Decizia incredibilă luată de SUA la Kiev. Războiul este iminent în Ucraina

Decizia incredibilă luată de SUA la Kiev. Războiul este iminent în Ucraina
Rusia a desfășurat peste 127.000 de soldați aproape de Ucraina

Printr-o mutare care poate deveni un semnal, Ambasada SUA la Kiev a cerut Departamentului de Stat să autorizeze plecarea întregului personal neesențial și a familiilor acestora din Ucraina, potrivit mai multor surse, anunța CNN ieri. Tensiunile tot mai accentuate din zonă i-au determinat pe oficialii ambasadei să ceară autorizarea, ceea ce poate fi înțeles ca o certificare a următorilor pași făcuți de Kremlin.

SUA își retrage ambasadorul de la Kiev

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că nu au „nimic de anunțat în acest moment”, adăugând: „Facem planuri de urgență riguroase, așa cum facem întotdeauna, în cazul în care situația de securitate se deteriorează”. Un purtător de cuvânt al ambasadei a refuzat să confirme informația.

O sursă apropiată guvernului ucrainean a declarat pentru CNN că SUA a informat Ucraina că este probabil să înceapă evacuarea încă de săptămâna viitoare a familiilor diplomaților de la ambasada din Kiev. Sursa a declarat că președintele Volodimir Zelenski a vorbit cu secretarul de stat american Antony Blinken despre această chestiune și i-a spus că, dacă Statele Unite ar lua o măsură atât de dramatică, ar fi o reacție exagerată.

Un oficial al Departamentului de Stat a declarat că departamentul nu comentează discuțiile private, adăugând că deciziile privind personalul din străinătate se bazează pe un singur criteriu, și anume siguranța și securitatea americanilor. Solicitarea ambasadei marchează o escaladare față de raportul CNN de luna trecută.

Rusia a desfășurat peste 127.000 de soldați aproape de Ucraina

Potrivit raportului, SUA lucrează la un plan de urgență pentru evacuarea americanilor din Ucraina, în condițiile în care Rusia a continuat să adune trupe în apropierea graniței și să stârnească temeri privind o nouă invazie. Cea mai recentă evaluare a Ministerului ucrainean al Apărării, a apreciat că Rusia a desfășurat în prezent peste 127.000 de soldați în regiune.

Departamentul de Stat american a emis deja cea mai înaltă recomandare de călătorie la cel mai înalt nivel pentru Ucraina, spunându-le americanilor să nu călătorească în această țară și să fie atenți la rapoartele potrivit cărora Rusia plănuiește o acțiune militară semnificativă împotriva Ucrainei.

„În cazul în care există o decizie de a ne schimba poziția în ceea ce privește diplomații americani și familiile lor, cetățenii americani nu ar trebui să anticipeze că vor exista evacuări sponsorizate de guvernul SUA.

În prezent, zborurile comerciale sunt disponibile pentru a sprijini plecările”, a declarat purtătorul de cuvânt, conform CNN.

Oficialii americani încă nu știu care sunt planurile președintelui rus Vladimir Putin sau dacă acesta a decis chiar să invadeze. Dar unii oficiali care au văzut informațiile spun că există dovezi că Rusia plănuiește să încerce să cucerească Kievul și să răstoarne guvernul.

Desfășurarea de forțe din Districtul Militar de Est al Rusiei în Belarus, luni, a fost considerată de mulți oficiali americani și analiști militari ruși ca fiind deosebit de amenințătoare.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI