27 sept. 2023 | 18:30

Cu ce să stropești merele de viermi, de fapt. Așa vei avea o recoltă sănătoasă

Utile
Cu ce să stropești merele de viermi, de fapt. Așa vei avea o recoltă sănătoasă

Îngrijirea pomilor fructiferi vine la pachet cu o serie de provocări. Cei care-și doresc o livadă cu mere sănătoase, sunt nevoiți să apeleze la o serie de tratamente. Iată cu ce poți să stropești merele de viermi, de fapt!

Cum pot afecta viermii merele?

La un moment dat, merele pot fi atacate de viermi. Cunoscut sub denumirea de Cydia pomonella, acesta nu atacă doar merele ci și alți pomi fructiferi, precum părul, prunul, gutuiul, caisul și nucul.

Viermii pot aduce pagube mari livezii, mai ales, că aceștia dezvoltă două generații pe an și iernează în stadiul de larvă complet dezvoltată, întru-un cocon de mătase, pe sub scoarța trunchiului, în crăpăturile acestuia sau în locul de depozitare a fructelor.

Citește și: Cu ce să stropeşti merii la început de iunie pentru o recoltă bogată. Aşa vei avea mere din belşug în toamnă

Când atacă merele?

De regulă, prima generație de larve apare în luna mai și atacă fructele de 1,5 cm. Accesul viermilor în fruct se face prin intermediul codiției. Odată pătrunși în măr, viermii consumă semințele și trec mai departe. Odată atacate, fructele cad pe sol. Cea de-a doua generație de larve apare, în schimb, între 2o iulie și 15 august.

Citește și: Cu ce să stropeşti neapărat merii în luna aprilie. Aşa ţii departe dăunătorii

Cu ce să stropești merele de viermi?

Din fericire, există o serie de tratamente la care putem apela pentru combaterea viermilor. O bună parte dintre agricultori recomandă folosirea unor insecticide, precum:

  • Zebra – 0,2 l/ha.
  • Delegate – 300 g/ha.
  • Laser – 0,6 l/ha.
  • Coragen – 100 – 175 ml/ha.

De asemenea, este recomandat să folosiți aceste tratamente în combinație cu alte produse fungicide pentru combaterea bolilor și îngrășăminte foliare pentru creșterea și dezvoltarea aparatului foliar și a fructelor. La rândul lor, acestea trebuiesc repetate la o perioadă de 7-1o zile.

În plus, la fiecare soluție preparată se adaugă adjuvantul Solvant 0,01- 0,05% pentru o eficiență mai bună. Punând în aplicare aceste metode, veți scăpa cu siguranță de musafirii nepoftiți.

Și perioada în care aplicăm aceste tratamente este importantă. Potrivit agricultorilor, este necesar să aplicăm aceste tratamente primăvara sau toamna.

Spre exemplu, în luna aprilie, putem opta pentru adăugarea de cenușă la rădăcina pomului.  Îngrășământul cu potasiu și fosfor este extrem de bun pentru soluri acide sau neutre. Fosforul poate ajuta și la creșterea plantelor. Acesta stimulează procesele vitale pe toată perioada de creștere.În așa fel, vă veți putea bucura de o recoltă bogată și sănătoasă.

Citește și: De ce să pui mere verzi în zacuscă. Ăsta e trucul genial al toamnei 2023

Parteneri
În ce stare se află Florin Piersic, după ultima operație. Actorul și-a petrecut Paștele în spital, iar medicii au făcut noi declarații
Redactia.ro
Ultimii condamnați la moarte de Ceaușescu, în perioada comunistă. Ce fapte au comis „Bachus” și Ion Pistol, doi dintre cei mai cunoscuți infractori din istoria României
Click.ro
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50 de ani, experții au aflat motivul
Digi24
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția a vorbit de un "un atac sinistru de tip paramilitar"
Digi24
Emily Ratajkowski, 'femeia cu cei mai frumoși sâni', apariție de senzație într-o rochie super decoltată / FOTO
Unica.ro
Cea mai periculoasă melodie pentru șoferi. Riscul este foarte mare
EVZ.ro
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
Spynews
Se dă lege pentru românii din TRANSILVANIA. Noile măsuri vor deveni OBLIGATORII prin lege
Capital.ro
Românii au de așteptat mai bine de 40 de zile până vor primi pensia următoare! Când intră banii în luna iunie
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
DISPARE o categorie de PENSIE. Până CÂND poți depune ACTELE
Mediaflux
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după ce au mâncat pește. Familia se pregătește să le înmormânteze, în ajunul Paștelui / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Delia, în vacanță cu părinții! În ce destinație de vis i-a dus pe mama și tatăl ei de Paște. Imagini rare
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro