Fiecare dintre noi, mai ales dacă locuim la curte, ne dorim un loc al nostru, în care să ne putem realxa. Asta înseamnă că putem avea în curtea proprie un foișor, șezlonguri cu umbrele, etc. Dar, inclusiv în ceea privește acest aspect, trebuie să știi la la ce distanţă de gardul vecinului se pun foişorul sau şezlongurile cu umbrele. Citește mai departe și află detaliile.
Fiecare dintre noi, în locuința noastră, dar mai ales dacă locuim la curte, vrem să avem tot confortul pe care ni-l dorim. Asta înseamnă că ne putem construi în curte un foișor, unde putem sta vara la un grătar cu familia și prietenii, și ne putem monta șezlonguri și chiar umbrele.
Dar, deși ne dorim confort și intimitate, totul se face conform legislației în vigoare. Unii, din păcate, fără să cunoască legislația în vigoare decid să amplaseze aceste foișoare și inclusiv șezlongurile cu umbrele, foarte aproape de gardul vecinului. Aici, din păcate, intervine legea.
Așa că, este important să știi la ce distanţă de gardul vecinului se pot pune foişorul sau şezlongurile cu umbrele. De altfel, este detaliul care îţi pune probleme serioase.
Deși am putea avea tendința să facem ce ne taie capul și, în funcție de obiceiul locului în care avem casa s-ar putea să nu fie nicio problemă, în realitate legislația în vigoare face recomandări la ce distanţă de gardul vecinului se pun foişorul sau şezlongurile cu umbrele.
Legislația nu prevede în mod explicit care este distanța medie la care să montezi un foișor și chiar șezlongurile cu umbrele, dar spune Avocatnet.ro că „ în privinţa construcţiei vecinului dacă acesta avea posibilitatea să şi facă mai încolo aceea construcție, respectivul poate fi notificat şi după aceea acţionat în judecată pe obligaţia de a face, invocând şi pericolul pentru copii, în cazul în care aceștia există”.
Deci, în principiu, poți construi unde vrei pe terenul tău foișorul, și-ți poți amplasa unde vrei șezlongurile cu umbrelă, dar dacă vecinul se simte lezat de construcția ta, acesta te poate chiar da în judecată, invocând anumite motive, dar nu fără argumentele necesare.
Cu toate astea, este mai bine ca înainte de a te apuca să faci o astfel de construcție, care totuși costă niște bani, să iei legăutra cu vecinul lângă al cărui card te decizi să construiești. Așa elimini orice situație neplăcută și scapi și de un posibil proces civil pe această cauză, la fel de costisitor.