16 mart. 2024 | 20:45

Distanţa dintre case. La câţi metri poţi construi o locuinţă faţă de cea a vecinului, poţi lua amendă dacă nu ţii cont de lege

Utile
Distanţa dintre case. La câţi metri poţi construi o locuinţă faţă de cea a vecinului, poţi lua amendă dacă nu ţii cont de lege
Legislația în vigoare amendează orice încălcare a normelor

Limita proprietății și drepturile de hotar nu sunt ceva la care să vă gândiți foarte des. Dar atunci când este nevoie, merită să știi care este distanţa dintre case, adică la câţi metri poţi construi o locuinţă faţă de cea a vecinului. Un alt aspect, este că poţi lua amendă dacă nu ţii cont de lege. Citește mai departe și află care este distanţa dintre case.

Codul Civil: Care este distanţa dintre case și gardul vecinului?

Acest lucru s-ar putea să vă surprindă, dar este obligatoriu să aveți distanţa dintre case stabilită de o lege care prevede acest lucru, și anume Codul Civil. În aceași măsură, sunteți obligat din punct de vedere legal să montați garduri, dar numai în anumite condiții.

Conform Art. 612. din Codul Civil, care spune că „Orice construcţii, lucrări sau plantaţii se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanţe minime de 60 de cm faţă de linia de hotar”, astfel că o distanță mai mică de cea precizată va duce la amenzi și chiar situația în care ar putea fi dărâmată întreaga cosntrucție.

În ceea ce privește distanţa dintre case, conform legislației în vigoare,se mai specifică că cei 60 de cm sunt valabili „dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin.

În cazul în care distanța minimă nu este bună, atunci, legea permite o modificare a acesteia, dar numai dacă „Orice derogare de la distanţa minimă se poate face prin acordul părţilor exprimat printr-un înscris autentic.

Montarea gardului este la fel de important ca și distanța

Cele mai frecvente sunt dacă locuiți lângă o cale ferată, dacă trebuie să împiedicați animalele să iasă de pe câmp și dacă actele de proprietate vă impun acest lucru. Cu toate acestea, există o mulțime de motive întemeiate pentru a pune garduri în jurul proprietății dumneavoastră, vorbind aici de siguranță și securitate, care sunt cele mai importante.

Un gard bine instalat, de bună calitate, va ajuta la menținerea lucrurilor protejate, a copiilor și a animalelor de companie, și alte lucruri afară, hoți și alți oaspeți nepoftiți. În plus, un gard, și porți, de bună calitate, instalat corespunzător, vă poate face proprietatea mai atractivă și să îi sporească semnificativ valoarea.

Vezi și: Distanța minimă între case. Cât de aproape de vecini poți ridica o construcție nouă, conform Codului Civil

Ce scrie în lege, de fapt, referitor la distanța de construcție

Dacă ne referim la cadrul legal, și anume Codul Civil, casa nu poate fi construită decât cu o aprobare  autorizatie de constructie, iar una din condițiile importante prevăzute de lege este că această construcție să nu fie mai inalt de 2m, o altă prevedere legală spune că poți împărți costurile cu vecinul, dacă vrei să construiești gardul despărțitor pe linia de hotar dintre cele două imobile.

Vezi și: La ce distanță trebuie să fie casa ta de gardul vecinului. Legea pe care cei mai mulți români nu o cunosc

Legislația Codului Civil, mai spune la articolul  561 că „Orice proprietar poate să îşi îngrădească proprietatea, suportând, în condiţiile legii, cheltuielile ocazionate.”, dar distanța nu trebuie să fie mai mare de 2 metri de casa vecinului.

Aceste aspecte, precum și construcția fără a avea autorizație, poate aduce amenzi considerabile celui care ia decizia de a face această construcție. Așa că, mare atenție când vă decideți să construiți.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în Ajunul Crăciunului pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Portretul lui Mihail Neamțu, noul președinte al Comisiei de Cultură. Cunoscut pentru dezinformări și acuzat de propagandă legionară
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cum arată și cu ce se ocupă soția lui Ștefan Hrușcă. Geanina a fost fotomodel și i-a dăruit artistului doi copii, un băiat și o fată
Unica.ro
Rețeaua care l-a promovat pe Călin Georgescu și legăturile cu Rusia
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu. Marele adevăr s-a aflat. Legătura secretă cu Vladimir Putin și Dmitri Medvedev
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Mireasa Confesiuni, sezonul 6. Ce s-a întâmplat la Paris între Daiana și Cristi. De ce relația lor a ajuns în impas după logodnă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro