27 sept. 2023 | 18:30

Cu ce să stropești merele de viermi, de fapt. Așa vei avea o recoltă sănătoasă

Utile
Cu ce să stropești merele de viermi, de fapt. Așa vei avea o recoltă sănătoasă

Îngrijirea pomilor fructiferi vine la pachet cu o serie de provocări. Cei care-și doresc o livadă cu mere sănătoase, sunt nevoiți să apeleze la o serie de tratamente. Iată cu ce poți să stropești merele de viermi, de fapt!

Cum pot afecta viermii merele?

La un moment dat, merele pot fi atacate de viermi. Cunoscut sub denumirea de Cydia pomonella, acesta nu atacă doar merele ci și alți pomi fructiferi, precum părul, prunul, gutuiul, caisul și nucul.

Viermii pot aduce pagube mari livezii, mai ales, că aceștia dezvoltă două generații pe an și iernează în stadiul de larvă complet dezvoltată, întru-un cocon de mătase, pe sub scoarța trunchiului, în crăpăturile acestuia sau în locul de depozitare a fructelor.

Citește și: Cu ce să stropeşti merii la început de iunie pentru o recoltă bogată. Aşa vei avea mere din belşug în toamnă

Când atacă merele?

De regulă, prima generație de larve apare în luna mai și atacă fructele de 1,5 cm. Accesul viermilor în fruct se face prin intermediul codiției. Odată pătrunși în măr, viermii consumă semințele și trec mai departe. Odată atacate, fructele cad pe sol. Cea de-a doua generație de larve apare, în schimb, între 2o iulie și 15 august.

Citește și: Cu ce să stropeşti neapărat merii în luna aprilie. Aşa ţii departe dăunătorii

Cu ce să stropești merele de viermi?

Din fericire, există o serie de tratamente la care putem apela pentru combaterea viermilor. O bună parte dintre agricultori recomandă folosirea unor insecticide, precum:

  • Zebra – 0,2 l/ha.
  • Delegate – 300 g/ha.
  • Laser – 0,6 l/ha.
  • Coragen – 100 – 175 ml/ha.

De asemenea, este recomandat să folosiți aceste tratamente în combinație cu alte produse fungicide pentru combaterea bolilor și îngrășăminte foliare pentru creșterea și dezvoltarea aparatului foliar și a fructelor. La rândul lor, acestea trebuiesc repetate la o perioadă de 7-1o zile.

În plus, la fiecare soluție preparată se adaugă adjuvantul Solvant 0,01- 0,05% pentru o eficiență mai bună. Punând în aplicare aceste metode, veți scăpa cu siguranță de musafirii nepoftiți.

Și perioada în care aplicăm aceste tratamente este importantă. Potrivit agricultorilor, este necesar să aplicăm aceste tratamente primăvara sau toamna.

Spre exemplu, în luna aprilie, putem opta pentru adăugarea de cenușă la rădăcina pomului.  Îngrășământul cu potasiu și fosfor este extrem de bun pentru soluri acide sau neutre. Fosforul poate ajuta și la creșterea plantelor. Acesta stimulează procesele vitale pe toată perioada de creștere.În așa fel, vă veți putea bucura de o recoltă bogată și sănătoasă.

Citește și: De ce să pui mere verzi în zacuscă. Ăsta e trucul genial al toamnei 2023

Parteneri
O mare actriță s-a stins din viață. O boală cruntă a răpus-o
Redactia.ro
Serialul lansat recent care te va ține lipit de ecran. Este bazat pe un celebru roman, iar finalul e complet neașteptat
Click.ro
„Te pui jos şi te rogi, până cade obuzul”. Povestea românului care a luptat în prima linie a frontului din Ucraina mai bine de un an
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Imaginile momentului. Cum a fost surprinsă Lidia Buble alături de Horațiu Nicolau, iubitul ei în vârstă de 63 de ani / FOTO
Unica.ro
Ignatul porcului, obiceiuri, tradiții și superstiții din moşi strămoşi. Ce nu avem voie să facem
EVZ.ro
Cum va fi vremea în noaptea dintre ani și în primele săptămâni ale lunii ianuarie 2025. Meteorologii au actualizat prognoza meteo
Spynews
Călin Georgescu a anunțat în direct. Nu mai cale de întoarcere: Mă delimitez de toți!
Capital.ro
S-a iubit cu Florin Chilian, a dispărut din showbiz, a născut, iar acum e complet schimbată. Imagini rare cu soțul și fetița ei
Avantaje
PENSIILE vin cu ÎNTÂRZIERE in 2025! POȘTA ROMÂNĂ a CONFIRMAT!
Mediaflux
Cine este adolescenta de 15 ani, care a ucis un elev și o profesoară într-o școală. Ce alte planuri periculoase avea
Spynews.ro
România și-a aflat adversarii din preliminariile Cupei Mondiale 2026! Norocul uriaș pentru naţionala lui Mircea Lucescu
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro