27 dec. 2021 | 08:35

Decizia lui Vladimir Putin în conflictul din Ucraina. Ce se întâmplă lângă România

Politică
Decizia lui Vladimir Putin în conflictul din Ucraina. Ce se întâmplă lângă România
Vladimir Putin amenință Statele Unite ale Americii

Se pregătesc forțele rusești pentru război în Ucraina? Aceasta este cu siguranță teama liderilor occidentali și a celor din Ucraina. În urmă cu doar șapte ani, Vladimir Putin lua decizia de a confiscat o parte din sudul Ucrainei și a sprijinit separatiștii care au declanșat un conflict în zone mari din estul țării.

Se pregătește Rusia să invadeze Ucraina? Vladimir Putin amenință Statele Unite ale Americii

Vladimir Putin a amenințat cu măsuri militare, iar SUA spun că dacă invadează, atunci va riposta cu sancțiuni la o scară fără precedent.

Ucraina are granițe atât cu UE, cât și cu Rusia. În calitate de fostă republică sovietică, are legături sociale și culturale profunde cu Rusia, iar limba rusă este vorbită pe scară largă. Rusia s-a opus mult timp apropierii Ucrainei de instituțiile europene.

Atunci când ucrainenii și-au depus președintele pro-rus în 2014, Rusia a confiscat și apoi a anexat peninsula Crimeea din sudul Ucrainei.

Separatiștii susținuți de Rusia au capturat mari porțiuni din cele două regiuni estice ale Ucrainei, cunoscute colectiv sub numele de Donbas.

Moscova cere acum garanții că vecinul său nu se va alătura niciodată NATO, alianța occidentală.

Conflictul din estul Ucrainei continuă și în prezent, deși un acord de încetare a focului din 2020 a reintrat în vigoare.

Dar forțele rusești care operează dincolo de granița ucraineană sunt cele mai îngrijorătoare.

Serviciile de informații occidentale spun că acestea numără până la 100.000 de persoane, în timp ce Kievul crede că forța este chiar mai mare.

Nu există sentimentul unei amenințări iminente, sau că președintele Rusiei, Vladimir Putin, a decis invazia.

Recent, Vladimir Putin a vorbit despre „măsuri tehnico-militare de represalii adecvate” dacă ceea ce el numește abordarea agresivă a Occidentului va continua.

Ce plănuiește Vladimir Putin

Când un fost ofițer KGB a devenit președinte al Rusiei în urmă cu mai bine de două decenii, întrebarea pe care toată lumea din Occident părea să și-o pună era: „Cine este Vladimir Putin?” Astăzi, întrebarea s-a schimbat în: „Ce plănuiește Vladimir Putin?”

Zecile de mii de soldați ruși desfășurați în apropierea graniței cu Ucraina, retorica anti-occidentală tot mai accentuată la Moscova, o inițiativă diplomatică rusă care pare mai degrabă un ultimatum adresat Occidentului decât o negociere serioasă.

Toate acestea sunt pregătiri pentru o operațiune militară rusă pe scară largă? O invazie a Ucrainei? Este acesta un preludiu la război?

Deși declarațiile de până acum indicau o posibilă trecere la acțiune, acum Vladimir Putin a dat semne că este dispus să negocieze cu forțele occidentale.

Vladimir Putin este dispus să negocieze

Recent, președintele rus a declarat că a primit semne pozitive din partea Statelor Unite ale Americii, dar pentru a putea negocia o detensionare a situației, Vladimir Putin cere, în continuare, ca niciun soldat occidental să nu se apropie de Ucraina.

„Mingea este în terenul lor, trebuie să ne răspundă într-un fel. Acţiunile noastre nu vor depinde de cursul negocierilor, ci de asigurarea necondiţionată a securităţii Rusiei.”, a avertizat Vladimir Putin.

Serviciile de informații occidentale, precum și cele ucrainene, cred că o incursiune sau o invazie ar putea avea loc undeva la începutul anului 2022.

Cel mai probabil, momentul în care se va ajunge la pregătirea pentru escaladare va fi sfârșitul lunii ianuarie, este de părere ministrul ucrainean al Apărării, Oleksiy Reznikov.

