01 nov. 2023 | 10:15

Ce trebuie să faci toamna în livadă pentru mere sănătoase, fără viermi anul viitor. Puţini mai procedează aşa

Diverse
Ce trebuie să faci toamna în livadă pentru mere sănătoase, fără viermi anul viitor. Puţini mai procedează aşa
Ce trebuie să faci toamna în livadă pentru mere sănătoase, fără viermi anul viitor. Puţini mai procedează aşa

Toamna este decisivă pentru pomii fructiferi, în special pentru meri. Dacă le acorzi acum atenția necesară și te ocupi cum trebuie de ei, să fii siguri că, anul viitor, vei avea parte de mere sănătoase, fără viermi. Află tot ce trebuie să faci luna aceasta ca să nu îți pierzi livada.

Când apare viermele în fructe

Viermele merelor este activ în principal în perioada primăvară-vară și până în toamnă, cu anumite variații în funcție de climă și de zona geografică. În general, acest dăunător depune ouăle pe fructele copacilor pomilor fructiferi, mai ales pe mere, începând din primăvară, iar larvele se hrănesc cu interiorul fructelor în timpul verii.

Infestarea cu viermele merelor poate fi observată prin găurile mici de pe suprafața fructelor sau prin prezența excrementelor de insecte. Apariția găurilor indică faptul că larvele s-au hrănit cu interiorul fructelor, ducând la deteriorarea acestora.

Mai exact, larvele din prima generație facu­l­tăți pe parcursul lunii mai și vizează fructele de aproximativ 1,5 cm, pătrunzând în interior prin zonele vulnerabile cum ar fi codița sau zona caliciului. Acolo, se hrănesc cu semințele și migrează ulterior către alte fructe.

Fructele afectate de aceste larve rămân reduse în dimensiune și, în cele din urmă, cad la sol. Generația a doua de larve apare între 20 iulie și 15 august, selectând fructele într-o fază intermediară, fie parțial coapte, fie deja mature.

Fructele mature, atacate de aceste larve, devin predispuse la putrezire și, chiar dacă reușesc să ajungă la maturitate, nu se pot conserva pe termen lung.

Tratamente de toamnă pentru meri, împotriva viermilor

Există opțiuni de tratament chimic sau biologic care pot fi utilizate pentru a controla acest dăunător. Este important să se folosească aceste produse în conformitate cu instrucțiunile și recomandările specialiștilor în agricultură.

Vezi și: Cu ce să stropești merele de viermi, de fapt. Așa vei avea o recoltă sănătoasă

Printre cele mai eficiente sunt:

  • Zebra – 0,2 l/ha.
  • Delegate – 300 g/ha.
  • Laser – 0,6 l/ha.
  • Coragen – 100 – 175 ml/ha.

Tratamentele se administrează folosind produse alternative, fie în mod individual, fie în combinație cu fungicide pentru combaterea bolilor și îngrășăminte foliare pentru a sprijini creșterea și dezvoltarea frunzișului și a fructelor.

Aceste tratamente se aplică la un interval de 7 până la 10 zile. Pentru a asigura o eficiență crescută, în fiecare soluție preparată se adaugă adjuvantul Solvant în proporție de 0,01 până la 0,05%.

Viermele merelor poate reprezenta o amenințare serioasă pentru recolta de mere. Prin aplicarea unui set de măsuri preventive, este posibil să se controleze și să se limiteze daunele cauzate de acest dăunător.

Ce facem cu merii toamna

Începe prin curățarea zonei din jurul pomilor. Îndepărtează frunzele și fructele căzute din anul precedent. Acest lucru poate elimina potențialele surse de infecții și insecte.

Realizează o tăiere corectă a pomilor pentru a elimina ramurile uscate, deteriorate sau bolnave. Tăierea regulată și corectă va promova o dezvoltare sănătoasă a ramurilor și va facilita circulația aerului în coroană.

Te-ar putea interesa și: Cum să protejezi pomii iarna. Trucul grădinarilor profesioniști pentru a-i feri de îngheț

Aplică tratamente împotriva bolilor cauzate de ciuperca roză neagră, care poate afecta ramurile și frunzele. Folosește fungicide recomandate pentru a preveni sau controla aceste infecții. Consultă un specialist sau un grădinar pentru alegerea și aplicarea corectă a produselor de protecție împotriva bolilor.

Pentru a preveni infestările de viermi și alte dăunători, se recomandă utilizarea unor metode preventive, cum ar fi capcanele de feromoni pentru a monitoriza și controla populația de dăunători.

De asemenea, este important să verifici periodic pomii pentru a identifica semnele infestării cu viermi sau alte dăunători și să iei măsuri imediate pentru control.

Asigură-te că pământul din jurul pomilor este fertil și hrănit corespunzător. Aplică îngrășăminte organice sau chimice potrivite pentru a oferi nutrienții esențiali pentru creșterea și dezvoltarea copacilor.

În unele regiuni cu ierni severe, poate fi util să protejezi tulpina copacului cu pânză de iută sau alte materiale speciale pentru a-i oferi o barieră împotriva înghețului sau a altor daune cauzate de temperaturi scăzute extreme.

Parteneri
A murit unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Nicolae Ceaușescu
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Noi imagini cu rachetele balistice care au lovit Dnipro. Rusia susține că a învins „întreaga campanie pentru 2025” a armatei ucrainene
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Trucul pe care gospodinele nu-l împărtășesc nimănui. Te scutește de la un mare efort
EVZ.ro
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Spynews
Rusia ATACĂ România?! Putin nu mai blufează: România este o țintă militară
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
S-a TERMINAT! România E COMPLET în SPAȚIUL SCHENGEN de la 1 ianuarie 2025
Mediaflux
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Bunica Gherghina va juca într-un film alături de Bill Skarsgard și fiica lui Johnny Depp. Ce rol va interpreta: „Așa am găsit-o”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro