Indiferent de ce colț de lume am discuta, toți locuitorii acestei planete au un aliment de bază. Acesta este un aliment care constituie partea dominantă a regimului alimentar al unei populații. Alimentele de bază sunt consumate în mod regulat, chiar zilnic, și asigură o proporție majoră din necesarul de energie și nutriție al unei persoane. În cazul de față discutăm despre cel mai consumat aliment din lume pe care miliarde de oameni îl mănâncă, în concluzie îl putem denumi aliment de bază.
Pe baza cercetătorilor realizate de specialiștii din domeniu alimentar, alimentul sau alimentele de bază diferă de la o populație la alta. Acest lucru se datorează mai ales cantiății și a surselor de hrană disponibile.
Cele mai multe alimente de bază sunt alimente ieftine, pe bază de plante. Acestea sunt, de obicei, pline de calorii pentru energie. Cerealele și tuberculii sunt cele mai comune alimente de bază, este una din concluziile studiilor din ultimii ani.
Datele recente arată că în lume există peste 50.000 de plante comestibile, dar doar 15 dintre ele asigură 90 la sută din aportul energetic alimentar mondial. Orezul, porumbul și grâul reprezintă două treimi din această cantitate. Alte alimente de bază sunt meiul și sorgul, cartofii, maniocul, ignamele și taro, și produsele de origine animală, cum ar fi carnea, peștele și lactatele.
Alimentele de bază depind în mod tradițional de plantele native dintr-o regiune. Cu toate acestea, odată cu îmbunătățirea agriculturii, a depozitării alimentelor și a transportului, unele alimente de bază se schimbă.
De exemplu, în insulele din Pacificul de Sud, rădăcinile și tuberculii, cum ar fi taro, sunt alimente de bază tradiționale. Cu toate acestea, din 1970, consumul acestora a scăzut.
Alimentele care erau specifice unei regiuni devin populare în regiuni în care acestea nu cresc în mod tradițional. Quinoa, de exemplu, este o plantă asemănătoare cerealelor care este cultivată în zona înaltă a Munților Anzi din America de Sud.
Astăzi, quinoa este populară mult în afara Americii Latine. Dar, toate datele statistice au dat un alt aliment pe bază de plante ca fiind cel mai consumat aliment din lume, asta poate și datorită faptului că este consumat de milioane de oameni.
Vezi și: Alimentele care înving oboseala și astenia de toamnă. Toți românii trebuie să le consume acum
Deși nu ai crede aceste date, cel mai consumat aliment din lume este orezul, un aliment de bază pentru mai mult de 3,5 miliarde de oameni din întreaga lume, în special în Asia, America Latină și în unele părți ale Africii.
Orezul este cultivat în Asia de mii de ani, iar oamenii de știință cred că oamenii au domesticit pentru prima dată orezul în India sau în Asia de Sud-Est, ulterior ajungând în Japonia, în urmă cu aproximativ 3.000 de ani. Cel mai probabil, portughezii l-au introdus în America de Sud în secolul al XVI-lea.
În prezent, cei mai mari producători de orez din lume sunt China, India și Indonezia, iar în afara Asiei, Brazilia este cel mai mare producător de orez, acesta crescând în climatele calde și umede.
Se dezvoltă bine în soluri îmbibate cu apă, cum ar fi în câmpiile inundabile ale râurilor asiatice precum Gange și Mekong. „Orezul de apă adâncă” este un soi de orez adaptat la inundațiile adânci și este cultivat în estul Pakistanului, Vietnam și Birmania.
Cel mai consumat aliment din lume, orezul, în lista recentă este urmat de porumb, originar din America Centrală, unde a fost domesticit de azteci și mayași. Porumbul rămâne și astăzi cea mai răspândită cultură din America, fiind cel mai mare cultivator de porumb din lume, cu peste 40 % din porumbul mondial. China, Brazilia, Mexic și Argentina produc, de asemenea, cantități mari de porumb.