Din punct de vedere energetic, se pare că în cursul zilei de ieri a existat cel mai mic consum de energie electrică din istoria României, iar experții au venit și cu explicațiile de rigoare.
Recordul despre care vorbim astăzi s-a mai întâmplat, cel puțin odată, în toți acești 35 de ani, de când piața energiei electrice a intrat într-o nouă eră. Una din explicațiile date de specialiști pentru cel mai mic consum de energie electrică din istoria României, este că a crescut numărul celor care-și produc singuri energia electrică, prosumatorii.
Conform datelor de ieri, 15 aprilie, el mai mic consum de energie electrică din istoria României a fost de 3.900 MW, în comparație cu cea mai mică valoare înregistrată în urmă cu 17 ani. Consumul de energie electrică redus duce, de obicei, la o reducere a presiunilor asupra mediului asociate cu producția și consumul de energie.
Consumul total de energie electrică a scăzut cu 7,5% în primele 5 luni din 2023, comparativ cu 2022. Consumul de energie electrică în economie a scăzut cu 5%, iluminatul public cu 20,4%, iar consumul rezidențial cu 13,6%, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.
Dacă ar fi să ne uităm la ceea ce s-a întâmplat, și pentru o zi, dacă vrem să gândim așa, acest record a contribuit la atingerea obiectivelor în materie de energie regenerabilă și de gaze cu efect de seră, reduce emisiile de poluanți atmosferici, etc.
Un alt factor al acestui extrem de redus consum este scăderea drastică a consumatorilor industriali și casnici pe acel interval orar (intervalul 12:00 – 15:00), iar asta vine ca urmare a crizei economice generate de situația de conflict din Ucraina.
Prosumatorii au fost segmentul cu cea mai rapidă creștere a capacității de adăugare de energie electrică în România în acest an. Capacitatea instalată cumulată a acestora, pentru 77.638 de prosumatori, a ajuns la 973 MW la 1 iulie 2023.
La începutul anului trecut, existau doar 417 MW, asta înseamnă o dublare în doar o jumătate de an. Doar 16 MW de capacitate de stocare instalată în sistemul energetic, deci există un potențial uriaș de creștere în acest domeniu.
La acest moment, conform datelor, Alro Slatina este cel mai mare consumator industrial individual, cu cel puțin 10% din totalul producției de energie din România, iar în intervalul meționat a avut cel mai mic consum înregistrat, fără a avea redeschise cuptoarele de mare putere, iar celălalt consumator industrial, Liberty Galați, a avut consum doar pe unul din furnale.
Trendul pieței din ultimii ani, cu mult înainte de declanșarea războiului, a fost de a deveni prosumator, astfel că multe fabrici au luat decizia de a-și instala sisteme fotovoltaice pentru a-și produce singuri necesarul de energie, astfel că și din acest punct de vedere putem vorbi de un alt motiv pentru care a scăzut consumul de energie.
Pe de altă parte, producția internă de energie primară a crescut cu 3,7% în primele luni ale anului în curs față de aceeași perioadă din 2023, în timp ce importurile au scăzut cu 6,2%, arată datele publicate de INS.