Astăzi începe greva generală învățământ, prima de asemenea anvergură în ultimii 18 ani. Profesorii sunt nemulțumiți de salariile și sporurile pe care Guvernul le oferă și de această dată sunt hotărâți să obțină mai mult decât promisiuni. Astfel, sindicatele din Educație au semnat declanșarea grevei, începând de astăzi, ea urmând să fie finalizată atunci când autoritățile competente vor oferi o perspectivă clară în ceea ce privește schimbările dorite.
Situația a devenit tensionată, iar părinții nu știu ce să mai facă în condițiile date. Sunt elevi care nu pot rămâne singuri acasă, dar și trimiterea la școală presupune risuri mari, ei neavând o siguranță clară privind supravegherea de către cadrele didactice.
Pentru a elimina orice risc care ar putea surveni, sindicaliștii i-au sfătuit pe părinți să-și țină copiii acasă. Cu toate acestea, există școli cu profesori care nu au dorit să facă grevă, iar în aceste unități de învățământ, elevii vor fi păziți de cadrele didactice.
„Sunt şcoli care vor fi 100% în grevă şi nu are cine să-i supravegheze. Recomandarea pentru părinţi este să-i ţină pe copii acasă, dar şcolile nu se închid. Să fie foarte clar: nu se pune lacătul pe şcoli. Acolo unde sunt profesori negrevişti vor avea grijă de copii dacă aceştia vin la şcoală” a declarat, duminică, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, la finalul negocierilor de la Palatul Victoria, conform Agerpres.
În urma discuțiilor purtate duminică între reprezentanții Guvernului și liderii sindicatelor, Guvernul a oferit stimulente financiare profesorilor debutanți, cât și cadrelor didactice care își desfășoară activitatea în unități de învățământ aflate în zone defavorizate.
De asemenea, Executivul a promis majorarea salariilor până la maximul grilei pentru personalulu nedidactic inclus Anexa 8, in completarea aplicării Legii salarizării nr. 153, potrivit unui comunicat transmis de Guvern.
„Guvernul îşi asumă ca Educaţia să continue a fi prioritatea numărul unu în îndeplinirea obiectivelor prin programul de guvernare şi în eliminarea inechităţilor din legea salarizării.
În acest sens, va fi asumat un calendar astfel încât, până la data de 15 iulie, la nivelul Ministerului Muncii să fie finalizat proiectul noii legi a salarizării, pentru a putea demara dialogul cu partenerii sociali, astfel încât, la 1 septembrie să poată fi înaintat Parlamentului României pentru aprobare”, se arată în comunicat.
Ca răspuns la promisiunile făcute de către Guvern, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Ovidiu Nistor, a avertizat că pentru terminarea grevei, sindicaliștii trebuie să primească o soluție credibilă cu privire la îmbunătățirea situației.
„Eu mi-aş fi dorit şi este dorinţa tuturor celor care lucrează în sistem să nu fi avut loc această grevă generală. Nu ne-am dorit-o, am fost obligaţi să ajungem aici. Este un cumul de nemulţumiri, iar durata ei va depinde strict de răspunsul pe care îl va da Guvernul şi bineînţeles de dorinţa colegilor noştri”, a precizat, duminică, Marius Nistor.