Ce văd pisicile când se privesc în oglindă. Misterul a fost deslușit

Ce văd pisicile când se privesc în oglindă. Misterul a fost deslușit
Ce ne poate spune știința despre „pisicile din oglindă”

Fiecare dintre noi, la un moment dat, a avut un animal de companie. Pisicile și câinii sunt cei mai populare animale de companie. Deci, este imposibil, ca măcar odată să vă fi surprins animalul de companie uitându-se în oglindă. Este posibil să fi observat o dată sau de două ori că prietenul tău felin se uită fix în oglindă sau la o altă suprafață strălucitoare, de exemplu. Dar înțeleg pisicile oglinzile? Știe ea că se privește pe ea însăși? Sunt întrebări la care, se pre, că s-a găsit și un răspuns.

Pisicile înțeleg oglinzile?

Timp de aproape o jumătate de secol, oamenii de știință au studiat conceptul de autocunoaștere la animale. AU studiat, inclusiv conștiința de sine a pisicilor. Pentru multe creaturi, dovezile privind această abilitate cognitivă rămân neconcludente.

Acest lucru nu înseamnă că prietenii noștri blănoși nu au inteligența necesară pentru a se recunoaște pe ei înșiși. Mai degrabă, acest lucru se reduce la capacitățile cognitive ale speciei lor.

„Este nevoie de o bună parte de integrare sofisticată a informațiilor despre tine însuți. Despre mișcările tale și despre ceea ce vezi în fața ta în acel geam pentru a-ți recunoaște imaginea din oglindă”, spun psihologii.

Acest lucru este valabil și pentru bebelușii nou-născuți. Bebelușii nu au nicio idee despre cum arată până când nu depășesc vârsta de un an, mai spun specialiștii.

După cum explică Popular Science, pisicile nu se recunosc de fapt în oglindă, în ciuda a ceea ce vezi în acele videoclipuri drăguțe cu pisici sau în propria casă. Atunci când observă o pisică în oglindă, unele pisici se vor ascunde în spatele oglinzii pentru a o căuta pe cealaltă pisică, unele vor ignora reflecția.

Altele se vor comporta cu precauție sau agresivitate față de ceea ce pare a fi o altă pisică capabilă să contracareze perfect propriile gesturi, spun cercetătorii. Această „postură de atac” poate părea că pisicile își fac cu mâna, spune Popular Science, dar de fapt ea este în modul de apărare. Coada umflată a pisicuței tale și modul în care își înclină urechile sunt un răspuns la amenințarea propriei sale reflexii.

Ce ne poate spune știința despre „pisicile din oglindă”

Există dovezi științifice care să susțină afirmația că multe animale se recunosc, și nu se recunosc, într-o reflexie. Scientific American scrie că, atunci când un animal se zărește într-o oglindă, „s-ar putea să nu înțeleagă Ăsta sunt eu!” în același mod în care ar înțelege un om.

Dar poate ști că trupul său este al său și nu aparține altcuiva. Exemple ale acestei înțelegeri includ cazurile în care animalele recunosc abilitățile și limitările propriului corp. Asta se întâmplă în timp ce desfășoară activități fizice.

Veți vedea aceste concepte în mișcare atunci când, să zicem, pisica dvs. sare în partea de sus a dulapurilor din bucătărie. Studierea cogniției animalelor este dificilă, spun analiștii. Testarea poate fi problematică din diverse motive.

Scientific American face referire la problemele legate de „testul petelor roșii”. Testul, numit și testul de auto-reflecție în oglindă, este un studiu bine cunoscut, realizat în 1970.

Testele psihologului Gordon Gallup

Psihologul Gordon Gallup a plasat un punct roșu fără miros pe fruntea unui animal sedat. Apoi au observat cum reacționa animalul, la trezire, la reflecția sa. Dacă animalul atingea punctul roșu, Gallup a emis ipoteza că era un indiciu că animalul recunoștea starea alterată a propriului său aspect. Cu alte cuvinte, autocunoaștere.

Deși majoritatea animalelor au picat testul lui Gallup, câteva au trecut testul, cum ar fi delfinii, maimuțele mari și urșii. Nu au fost incluse în această listă câinii și pisicile. Eșecul celor mai multe animale nu este surprinzător, spun unii critici.

Multe creaturi pur și simplu nu știu cum arată. Pisicile și câinii, de exemplu, se bazează pe simțul lor olfactiv pentru a identifica bucăți din mediul înconjurător, cum ar fi casa lor, părinții lor și alte animale de companie

Pisica dumneavoastră știe cine sunteți nu datorită recunoașterii faciale, ci pentru că vă cunoaște mirosul. Animalele care nu au instinctul de a se îngriji pot, de asemenea, să recunoască un punct roșu pe ele însele, dar să nu simtă nevoia să îl îndepărteze.

Concluzia

Înțeleg pisicile oglinzile? Poate. Măsura în care pisicile sunt conștiente de sine este încă un mister. În ciuda întregii înțelepciuni conținute în ochii ei atotștiutori, atunci când pisica ta se plimbă înainte și înapoi în fața oglinzii, probabil că nu își admiră finețea blănii sau netezimea unghiilor proaspăt tăiate.

Mai mult ca sigur, ea îl investighează pe străinul care este prea aproape pentru a se simți confortabil. Dacă privitul în oglindă vă stresează pisicuța, îndepărtați oglinda, dacă este posibil, și distrageți-i atenția cu jucării amuzante, sau mingi zornăitoare. Dacă se uită calm în ochii pisicii din fața ei, cine știe? S-ar putea să se gândească la propria existență.