În cursul acestei zile, sindicatele din Educație au avut o primă întâlnire la Guvern cu premierul, ministrul Ligia Deca, în ideea de a negocia amânarea grevei generale și prezentarea coerentă a cererilor liderilor de sindicat. La ora la care scriem aest material este clar că va fi grevă generală în școlile din România, începând de luni, ca urmare a faptului că negocierile dintre sindicatele din învăţământ şi Guvern au eşuat.
După anunțul de acum câteva zile al liderilor de sindicat, astăzi la Palatul Victoria a avut loc prima întâlnire dintre factorii guvernamentali și liderii de sindicat din învățământ, pe fondul iminentei greve generale anunțate. Deși părinții și-ar fi dorit ca lucrurile să nu se modifice, liderii FSLI au anunțat că va fi grevă generală în școlile din România, începând de luni, exact așa cum fusese deja stabilit. La finalul întâlnirii de astăzi, Simion Hăncescu, liderul FSLI, declara jurnaliștilor „Cu certitudine, vă spunem că pe această ofertă mâine va fi grevă generală”.
„Oferta Guvernului este cea pe care am mai avut-o în urmă cu câteva zile. (…) Altceva în plus nimic. Şi că de fapt Anexa 8 se va pune în practică, mai concret că personalul nedidactic va primi salariile prevăzute de Legea 153, să ajungă la nivelul maxim, asta înseamnă o creştere de 7-8% a salariilor.
Urmează să dea Executivul un act normativ, nu se ştie exact, probabil de la 1 iunie, dar decizia aparţine Executivului. Termenul nu a fost stabilit.
(…) Totul depinde de Guvernul României, mingea la Guvernul României este”, a declarat liderul FLSI, Simion Hăncescu.
Sindicatele s-au întâlnit cu Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu astăzi la Palatul Victoria, amândoi liderii departid înercând să găsească o soluție de compromis pentru a determina sindicatele să nu demareze greva generală, dar așa cum declara Simion Hăncescu, oferta este de neacceptat.
Un rezultat previzibil al acestei zile, dacă luăm în calcul faptul că cele două partide din coaliția de guvernare au fost luate prin surprindere de decizia sindicatelor din învățământ de a intra în grevă generală.
Conform informațiilor pe surse, cei doi ar fi venit cu o propunere de compromis, mai exact stimulente financiare pentru profesorii debutanți și pentru titularii de posturi în învățământ din zonele defavorizate. Dar, așa cum anunțau cei din FSLI, cererile acestora înglobează taote cadrele didactice, nu numai un segment, mai ales în cazul salarizării.
O altă ofertă a celor doi lideri a fost continuarea procesului de majorare a salariilor până la maximul grilei pentru angajații din educației, personalul nedidact, plus la celelalate categorii de salariați din Anexa 8 din Legea Salarizării 153.
„Pentru a stopa o astfel de acţiune ei vor trebui să primească din partea Executivului o soluţie, o soluţie care să fie credibilă, o soluţie care să le ofere perspective foarte clare.
Cu certitudine că pe această ofertă, mâine va fi grevă generală. Durata ei va depinde strict de răspunsul pe care îl va da Guvernul, nu de tipul acestor declaraţii, şi, bineînţeles de dorinţa colegilor noştri.”, spune Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Spiru Haret.
La finalul zilei, mai spun reprezentanții sindicali, toți cei peste 150.000 de profesori și-au asumat neplata salariilor având în vedere greva generală ce se va declanșa pe 22 mai, iar sindicaliștii mai spun că „Greva durează până când cei care au semnat pentru declanşarea ei, tot în scris, vor renunţa la această formă de protest”.