„Pune armata rusă să acționeze într-un mod destul de radical”

Directorul CIA, William Burns, consideră că președintele Putin „pune armata rusă, serviciile de securitate rusești într-un loc în care ar putea acționa într-un mod destul de radical„.

Rusia și SUA sunt încă în discuții. Președintele Joe Biden și Vladimir Putin au avut o convorbire video pe 7 decembrie, în încercarea de a reduce tensiunile.

Iar liderul rus a păstrat speranța unor noi negocieri la Geneva în ianuarie 2022, deși dorește să se concentreze pe cererile sale de garanții din partea NATO.

Cum ajută NATO Ucraina

Alianța militară occidentală a NATO este defensivă, iar secretarul general al acesteia, Jens Stoltenberg, a precizat clar că orice sprijin militar este pur și simplu pe această linie.

Marea Britanie urmează să ajute Ucraina să construiască două baze navale, la Ochakiv, la Marea Neagră, și la Berdyansk, la Marea Azov.

Rachete americane antitanc Javelin au fost, de asemenea, trimise Ucrainei, iar două nave de patrulare ale Pazei de Coastă americane au fost oferite marinei.

NATO are de dat o decizie pentru Ucraina

În timp ce Vladimir Putin este ferm convins că nu va permite Ucrainei să adere la NATO, președintele ucrainean Volodymyr Zelensky așteaptă un calendar clar din partea alianței.

„Ucraina și cei 30 de aliați ai NATO sunt cei care trebuie să decidă când Ucraina este pregătită să se alăture alianței.

Rusia nu are niciun drept de veto, niciun drept de a interveni în acest proces.”, a declarat Jens Stoltenberg.

SUA au precizat că se angajează să ajute Ucraina să-și apere teritoriul suveran. Președintele Biden a vorbit despre impunerea unor măsuri „cum nu s-au mai văzut niciodată” în cazul în care Ucraina ar fi atacată.

Dar el a subliniat, de asemenea, că desfășurarea de trupe americane în mod unilateral nu este în discuție. Ucraina spune că este pregătită să se apere singură.

Ne vom lupta singuri în acest război”, a declarat ministrul de externe Dmytro Kuleba, conform BBC.

Parteneri
Ce trebuie să porți în buzunar de Sfinții Mihail și Gavriil pentru a avea succes pe toate planurile
Redactia.ro
Ce origini are Cătălin Scărlătescu. Nu s-a ascuns niciodată: „Mi-a arătat în copilărie ce înseamnă...”
Click.ro
Echipa lui Trump vrea să amâne aderarea Ucrainei la NATO pentru cel puțin 20 de ani. Ce primește Kievul în schimb
Digi24
Casa lui Ion Țiriac, MARE cât 10 terenuri de tenis! Imaginile IMPRESIONANTE din interior te vor lăsa mască
Vocea.biz
De la Antena1, la PRO TV! Cine e vedeta care a apărut la filmările pentru PROtevelion. Andra a început să țipe când a văzut-o! 'Doamne, ce bucurie!'
Unica.ro
Oana Zăvoranu scoate actele! Vedeta a făcut public cazierul lui Horia Vlădescu
EVZ.ro
Destinația care atrage milioane de vizitatori anual a impus o taxă pentru drumeții. Cât vor trebui să scoată turiștii din buzunar pentru un traseele superbe
Spynews
România a pierdut cea mai iubită actriță. A fost una dintre cele mai remarcabile doamne ale teatrului
Capital.ro
Andra rupe tăcerea despre plecarea de la „Vocea României”, după doar un sezon: „Nu mi-a mai trebuit”. De ce a făcut-o Tudor Chirilă să plângă
Avantaje
ALERTĂ de RĂZBOI în EUROPA! Și ROMÂNIA este VIZATĂ
Mediaflux
De ce este interzis să lucrezi de sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavriil. Ce li se întâmplă celor care nu respectă această regulă, conform superstiției
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Urări de Sfinții Mihail și Gavriil 2024. Cele mai frumoase felicitări și imagini cu mesaje de „La mulți ani”, pentru sărbătoriți
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro