Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a făcut declarații de ultim moment despre subiectul care ține primele pagini ale ziarelor de zile întregi și care a îngrozit o lume întreagă: un posibil război. Oficialul a oferit informații despre ce va face România într-o astfel de situație, în contextul conflictului de la graniţa Ucrainei. Mai multe detalii, în continuare.
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat că, în acest moment, nu ne așteptăm la un „război cald“ la graniţa Rusiei cu Ucraina, precum și că România nu va intra în niciun conflict militar. Ministrul a precizat însă că statul român trebuie să fie pregătit pentru consecințele unui posibil război în regiune.
„Există şanse, după eşecul negocierilor de la Geneva, nu putem să minimalizăm şansele unui conflict armat în zona graniţei Ucrainei. Asta nu înseamnă că România va fi implicată în acest război, e clar că nu va fi niciun fel de implicare, oamenii pot să stea liniştiţi din acest punct de vedere. Însă, atunci cînd în apropierea ta se întîmplă ceva, trebuie să intri într-o stare, dacă nu de alarmă, măcar de veghe“, a spus Dîncu.
Oficialul a ținut să puncteze că România nu va intra în niciun război momentan, chiar dacă e luată în calcul o invazie a Rusiei în regiunile Doneţk şi Luhansk.
„Nu putem să spunem cu siguranţă dacă va fi război acolo, în Ucraina, pentru că ar fi foarte mari costurile pentru Rusia dacă ar face acest lucru“, a mai afirmat șeful Apărării.
Citește și: Decizia incredibilă luată de SUA la Kiev. Războiul este iminent în Ucraina
Vasile Dîncu a specificat, de asemenea, că o intervenţie a României, cu trupe sau cu echipamente, în zona Ucrainei este exclusă.
„România participă la efortul comun al NATO, dar nu există în acest moment nicio decizie prin care România să trimită soldaţi în Ucraina sau în alte zone. Toate acetea se aprobă prin CSAT, se aprobă prin Parlamentul României.
Nicio acţiune de genul acesta nu se face aşa cum am văzut că scrie în mass-media. Deci, nu există nicio condiţie pentru asta.
Dacă aţi văzut, în ultimele zile, Secretarul General al NATO a anunţat foarte clar: indiferent de ce se întâmplă la graniţa Ucrainei, chiar dacă va fi o intervenţie militară, NATO nu răspunde militar pentru că nu poate, conform, tratatului Nord-Atlantic să răspundă decât acolo unde este vorba de o ţară NATO.
Este exclusă, în acest moment, o intervenţie a României, cu trupe sau cu echipamente, în zona Ucrainei.
Avem o şedinţă CSAT şi după şedinţă, cu siguranţă, o să putem vorbi în detaliu despre aceste lucruri“, a declarat Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale.