar pentru închidere mediilor cât și pentru înscrierea la examenul de Bacalaureat.

Ministerul Educației va lua toate măsurile astfel încât situația școlară a tuturor elevilor să fie încheiată și să se asigure participarea la examenele naționale. Nu vom lăsa niciun elev fără situație neîncheiată și fără posibilitatea de a da examenele care îi sunt necesare pentru a merge mai departe”, a mai spus ministrul, conform sursei menționate.

Vezi și: Grevă generală în școlile din România, începând de luni. Negocierile dintre sindicatele din învăţământ şi Guvern au eşuat

În contextul în care sindicatele nu dau semne de a înceta greva generală, și cum se apropie încheierea anului școlar, se pare că cel mai sumbru scenariu în cazul în care nu se opreşte greva profesorilor este iminenta prelungire a anului școlar. Rămâne de urmărit situația și să vedem care va fi, în cele din urmă, decizia actualului ministru, Ligia Deca.